Hva med å legge til rette for en permanent kontorløsning som fungerer både nå og på lang sikt? Sett i et ergonomisk perspektiv holder ikke kjøkkenbordet mål som kontorpult. Det gjør heller ikke avlastningsbordet på soverommet.  Når flere i familien skal jobbe hjemme samtidig, slik som i dagens situasjon, kan det dessuten bli trangt om saligheten.  Spørsmålet er om du kan organisere en arealeffektiv løsning som dekker behovene til alle familiemedlemmene. Her følger noen tips:

1. Velg et rom der det er mulig å jobbe konsentrert gjennom hele dagen. Det kan være et fraflyttet barnerom, en del av kjellerstuen eller en sone i stuen der for eksempel et par lenestoler fjernes for å gi plass til arbeidspulter.

2. Et kompakt og funksjonelt hjemmekontor må ha et kontorarbeidsbord, en kontorstol som tilfredsstiller ergonomiske krav, godt arbeidslys og et lukket oppbevaringsmøbel til rekvisita, permer etc. Når kontoret er integrert i hjemmet ditt, bør du ha lav toleranse for rot. Sørg for fire arbeidsplasser slik at to voksne og to barn kan bruke kontoret samtidig. Skiftarbeid er ikke å anbefale i denne sammenhengen, og arbeidsgleden er som kjent smittsom: Når den ene arbeider, vil den andre lettere sette seg ned. Barn – også små barn – vil lære om arbeidslivet gjennom å delta i en autentisk arbeidssituasjon. NB: Husk at familiemedlemmer som deltar i telefonmøter eller videokonferanser må finne seg et ”stillerom” i boligen – akkurat slik de må på kontoret.

3. Velg kompakte møbler og lamper som er egnet til kontorbruk, for eksempel Bekant-serien fra IKEA. Arbeidsbordene finnes i flere størrelser og har justerbare ben slik at høyden på bordplaten kan tilpasses den enkelte bruker. Velger du fire stk 120×80 cm, får du et funksjonelt kontormiljø til fire personer på 240×160 cm. Når livet vender tilbake til det normale etter koronautbruddet, har du et permanent hjemmekontor – eller et fleksibelt langbord til gjester.

Når det gjelder de øvrige innredningselementene, anbefaler vi av smittevernhensyn at du bruker stoler og lamper som du allerede har i huset heller enn å handle på Finn.no. Et raskt søk i skrivende stund gir over 1400 treff på kontorstoler og mer enn 4000 på bordlamper.  Denne muligheten bør du benytte deg av etter koronakrisen. Det er fullt mulig å få et profesjonelt utstyrt hjemmekontor for en billig penge.

PS: Vurder nøye om det er lurt å demontere kontoret når epidemien er over. Å gå tilbake til kjøkkenbordet er ingen god løsning.