I kjølvannet av pandemien vurder bedrifter over hele verden hvordan de kan kutte kostnader. Bloomberg analyserte loggene fra over 4.700 inntjeningspresentasjoner mellom 21. juli og 8. desember, og fant ut at 1 av 8 selskaper revurdere sitt eiendomsbehov. Bedriftene vurderer ikke kun å kutte areal ifølge analysen, men kostnadsbesparende tiltak som å stenge filialer og datasentre, samt å forhandle om lavere husleie.

Standard Chartered har inngått en global avtale med kontornettverket IWG som gjør det mulig for ansatte å jobbe fra andre steder enn kontoret. IWG gir den London-baserte bankens 95.000 ansatte tilgang til 3.500 kontorer over hele verden i en prøveperiode på 12 måneder. Dette gir ansatte anledningen til å jobbe på mer praktiske steder nærmere hjemmet, slik at de slipper å reise inn til kontoret.

Det er tydelig at pandemien vil endre måten vi jobber på. I The New York Times sto det en interessant kronikk, som handlet om at fremtidens arbeidsplass er fleksibel. Forfatteren stilte spørsmål til hvorvidt vi savner kontoret. For en ting er å være lei av familien, hjemmeundervisning, og det å være hjemme uten å ha muligheten til å være sosial og treffe andre, men noe annet er å faktisk savne å være på kontoret med de faste rutinene. Forfatter og journalist, Anne Helen Petersen sammenligner den første tiden tilbake på kontoret som første skoledag – alt er kjent, bekvemt og alle er glad for å ha en nærhet som vi har unngått i månedsvis. Men så vil de gamle irritasjonene dukke opp igjen. Med alt for mange møter, tidstyver, stressende morgener og jaget etter å rekke alt. Hun stiller spørsmålet til hvorfor det er så viktig for oss å reise til et kontor hver dag?

Petersen har snakket med flere eksperter og kommet frem til at vi mest sannsynlig vil få større fleksibilitet i fremtiden. Det vil bli mer vanlig å jobbe fra andre steder enn kontoret. Flere vil være tilknyttet lokale coworking space der de bor, «hot desking», der flere deler arbeidsplass eller «hoteling» (en metode for kontoradministrasjon der arbeidstakerne dynamisk planlegger bruk av arbeidsområder som skrivebord. Kilde: Wikipedia.)

Det blir spennende å se hvorvidt alt faller tilbake til gamle vaner, eller om vi har lært noe av denne perioden. Jeg krysser fingrene for økt fleksibilitet – det tror jeg er sunt!