Maison & Objet er enormt stor og gir hvert eneste år et presist bilde av europeiske trender som kommer til å påvirke skandinavisk design av kontorer, boliger, hoteller og restauranter.

I Norge er vi mest opptatt av funksjonalitet, og mange i vår bransje bryr seg lite om andre sider av designbegrepet. Få nordmenn er f.eks. opptatt av dekor, spesielt fordi minimalismen så effektivt sendte pyntegjenstander på hodet ut av norske hjem og arbeidsplasser. Kanskje er det grunnen til at få nordmenn er å se på Maison & Objet? Når jeg drar dit, er det for å få et innblikk i det europeiske trendbildet, det være seg farger, materialer eller tekstiler.

Maison & Objet er alltid full av overraskelser. Utgangspunktet er gjerne helt alminnelige gjenstander som er redesignet og plassert inn i nye rammer. Kreativiteten er imponerende. I år registrerte vi at minimalismen taper ytterligere terreng og at det jeg kaller hjemliggjøring av kontoret forsterkes. Vi fikk også bekreftet at konseptuell tenkning er veien å gå når det gjelder utforming av fremtidens arbeidsplasser.   Sist, men ikke minst: Vi fikk demonstrert at bruk av store objekter, eksempelvis i lobbyen, gir styrke til konseptet.

Arbeidsplasser er som regel forutsigbare. Her har kreativiteten fått fritt spillerom, og resultatet er funksjonelt esel som vil live opp et hvert åpent kontorlandskap. Det duger også godt som hjemmekontor. (Fra Ibride.)

 

En gasspeis helt utenom det vanlige: Formspråket og tagge-preget gjør den til et blikkfang som besøkende i bedriftens lobby vil huske lenge. (Fra Glamm Fire.)

 

Multifunksjonalitet i praksis: Glassplaten over fotballspillet gjør at det også kan fungere som møtebord, spisebord eller arbeidsbord. Fotballen er laget av filt, og dermed elimineres støyproblemene. Lyden av engasjerte spillere kan man dessverre ikke gjøre noe med.( Fra RS Barcelona).

 

Moderne møter gammelt: Stolen er streng i formen, men det overdådige blomsterbroderiet bringer inn gamle håndverkstradisjoner og demper uttrykket på en svært overraskende måte. Ser vi en ny trend for redesign av brukte kontormøbler? (Fra ACdO.)

 

Dekorelementene er på vei tilbake, og alt skal være stort. Både den enorme hunden og veggurene i bakgrunnen vil gi wow-følelse til et hvert kontor. (Fra Kare.)

 

I Ramsøskars hotellinteriører finner vi mange eksempler på dyriske uttrykk: tekstiler og tapeter med dyreprint, tepper med zebra-mønster osv. Stolen på bildet er laget av et stort antall lekegorillaer som er montert sammen. Gjett om likte dette! (Fra AP collection.)

 

Denne belysningsinstallasjonen vil garantert vekke oppsikt i en stor kontorlobby. Den består av lysrør og messing fra gulv tak og kan designes akkurat slik man ønsker. Dekorativt og elegant. (Fra Giabato & Combes.)

 

Vegglamper kan være både lyskilder og dekor. Disse er kanskje mest det siste: Vakkert designet glass og messingelementer sprer skygger og farger på veggen. (Fra Design by us.)