Søtt+Salt er historien om Frode Alræk, Fredrik Sørensen og Gisle Pettersen som sammen har holdt på i 14 år. Visjonen har hele tiden vært den samme – å få Bergen til å smake bedre. Men fokuset har endret seg litt; fra «fine dining» med hvite duker og sølvtøy på Hotel Norge og i Skostredet, til nabolagsrestaurant på Marineholmen.
Frode, Fredrik og Gisle har tidligere jobbet sammen på restaurant Oro i Oslo, og gjennom Søtt+Salt tar de nå med seg sin kunnskap og lidenskap for restaurantfaget inn i personalrestauranter i Bergen.
Fremtidens vinnere
– Vi har 10 husrestauranter i dag, og så åpner vi ytterligere noen i år. Vi mener det er restauratørene som er fremtidens vinnere, for det handler om mye mer enn å tilby lunsj fra kl. 11 til 13 i en kantine. Vi ønsker for det første å tilby mat til leietakere gjennom hele dagen, helt fra frokost til de kanskje vil ta med seg mat hjem etter arbeidstid. Og så synes vi det er fint å ha kaffebarer i personalrestaurantene, slik at vi også kan invitere inn folk fra nabolaget, sier Gisle Pettersen i Søtt+Salt.
Han er også regionsjef Vest i 4Service, som kjøpte Søtt+Salt for å styrke sin posisjon på Vestlandet.
Skaper hyggelige steder
De tre kokkene i Søtt+Salt er også opptatt av at de ansatte i byggene skal trives på jobb, og der spiller personalrestauranten en viktig rolle.
– Vi bruker våre kunnskaper og erfaringer fra restaurantbransjen for å skape hyggelige steder. I alle prosjekter er vi med helt fra tidlig fase, slik at vi i samarbeid med gårdeiere, arkitekter og interiørarkitekter kan finne frem til det rette konseptet. Etter koronaen vil personalrestaurantene være enda viktigere for å få de ansatte til å trives, sier han.
Populære eventer
Noen steder er det for eksempel shuffleboard og bordtennisbord i personalrestauranten, for å invitere til bruk av arealene også utenom lunsjtid.
Pettersen forteller at mange leietakere har gode erfaringer med å arrangere ulike eventer, for eksempel møter hvor kunder, samarbeidspartnere og andre inviteres. Her er det mange muligheter for å skape aktiviteter gjennom dagen, og samtidig bidra til trivsel. Selvsagt serveres det god mat til eventene.
Kreative kokker
– Vi skreddersyr konsept for leietakerne, og så ansetter vi flinke kokker som lager maten fra bunnen av. For å få et godt resultat, må kokkene får lov til å være kreative, sier Pettersen.
Blant kundene til Søtt+Salt er Entra, som er i ferd med å oppføre et nybygg med fleksible kontorarealer i Nygårdsgaten 91-93 – rett over gaten fra Media City. Her er Søtt+Salt engasjert for å utvikle og drifte et helt nytt service- og serveringstilbud. Her kommer også Bergen sentrums første Søtt+Salt håndverksbakeri.
Eget bakeri
– Vi har allerede vårt eget bakeri på Salhus, hvor vi selv produserer alt av bakevarer til våre personalrestauranter. Nå skal dette flyttes til bygget Nygaarden, hvor vi også får vårt første utsalg, forteller han.
– Dere har hele tiden hatt en ambisjon om å få Bergen til å smake bedre, men nå begynner dere også å prege bybildet. Hvordan oppleves det?
– Det er veldig kjekt at vi får være med på å påvirke byen, svarer Pettersen.
Storsatsing i Nygaarden
Det kommende service- og serveringskonseptet i Nygaarden vil være et tilbud til medarbeidere i kontorbygget så vel som til nærmiljøet med naboer som Media City og Bergens øvrige befolkning.
– Vi ser frem til å levere et bærekraftig, nyskapende og fantastisk konsept for alle fremtidige brukere av Nygaarden og hele bydelen. I Søtt+Salt er vi kompromissløse når det kommer til kvalitet, og vi skal gjøre det vi kan for at lunsjen eller en liten pause med ferske bakervarer blir dagens høydepunkt, sier han.
Lidenskap for kokkefaget
Søtt+Salt skal blant annet drive husrestauranten i eiendommens andre etasje. Her finnes også et tilhørende chambre séparée som vil egne seg godt for private arrangementer og møter.
– Området rundt Nygård er allerede etablert som en av de mest attraktive kontordestinasjonene i Bergen, og Nygaarden vil bidra til ytterligere å forsterke denne posisjonen. Søtt+Salt sin lidenskap for kokkefaget og deres visjon om å få Bergen til å smake bedre, passer perfekt med Entras høye ambisjoner for eiendommen, for området og ikke minst for kvalitetsbevisste leietakere, uttaler Sturla Hjelmervik, leder for Entra i Bergen, i en pressemelding.
Samspill med gårdeierne
Trioen bak Søtt+Salt synes det er heldige som får «jobbe sammen med fantastiske gårdeiere».
– Dette er et samspill mellom dem og oss. Vår målsetting er at våre kunder skal kunne øke leieinntektene gjennom samarbeidet med oss. Men vi er også bevisste på hvilke samarbeidspartnere som passer for oss. Vi ligger i det øvre prissjiktet, men da mener jeg ikke at lunsjen blir dyr, men at gårdeierne må være villige til å investere i gode kjøkkenfasiliteter, interiør og kanskje prosjektor- og lydanlegg, slik at folk også ønsker å være i personalrestauranten utenom lunsjtid, sier Pettersen.
To steder i Kronstadparken
Blant kundene til Søtt+Salt finner vi også Bara Eiendom, som står bak den storstilte utbyggingen av Kronstadparken, som er beliggende midt i byens trafikale senter, like sør for Danmarksplass.
Ferdig utbygget vil Business-clusteret utgjøre ca. 95.000 kvadratmeter med næringseiendom, noe som vil gi rom for ca. 4.000 arbeidsplasser. I tillegg legges det til rette for ca. 600 boliger, butikker, bevertning og et variert servicetilbud i det som blir en urban og pulserende bydel.
Åpner i Buen
Søtt+Salt driver personalrestauranten i bygget Vinkelen, og skal gjøre det samme i bygget Buen, som snart er ferdigstilt.
På hjemmesiden til Kronsadparken påpeker Bara Eiendom at de ikke lager kantiner for sine leietakere – de lager husrestauranter:
– I Kronstadparken får du byens beste jobblunsj i omgivelser som er minst like fantastiske som maten. Søtt+Salt serverer daglig de deiligste retter i våre husrestauranter. I tilhørende kaffebar kan du unne deg selv en bedre kaffe, «grab & go», mat, snacks med mer gjennom hele arbeidsdagen.
Lanternen i sjøkanten
I 2019 åpnet Søtt+Salt sitt nye spisested Lanternen – i GC Rieber-bygget med samme navn – i sjøkanten på Marineholmen. Kontorbygget huser blant andre Lerøy Seafood og Cargill, som benytter spisestedet som personalrestaurant. I tillegg er restauranten åpen får publikum.
– Her vil du få en litt annen opplevelse enn den du er vant med. Vi serverer ikke retter anrettet på tallerkener. Vi ønsker å tilby en mer sosial servering og setter varme gryter, sauser, fat og skåler rett på bordet – klart til å sendes rundt og deles, skriver Søtt+Salt om Lanternen.
Catering og selskapslokaler
Flere av rettene kommer ut samtidig og skal skape en god flyt i måltidet
– Dette skaper en hyggelig og uformell stemning for våre gjester. Som vi sier: «Et godt måltid er skapt for å deles». I kjøkkenet har vi fokus på godt håndverk, gode råvarer og god drikke, heter det på hjemmesiden.
– Til middag tilbyr vi husmannskost med «ukens husmann» – en raus porsjon av gode smaker fra inn- og utland. Det er også mulig å ta med maten hjem, forteller Pettersen.
Den driftige gjengen bak Søtt+Salt driver også stort catering-kjøkken i Fyllingsdalen, samtidig som de har selskapslokaler – blant annet i ærverdige Legenes Hus på Kalfaret.
– Vi samarbeider med mange lokale leverandører av gode råvarer, påpeker Pettersen.