Med nytt leieforhold følger som regel nye interiør- og arbeidsplasskonsepter med høy detaljeringsgrad. Det legges overdrevent stor vekt på trender, noe som gjør det litt for enkelt å skrote fullt brukbare løsninger. Bærekrafthensynet ofres derfor gjerne på konseptenes alter. Sett fra et faglig synspunkt er det fullt mulig å utvikle løsninger som har plass til både nye, innovative elementer og for eksempel møbler som allerede finnes i lokalet. Alle parter, både leietakere, gårdeiere og interiørarkitekter, har mye å vinne på dette – praktisk, omdømmemessig og ikke minst økonomisk.

Skal du inn i et nytt lokale, bør du tenke nytt, smart og bærekraftig i stedet for å gjøre rent bord. Her får du tre konkrete tips.

1) Rehabilitering light

Nytt gulv, oppdatert belysning og et par malingsstrøk med en annen farge enn hvitt er noen ganger det som skal til for å skape tidsriktige kontorer. Flytting av vegger er ofte en prisdriver. Snekkerarbeidet behøver ikke å være så dyrt, men flyttingen drar med seg justering av ventilasjon, belysning og annen elføring. Prøv derfor å beholde mest mulig av strukturen i lokalet.

Det er alltid smart å utarbeide gjennomtenkte skisser til alternative løsninger i stedet for å gå rett på ny struktur. Som regel snakker vi her om gårdeierkostnader som leietaker får tilbake i form av økt husleie. Det er både bærekraftig og økonomisk fornuftig å begrense oppussingsarbeidet til det som er påkrevet. NB: Husk også at tekstiler og frodig vegetasjon kan bidra til et nytt uttrykk uten at det koster all verden.

I dette prosjektet malte vi en del av veggene pudderrosa. For å oppnå kontrasteffekt ga vi vinduene sort innramming. Gulv og møbler ble skiftet ut, og det hele ble toppet med en overflod av grønne vekster. Foto: Niklas Hart

2) Mix av gammelt og nytt

Enten man innreder en privatbolig, en café eller et kontor, gir en blanding av nytt og gammelt et spennende og kontrastfylt resultat. Som estetisk virkemiddel må kontraster brukes på en gjennomtenkt måte; mengdeforholdet er avgjørende.

I praksis kan man skaffe seg kontrasteffekter på ulike måter:

 • Se på de kontormøblene bedriften allerede har. De kan ofte forvandles med enkle grep: bordunderstell kan for eksempel lakkeres i nye farger, og kontorstoler kan trekkes om.
 • På auksjoner og på finn.no er det mye lettere å finne gjenstander som skiller seg ut enn i butikker som selger hyllevarer. Det er billigere, og leveringstiden er kort.
 • Man kan også gjøre som en av våre kunder: samle eksisterende møbler i én etasje og kjøpe nye til en annen. Det gir ulike og varierte uttrykk når man beveger seg rundt i lokalene.

  I dette prosjektet ble eksisterende kontormøbler beholdt og kombinert med nye, spesialdesignete elementer, dvs. treinnredningen som skimtes i bakgrunnen og skilleveggen med de diagonale spilene. Foto: Ida Wilstrup

  3) Kjøp brukt

  Det er store penger å hente på å kjøpe brukt, og det finnes i dag flere leverandører som har spesialisert seg på kontormøbler og inventar. Et uformelt, ungdommelig og røft kontorkonsept kler fri innredning, gjerne med forskjellige møbeltyper. Spesielt i coworking-miljøer er slike løsninger som bestilt. Der er noe av poenget at folk skal kunne innrette seg etter behov, og det er ønskelig med variasjon på alle nivåer, for eksempel ulike typer bord og sittemøbler som fremmer samhandling.

  Til slutt: Egentlig er det unødvendig å nevne det, men kontormøbler som man selv ikke ser seg tjent med, bør naturligvis avhendes via bruktmarkedet i stedet for å bli til avfall. Også det vil alle tjene på.