Flere bedrifter på tvers av ulike bransjer i næringslivet har alt opplevd, eller vil kunne oppleve, at omsetningen svikter som følge av koronapandemien og de myndighetstiltakene som er iverksatt i kjølvannet av denne. Mens inntektssiden svikter, er det langt fra sikkert at utgiftssiden påvirkes tilsvarende, noe som kan innebærer likviditetsskvis og i verste fall konkurs hos bedriftene.

Regjeringen har varslet at de vil lansere en støtteordning som i korte trekk går ut på at bedrifter som opplever vesentlig omsetningssvikt får kompensert sine faste utgifter. Husleie er nettopp en slik fast utgift som vil kunne være relevant å få kompensert. Regjeringen skal komme tilbake med nærmere detaljer rundt støtteordningen kommende fredag (3. april 2020), men allerede nå ser vi konturene av hvordan ordningen vil se ut i praksis:

  • Kostnadene som staten kan kompensere, er de faste og løpende kostnader som ikke påvirkes av koronapandemien, og som heller ikke lar seg redusere eller avvikle under pandemien. Husleie er et eksempel på en slik kostnad.
  • For å kvalifisere for støtte, må bedriften oppleve vesentlig omsetningssvikt på grunn av koronapandemien og/eller smittevernstiltakene som er iverksatt. Omsetningssvikt som følge av Oslo kommunes vedtak om skjenkestopp kan være et eksempel.
  • Støtteordningen skal treffe bredt i næringslivet, men det er foreslått at visse næringer skal holdes utenom. Herunder nevnes finansnæringen, oljevirksomhet, utenriks sjøfart, kraft, vannforsyning og kommunale selskap som eksempler.
  • Regjeringen vil komme nærmere tilbake til de praktiske detaljene rundt støtteordningen, men det vil trolig legges opp til en automatisert saksbehandling og utbetaling gjennom etablerte banksystemer. Myndighetene vil kunne føre etterfølgende kontroll med dokumentunderlaget for søknaden og sjekke at mottatte midler faktisk er brukt for å dekke faste kostnader.