Norge står overfor en stadig økende utfordring i arbeidsmarkedet: Bedrifter finner ikke kompetansen de trenger. Ifølge ManpowerGroups nyeste Talent Shortage-undersøkelse oppgir hele 74 % av norske arbeidsgivere at de har noen eller store problemer med å fylle stillinger. Dette er en økning fra 69 % i fjor og på nivå med rekordåret 2023.

– Vi har advart om økende kompetansemangel i mange år. På de siste ti årene har andelen arbeidsgivere som ikke finner kompetansen de trenger, steget fra 30 % til 74 %. Det er en dramatisk utvikling på kort tid, og kan skape store utfordringer for konkurransedyktigheten for Norge fremover, sier Maalfrid Brath, konsernsjef i ManpowerGroup Norge.

Små bedrifter og energi-bransjen hardest rammet

Undersøkelsen viser at mindre bedrifter er de som sliter mest med rekruttering: Hele 84 % av småbedriftene oppgir at de har problemer med å finne riktig kompetanse.

Blant bransjene er det særlig energi- og infrastruktursektoren som rammes hardest. 81 % av arbeidsgiverne i denne næringen oppgir at de har utfordringer med å rekruttere kvalifiserte medarbeidere. IT er fortsatt det mest etterspurte fagområdet, etterfulgt av ingeniørkompetanse og logistikk/drift.

Hvorfor sliter Norge med kompetansemangel?

Eksperter peker på flere årsaker til den økende kompetansemangelen. En kombinasjon av teknologisk utvikling, global konkurranse og demografiske endringer gjør det stadig vanskeligere for bedrifter å finne riktig arbeidskraft.

– Den teknologiske utviklingen endrer arbeidsmarkedet raskt, og kravene til kompetanse både øker og endrer seg. Kunstig intelligens og digitalisering forsterker denne trenden ytterligere, sier Brath.

Samtidig har globaliseringen ført til økt konkurranse, både om kunder og arbeidskraft. Norske selskaper må tilpasse seg et tøffere marked der spesialisert kompetanse er etterspurt over hele verden.

Demografiske endringer spiller også en stor rolle. Store generasjoner fra 1950-tallet er i ferd med å pensjonere seg, og selv om innvandring bidrar til å fylle noe av tomrommet, mangler mange av de nye arbeidstakerne den nødvendige kompetansen.

– Disse faktorene kombinert gjør at kampen om den rette kompetansen er hardere enn noensinne, fortsetter hun.

Arbeidsgivere: Rekrutter smart og planlegg for fremtiden

Virksomheter må se kompetanseplanlegging som en integrert del av forretningsstrategien. Å sikre tilgang på riktig kompetanse krever at bedrifter:

• Ser etter kandidater med potensial, ikke bare ferdig utdannede eksperter

• Rekrutterer mer strategisk og investerer i videreutvikling av ansatte

• Tenker nytt om hvordan de organiserer arbeidsstyrken

– Vi må lete der andre ikke leter, og rekruttere basert på potensial, ikke bare erfaring og utdanning. Bedrifter må også være mer villige til å investere i kompetanseutvikling for sine ansatte, sier Brath.

Arbeidstakere: Kontinuerlig læring er nøkkelen

Teknologi og arbeidsprosesser er i stadig endring. For å være attraktive på arbeidsmarkedet må arbeidstakere ta ansvar for egen læring og utvikling.

– Ingen kan lenger forvente at én utdanning skal vare hele karrieren. De som lykkes, er de som ser på kompetanseutvikling som en naturlig del av arbeidslivet, mener Brath.

Utdanningsinstitusjoner: Tilpass læring til et arbeidsliv i endring

Grunnutdanning er viktig, men i dagens marked er det også avgjørende med fleksible, korte og målrettede utdanningsløp.

– Institusjoner må tilby videreutdanning og etterutdanning som kan kombineres med jobb, enten som deltidsstudier eller intensive heltidskurs, for å sikre at flere får tilgang til relevant kompetanse uten lange avbrekk fra arbeidslivet, sier Brath.

´Norge må handle nå

Kompetansemangelen i Norge er en utfordring som ikke vil løse seg selv. For bedrifter kan mangel på riktig kompetanse svekke verdiskapningen og konkurransekraften i en stadig tøffere global økonomi.

Mange bedrifter har begynt å øke lønningene for å tiltrekke seg arbeidskraft, men en slik lønnsspiral kan føre til økte kostnader og større økonomiske ulikheter.

Brath mener Norge må ta grep umiddelbart:

– Innsatsen må heves for å løse kompetanseutfordringen. For det første må vi integrere flere av de 700 000 menneskene i arbeidsfør alder som står utenfor arbeidslivet. I tillegg må vi utdanne flere innen de fagområdene næringslivet etterspør, som IT og ingeniørfag. Og for det tredje: Vi må få på plass effektive etter- og videreutdanningsløp i Norge.

– Klarer vi å øke innsatsen på disse områdene, tror jeg vi kan lykkes i kampen om kompetansen fremover, avslutter Brath.