I 2025 åpner nye Drammen sykehus, med 500.000 forventede årlige pasientopphold og rundt 4.000 medarbeidere. I området rundt vil Drammen Helsepark utvikle til sammen 82.000 kvadratmeter helserelatert næringsareal over bakken og 18.000 kvadratmeter parkeringsareal under bakken. Prosjektet vil løpe i ti år fremover, med et høyt ambisjonsnivå innenfor både miljø og et godt tilbud på bakkeplan til både pasienter og pårørende og de som bor i området.
Nå er Drammen Helsepark i full gang med byggingen av en del av parkeringskjelleren som skal bli besøksparkering for helseparken og besøkende til sykehuset.
– Vi starter med byggingen av to bygg over bakken på til sammen over 20.000 kvadratmeter i første halvår 2024, forteller adm. direktør Gøril Bergh til NæringsEiendom.
Hun har bakgrunn som daglig leder i Tiger Eiendomskompetanse og har også jobbet i Foss & Co Næringsmegling, Orkla Finans og Telenor Eiendom. Hun begynte i lederjobben i Drammen Helsepark i 2021 og styrer nå prosjektet og jobber med å hanke inn virksomheter til helseparken.
Drammen Helsepark er eid av Eidos Eiendomsutvikling og Bane NOR Eiendom, som begge eide tomter i området ved nye Drammen sykehus på Brakerøya. Helseparken vil få et godt kollektivtilbud og blir en sentral del av Norges største byutviklingsprosjekt, Fjordbyen Drammen og Lier. Brakerøya har vært et industriområde i over 100 år, med virksomheter som Osram og ABB-forløperen National Industri
Hotell og helse
Blant leietakerne som skal inn i Drammen Helsepark, er Norlandia, som med et hotell med over 220 rom med over 700 senger.
– Det blir et kommersielt hotell hvor Norlandia henvender seg til både pasienter med deres pårørende på sykehuset og det vanlige hotellmarkedet. Det legges opp til stor grad av fleksibilitet i hotellet. Vi får også et stort møte- og konferansesenter som gir et såpass godt konferansetilbud at de vil også konkurrere med hotellene i Oslo-markedet, sier Bergh.
Det er Norlandia skal drive hotellet, men merkevaren som skal brukes er ikke bestemt ennå.
– Det blir gode kvaliteter og Radisson Red på Økern Portal er referansehotellet. Vi får også et restauranttilbud, samt et enklere spisested.
Det andre bygget som også skal påbegynnes i 2024, er et kontor- og helsebygg som det nå jobbes med å fylle opp med helserelaterte leietakere.
– Vi er i sluttforhandlinger med leietakere for nesten hele bygget som vil gi en utleiegrad på 70 prosent innen kort tid. Bygget er på 5.622 kvadratmeter. Alle leietakere er helserelatert, det blir tjenestetilbud som tar i mot og behandler pasienter, men vi vil også ha kontorarbeidsplasser innenfor helse, i tillegg til beverting og apotek på gateplan, sier Bergh.
Stedsutvikling
I andre byggetrinn vil Drammen Helsepark sette opp to bygg på til sammen 25.833 kvadratmeter. De to byggene vil komme på motsatt side av gangbroen som går til Brakerøya stasjon. Gangbroen blir hovedforbindelsen for togreisende som skal til helseparken eller til nye Drammen sykehus.
– Det blir hjertet i det som blir en samhandlingsarena hvor første og andre plan blir bygget sammen gjennom byggene. Vi jobber nå med konseptutredning for hvordan byggene skal bygge opp om stedsutviklingen i området. I tillegg til løsninger for potensielle partnere i helsesektoren. Sambruk og deling er viktige faktorer i denne sammenheng.
– Hvordan skal dere klare å lage et levende byområde på et sted hvor det er sykehus og nesten bare helserelaterte virksomheter?
– Når man ser på interessebildet, så er det pasienter, pårørende, ansatte på sykehuset, ansatte i helseparken og besøkende til aktørene som kommer inn i helseparken. Det vil også bli studenter her, da vi jobber for å få inn et undervisningstilbud i andre byggetrinn. Det vil ferdes mange mennesker i den nye bydelen. Vi estimerer en menneskeflyt på i overkant av 9.000 mennesker pr dag når Drammen Helsepark er ferdig utbygd. I tillegg utvikler vi noen spennende bevertningskonsepter i første plan, hvor målet også er å tiltrekke den øvrige befolkningen i Drammen og Lier, sier Drammen Helsebygg-sjefen.
Hun lover at det skal bli et sted som ikke er utpreget pasientområde, og vil legge vekt på de grønne kvalitetene som etableres i området.
– Elvepromenaden fortsetter rundt hele sykehusområdet og videre til Fjordbyen. 90 prosent av takflatene til Drammen Helsepark skal utvikles som grønne tak, med takhager, balkonger og terrasser med sosiale soner, i tillegg til grønnsaksdyrking på noen. I tillegg vil takflater som ikke er tilgjengelig for publikum dekkes med vegetasjon, som er et verdifullt tiltak til luftrensing, pollinering, temperaturregulering og overvannshåndtering. Vi ser i høyeste grad på helseperspektivet og bærekraft i denne sammenheng.
Bærekraft står sentralt
Drammen Helsepark har store ambisjoner innenfor miljø, med særlig fokus på sirkulærøkonomi og energieffektiv drift. Alle de nye byggene skal sertifiseres etter BREEAM-NOR og helseparken skal knyttes opp mot Drammen Fjernvarme. Byggene skal få bærekraftig kjøling gjennom sjøvann, noe som vil redusere energiforbruket og kostnadene i driftsfasen. Det legges også opp til utstrakt bruk av ombruksmaterialer i byggene til Drammen Helsepark. Blant annet skal 30.000 teglstein og vinduer fra gamle industribygg på tomta rehabiliteres og gjenbrukes.
Drammen Helsepark vil også bruke proptech-løsninger som optimaliserer driften av byggene.
– Vi tror fokus hos brukeren kommer til å være på klima og helsefremmende tiltak, sier Gøril Bergh.
Samarbeid
Tomten som Drammen Helsepark skal utvikle er i både Drammen og Lier kommune.
– Faktisk så er det slik at kommunegrensen vil gå gjennom det ene bygget, sier Bergh.
Da er det viktig at kommunene er på sammen bølgelengde og samarbeider godt. Samarbeidet fungerer godt, forsikrer Bergh overfor NæringsEiendom.
–Prosessene med begge kommunene er samkjørt og samarbeidet går på skinner.
Hun har også håp om å lande kommunale helsetjenester fra begge de to kommunene i noen av byggene.
– Etter hvert håper vi at Drammens kommunes legevakt kommer til oss og at Drammen kommune samler flere av sine helsehus hos oss.
Som største eier i Eidos, er Lier kommune sentral på eiersiden i Drammen Helsepark. I tillegg har Bjørn Rune Gjelsten-eide Fabritius gått inn på eiersiden i Eidos, Bane NOR Eiendom er også på eiersiden i Eidos.
– Hva er planen til Drammen Helsepark når dere har utviklet eiendommene?
– Bane NOR Eiendom har som mandat at de skal utvikle og selge eiendommer som ikke er stasjons og jernbaneeiendommer. Det er vårt utgangspunkt her. Vi vil tilrettelegge for salg en eller annen gang, men dette er et helhetlig konsept som må sette seg. Vi har en samhandlings- og fasilitatorrolle og et langsiktig perspektiv i den forbindelse. Så får man se hvordan et eventuelt salg gjøres ved forvaltningen. Men det er viktig at vi får satt driftsselskapet, sier Bergh.
Drammen Helsepark er i dag fem ansatte.
– Det er høy aktivitet, og etter hvert som prosjektet skrider frem vil vi øke bemanningen noe mer. Vi vil trolig starte rekruttering av en ny medarbeider på drift og en på konseptutvikling i løpet av kort tid. Hvor stor organisasjonen blir etter hvert, er vanskelig å spå i dag.