– Først og fremst er vi veldig glade for at Rikstoto fortsatt ønsker å være leietaker hos oss, og at vi nå har fått på plass en ny leieavtale som ivaretar både leietakers interesser og våre på utleiesiden, sier Kathrine Nyhus, daglig leder i Bjerke Travbane Eiendom.
Rikstoto har enerett til å tilby spill på hest i Norge, hovedsakelig innenfor travsport, men Rikstoto dekker også norsk galoppsport.
– Vi er veldig glade for at vi har kommet til en enighet med Bjerke Travbane Eiendom, som gjennom hele prosessen har vært samarbeidsvillige og hatt stor forståelse for behovene våre, sier Camilla Garmann, administrerende direktør i Norsk Rikstoto.
– Før vi landet på Bjerke Travbane Eiendom har vi hatt en god og grundig prosess med flere eiendomsselskaper for å finne vårt hjem for de neste ti årene. For Rikstotos del har det vært mange hensyn å ta og det berører våre ansattes hverdag i stor grad. Rikstoto skal være et godt sted å jobbe, både nå og i fremtiden. Vi har vært på Bjerke siden 2003, og mange føler at Rikstoto naturlig hører til på landets hovedarena for trav. Derfor er det ekstra hyggelig at vi fortsetter å være lokalisert på Bjerke, fortsetter hun.
Samler hestesporten
En rekke av aktørene innenfor hestesporten er samlet i Hestesportens Hus på Bjerke. I tillegg til Rikstoto, har også Det Norske Travselskap, Bjerke Travbane Eiendom og Bjerke Travbane (arrangørselskapet for travløpene) sine kontorer hos Bjerke Travbane Eiendom. Bjerke Travbane er nasjonalarenaen for travsport i Norge.
– Det er derfor viktig at vi sitter samlet uavhengig av roller og formål med virksomhetene. Det handler om å drive hestesporten fremover og ha korte veier mellom ulike beslutningstakere, sier Nyhus.
Hun mener samlokaliseringen gir stor verdi for både spillselskapet, de som eier og drifter baneanlegget, og Det Norske Travselskap, som eier Bjerke Travbane Eiendom.
– På denne måten utnyttes mulighetene for å optimalisere samarbeidet fullt ut, sier Nyhus.
Byutvikling på Bjerke
Bjerke står foran en omfattende utvikling i årene fremover, og travbanen blir selve hjertet og sentrum i byutviklingen.
– Vi skal revitalisere travarenaen som en byintegrert travbane, sammen med nærservice og boliger. Dette innebærer selvfølgelig at selve Bjerkebanen skal bestå som løpsarena, men med et modernisert anlegg og et bredere tilbud innen kultur, konsertarrangementer, sportsaktiviteter med mer. I tillegg skal vi videreutvikle Ponniskolen, som er et attraktivt tilbud til barn og unge, sier Nyhus.
Det er et bystyrevedtak fra 2021 som fastsetter rammebetingelser for Bjerke-prosjektet og utviklingen av området.
– Planprogrammet gir anbefalinger for bystruktur, arealbruk, utnyttelse og byggehøyder. Bystyrevedtaket sier videre at byutvikling på Bjerke skal være på travets premisser, og at løpsarenaen skal bestå til tross for all den nye by- og boligutviklingen rundt, forklarer Nyhus.
Nå nærmer prosjektet seg en viktig milepæl.
– Vi planlegger å sende inn detaljregulering for Bjerke i løpet av første halvår 2025. Det gleder vi oss veldig til, for vi er utålmodige med å komme i gang, sier hun.
Den nye avtalen med Rikstoto skal sikre et forutsigbart og langsiktig samarbeid i årene som kommer.
– Vi kan nå hegne om travsportens interesser i fellesskap, sier Nyhus.
Terje Sorteberg i Realkapital Utvikling og Håvard Skogvold i CLP har vært rådgivere for Bjerke Travbane Eiendom, mens Emil Svennevig Skaufel i Akershus Eiendom har vært rådgiver for leietaker.
– Det har vært et veldig godt samarbeid, og vi er svært glade for at Rikstoto fortsatt vil være hos oss på Bjerke, avslutter Nyhus.