Dette tenker Jan Roll, direktør utleie i Newsec om fremtidens kontor.

– Hvordan jobber dere med fremtidens kontor? Og hva vil prege det?

– Som utleiemeglere, får vi inspirasjon og inntrykk fra flere hold; gårdeiere, leietakere, arkitekter, entreprenører, mm. I utleieprosessen får vi derfor også muligheten til å utfordre og påvirke de partene vi jobber mest med, nemlig tilbyderen (gårdeier) og bruker (leietaker).

Slik vi ser det er særlig tre områder hvor det skjer mye i disse dager. Fellestrekket er at det er en ny generasjon med yngre mennesker som har stor påvirkningskraft både på mikronivå (bedriften) og makronivå (samfunnet).

Jan Roll, direktør utleie i Newsec.

Det ene er miljø – eksempler på dette er gjenbruk av lokaler og materialer, der det er mindre fokus på at alt må være nytt. Både møbler kan gjenbrukes i større grad, men ikke minst materialer i forbindelse med bygg. I det siste har også gjenbruk av bygg, kommet opp som stort satsningsområde – selv gamle og ineffektive bygg. Det er videre fokus på mindre reising med transportmidler som forurenser, og at mer kan gjøres via nettmøter, telefon og andre miljøvennlige løsninger. «Flyskam» har blitt et nytt og mye brukt begrep bare siden denne våren.

Det andre er teknologi og smarthus – der man ser mer på sambruk, co-working og deling av areal. Alt for mye areal står ledig i løpet av en arbeidsdag og dette kan utnyttes på en langt bedre måte. Dette gjelder normalt sett arbeidsplasser, men også parkeringsplasser, kantine, møterom, med mer. Det kommer stadig nye løsninger på ulike konsepter – inklusiv å leie enkeltplasser/kontor på time- og dagsbasis hos andre selskaper som har ledig kapasitet.

En siste element som det skjer mye innen er muligheten å ha en mobil jobb. Det skal kunne lettere jobbes via ulike nettbrett og mobiler, og programmer / tjenester er mer og mer tilpasset dette. Igjen – det er de unge som er hovedpådrivere for dette. Jobb hvor du vil, når du vil, og ikke vær låst til et kontor. Kontoret blir mer som en samlingsplass for en bedrift, og sammen med mer effektive løsninger og andre måter å organisere et kontor på, ser man at mange selskaper trenger mindre leieareal når de flytter eller skal forlenge sin leiekontrakt. I en stadig mer hektisk hverdag der effektivitet står sentralt, er det output (hva den enkelte ansatte produserer) som er viktig – ikke hvor mange timer man er på jobb. Det henger kanskje fortsatt litt igjen i Norge (fra «Janteloven»?) at «stemplingsuret» er det styrende parameteren og ikke at selve jobben man er satt til, blir løst til rett tid og med rett kvalitet. Skal man utvikle seg, må man tenke nytt – og det er det som nå skjer i stor grad over hele verden.