Da BankID BankAxept ble skilt ut fra Vipps i 2022, vokste selskapet raskt, og kontoret i Bjørvika ble etter hvert for trangt. I starten fungerte kombinasjonen av hjemmekontor og fysiske møter, men med stadig flere medarbeidere og behov for mer samhandling, ble jakten på nye lokaler satt i gang.

– De tidligere lokalene var preget av plassmangel, dårlig luft og få møterom. Det var også begrensede sosiale soner, noe som hemmet kreativiteten og samarbeidet. Siden selskapet fortsatt var i vekst, var det viktig å finne et sted som kunne romme både dagens og fremtidens behov, sier Hanne Gunnholt Aasen, HR Partner i BankID BankAxept.

Beliggenhet spilte en avgjørende rolle i valgprosessen. De ønsket et sentralt kontor i Oslo, nær offentlige knutepunkter, siden mange ansatte pendler med tog og buss. Lokalet måtte være stort nok for videre vekst og ideelt sett være fordelt på færrest mulig etasjer. I tillegg var det viktig å skape et miljø som fremmer både kreativitet og konsentrasjon, med mange møterom, fokusrom og sosiale soner. En konkurransedyktig leiepris var også en betydelig faktor.

De nye lokalene i Posthuset tilbyr også praktiske fasiliteter som en stor personalrestaurant, kaffebar og møterom i første etasje, samt en takterrasse 108 meter over gateplan med fri tilgang for byggets leietakere.

Jakten på det perfekte lokalet

BankID BankAxept brukte god tid på å finne et passende sted. En prosjektgruppe, som startet med to personer og senere vokste til fem, fikk et tydelig mandat fra ledelsen. Med full tillit fra ledergruppen kunne de jobbe effektivt med å kartlegge selskapets og medarbeidernes behov og ønsker.

Til slutt falt valget på Posthuset. Her fikk de bistand fra Akershus Eiendom med kontraktsforhandlinger, prosjektledelse og design. Selskapet ønsket å skape en tydelig identitet for sine merkevarer – Stø, BankID og BankAxept – gjennom en gjennomtenkt utforming av lokalene, med nok arbeidsplasser, sosiale soner og møteplasser.

– Gjennom flere workshops, byggemøter og prosjektmøter over flere måneder jobbet vi tett med Akershus Eiendom og Entra for å sikre et best mulig resultat. Vi hadde gode diskusjoner om design og prosjektledelse, samtidig som vi fulgte byggeprosessen nøye for å kunne gjøre nødvendige justeringer underveis, forteller Aasen.

Akershus Eiendoms egen interiørarkitekt hjalp til gjennom hele prosessen med alt fra plantegninger, forslag på overflater, farger, møbler og dekor.

– Det var viktig å se og kjenne på tekstiler, treverk og andre materialer for å sikre at de endelige valgene var både estetiske og funksjonelle, sier hun.

En helhetlig og funksjonell utforming

– Ombyggingen av lokalet var omfattende, og en viktig del av prosjektet var å forene to etasjer med en interntrapp. Trappen skulle ikke bare være funksjonell, men også fungere som et sentralt midtpunkt i kontoret, sier Aasen.

Selskapet hadde et tydelig fokus på å skape en bærekraftig og fremtidsrettet arbeidsplass, tilrettelagt for en digital hverdag. Valgene ble styrt av deres visuelle identitet: Ordentlig, nordisk, naturlig, tillit, øyeblikk, varm og spontan. Dette preget alt fra fargevalg til materialbruk og møblement.

– Hvordan ble resultatet?

– Resultatet ble fantastisk! Trappen og tribunen som binder etasjene sammen, har blitt et naturlig samlingspunkt – akkurat slik vi håpet. Valget av eik i trapp, tribune, kjøkken, garderober og dører gir en varm og eksklusiv følelse, svarer Aasen og fortsetter: – Kjøkkenet og de sosiale sonene fungerer som møteplasser for alle ansatte, der vi bygger samhold og kultur på tvers av avdelinger. Behovet for møterom har blitt betydelig redusert etter at vi fikk flere uformelle samlingspunkter. Sittebåsene brukes daglig til diskusjoner, uformelle møter, lunsj og kaffepauser.

Det er en harmonisk balanse i farger og møbler, der kvalitet, bærekraft og en kombinasjon av nytt og gjenbruk gjenspeiler deres identitet.

– Det er detaljene som setter prikken over i-en. De lette gardinene i møterommene slipper inn lys og skaper åpenhet. De vakre dørene med flotte håndtak, nøye utvalgte lamper, «kunstverk», grønne planter, og ikke minst det imponerende treet som «vokser» gjennom et bord – gjør at drømmen vår har blitt virkelighet, sier hun fornøyd.

Foreløpig er det kun små detaljer som er blitt justert. Aasen forteller at lokalene gir dem fleksibilitet til å gjøre justeringer underveis dersom de opplever at noe ikke fungerer optimalt.

– Vi har bevisst gitt oss selv tre måneder til å bo oss inn før vi vurderer eventuelle større endringer. Så langt fungerer alt veldig godt, påpeker hun.

Design med fokus på bærekraft og fleksibilitet

Interiørarkitekt Kristine Rognøy fra Akershus Eiendom ledet designprosessen for de 4.000 kvadratmeterne som strekker seg over to etasjer.

– De nye kontorlokalene er utformet med fokus på bærekraft, fleksibilitet og trivsel. Hver detalj er nøye gjennomtenkt for å skape en arbeidsplass som inviterer til samarbeid, kreativitet og engasjement, samtidig som den reflekterer selskapets identitet og verdier, forteller hun.

For å forbedre internkommunikasjon og bevegelse mellom etasjene, ble det installert en åpen interntrapp med tribune og sitteplasser.

– I samarbeid med Entra og BankID BankAxept ble løsningen utformet med flere sitteplasser, soft seating og sittebåser, samtidig som den knytter sammen resepsjonsområdet og en barseption, forteller Rognøy.

Arbeidsområdene er designet med fleksibilitet i tankene, med stillesoner langs sidene og mer aktive arbeids- og kundesoner i midten av lokalet.

– Vi har tilrettelagt for mindre åpne landskap med nok støtterom som sittebås, stillerom, teamsrom og møterom, slik at lokalene kan tilpasses enhver kontorbruker. Alle rom er tilpasset vår digitale hverdag, hvor man enkelt skal kunne koble seg opp og kunne ta teamsmøter.

Fleksibel belysning gjør at det er enkelt å flytte på plasser, supplere med arbeidsplasser og endre bruken av alle rom ved behov, enten det er en lounge eller en arbeidsplass. Lokalene er utviklet med en helhetlig tilnærming til trivsel, både fysisk, emosjonelt og sosialt. Arbeidsplassen er skapt for å inspirere og legge til rette for varierte arbeidsformer, fra åpne samarbeidsområder til roligere soner for konsentrasjon.

Skandinavisk design

Interiøret i BankID BankAxept sine kontorer reflekterer selskapets kjerneverdier gjennom bruk av kvalitetsmaterialer og gjennomført design. Kortreiste møbler og naturlige materialer som eik, ull og stein understreker en nordisk stil, hvor organiske former, rene linjer og funksjonelle løsninger dominerer. Fargepaletten består av beroligende toner som er inspirert av naturen, samt fra den nye fargepaletten til BankID BankAxept.

Et sterkt fokus på bærekraft preger prosjektet.

– Vi har brukt kortreiste møbler og eik, og ombrukt alt av pulter, stoler og bordskjermer ved å trekke dem om, forteller Rognøy. Hun legger til at de valgte å beholde møbler av høy kvalitet og heller gi dem nytt liv.

– Ved bruk av kvalitet og design på overflater og møbler gjenspeiles deres identitet. Skandinavisk design og kortreiste møbler er med på å bygge opp under en bærekraftig og tillitsvekkende profil, fremhever interiørarkitekten.

Tilpasset morgendagens behov

For å sikre at kontorlokalene er tilpasningsdyktige, er det lagt stor vekt på fleksibilitet i både innredning og planløsning. Rommene kan enkelt omdisponeres etter behov, og arbeidsplassene kan justeres for å møte fremtidige endringer i organisasjonen.

I tillegg er lokalet innredet med tanke på å skape et inkluderende og sosialt miljø. Fleksible soner tilrettelegger for spontane møter og samarbeid, mens lune materialer og nøye utvalgte detaljer gir en varm og personlig atmosfære.

– Lokalene fremstår som BankID BankAxept sitt hjem, og det er et personlig preg på arbeidsplassen, fortsetter Rognøy.

SENTRAL BELIGGENHET: Lokalene ligger praktisk talt rett på Norges største kollektivknutepunkt. Foto: Fredrik Hansson

Samarbeid og gjennomføring

Til tross for en stram tidsplan, med oppstart i april 2024 og ferdigstillelse i desember samme år, ble prosjektet gjennomført uten større utfordringer.

– Vi har fått til mye sammen med BankID BankAxept og Entra på kort tid. Dette bunner i et tett og godt samarbeid gjennom hele prosessen. Entra har vært løsningsorienterte, og sammen har vi funnet løsninger som gjør at vi har klart å holde oss innenfor gitte rammer både økonomisk og tidsmessig, sier Rognøy.

Trude Ytterland Nygård, prosjektleder i Entra, synes samarbeidet i prosjektet har vært veldig godt, både med BankID BankAxept og deres rådgivere i Akershus Eiendom.

– Åpen og løsningsorientert dialog gjennom hele prosessen med alle parter har vært avgjørende for å finne de gode løsningene. Vi har sammen utformet moderne og framtidsrettede lokaler for BankID BankAxept, samtidig som man har klart å spille på lag med eksisterende bygningsmasse og fått fremhevet byggets gode kvaliteter, sier hun og trekker frem hvor flott det ble å løfte himlingen i etasjene, samt å få etablert en flott interntrapp mellom de to etasjene.

– Dette har vært grep som har gjort lokalene ekstra åpne og luftige, og som gjør at den fantastiske utsikten i Posthuset virkelig kommer til sin rett. Vi håper og tror de vil finne seg godt til rette her hos oss, avslutter hun.