Etter å ha vært en «soveby», med svært mange boliger i mange år, men hvor mange av innbyggerne reiser ut av Sandnes sentrum for å jobbe, kan det se ut til at det endelig vil bli fart på tilretteleggingen av arbeidsplasser i Sandnes.

Rammetillatelse på plass

I 2020 lanserte Arild Egeland i Høgevoll sine planer for Havnegården i Sandnes sentrum. Planen var en utvidelse til rundt 14.000 kvadratmeter, men etter innsigelser fra fylkeskommunen, ble prosjektet lagt på is. Men Egeland har jobbet videre, og i midten av mars kunne Stavanger Aftenblad melde at rammetillatelsen nå er på plass for en utvikling av bygget i Havneparken.

I flere år har Stavanger slitt med at de ikke har store nok gode og moderne arealer i sentrum, noe som har gitt fremvekst for områder som Forus og Hinna Park. Men den seneste tiden har det kommet flere høykvalitets arealer i Stavanger sentrum, noe som lokker næringslivet tilbake til sentrum. Sandnes har slitt med noe av det samme, bare i mye større grad. Mangel på store og moderne kontorareal har bidratt til at det er blitt færre bedrifter som etablerer seg i Sandnes sentrum. Men nå mener Arild Egeland at ting er i ferd med å skje.

– Interessen er stor. Utleie i sentrum av Sandnes blir lettere for hver dag som går, sier Arild Egeland til Aftenbladet.

Boligutviklerne

Boligutviklerne som bygger i Sandnes, er også med på å utvikle næringslokaler. I Mølletårnet bygger Bate eksklusive leiligheter i størrelsen fra 62 til 184 kvadratmeter fra femte til 16. etasje. I de fire øvrige etasjene, er det næringsarealer som nå markedsføres for potensielle leietakere. I første etasje legges det opp til 1.500 kvadratmeter med forretning og publikumsrettet virksomhet, mens det er rundt 500 kvadratmeter ledig kontorvirksomhet i hver av de tre neste etasjene.

Solon utvikler boligprosjektet Ankeret, som skal stå ferdig i 2024. Boligutvikleren vil imidlertid også sette opp to næringsbygg som til sammen kan romme 600 kontorplasser. Solon jakter nå på leietakere til de to byggene, som ikke vil bli bygd før de har fått på plass leietakere.