– Vi liker gamle og flotte bygg, sa investeringsdirektør Thomas Sletten i Møller Eiendom til Estate Nyheter våren 2022. Selskapet hadde akkurat kjøpt Drammensveien 35 fra Sveits-utflytterne Jens Rugseth og Rune Syversen, og dermed lagt enda et gammelt og flott bygg til porteføljen, som også inneholder Bygdøy Allé 4 og gamle Deichmanske bibliotek.
– Vi har veldig sans for utviklingen på Solli Plass, med Sommerro, den amerikanske ambassaden og flere restauranter. Det er et område med veldig god utvikling, fortsatte han.
Eiendommen, som har en lang leieavtale med Norske Tog, viste seg imidlertid å ha behov for oppgraderinger.
– Huset var blitt pusset opp veldig fint innvendig for leietakeren. Men etter litt tid, oppdaget vi at det sto verre til med fasaden enn vi hadde sett for oss. Vi måtte ta et større grep da vi var i gang for at utsiden skulle matche innsiden, sier markedsdirektør Pål Bøe i Møller Eiendom.
Det innebar en større jobb som tok halvannet år. Ifølge Petter Kleven, som er byggteknisk prosjektleder i Møller Eiendom og som hadde ansvaret for oppgraderingen av Drammensveien 35, måtte de gå hardt til verks.
– Vi måtte jobbe oss helt ned til tegl, og så har vi bygd opp fasaden igjen lagvis.. Underveis ble det også avdekket behov for utbedring av deler av yttertaket, og at dreneringen hadde kollapset helt. Styrtregnværet på sensommeren 2023 ble dermed ikke ledet videre og bort fra bygget slik det burde. Det samme regnværet stresstestet asfalten på gårdsplassen, som fungerte som en elv inn mot bygningsmassen. Dette kan ha bidratt til at deler av grunnmuren var tydelig preget av erosjon, sier Kleven.
Som på 1800-tallet
– Når man først bestemmer seg for å gjøre det skikkelig, og hyrer inn en entreprenør som er veldig god og kan dette her, så er det mye faglig glede i å gjøre det ordentlig. Bygget har tross alt stått her i hundre år uten å ha hatt store oppgraderinger av fasaden, sier Bøe.
Det er Juuhl & Bratfoss AS som har utført arbeidene sammen med Arcon Entreprenør AS.
– Vi startet arbeidene med å fjerne all maling. Hele murfasaden ble renset inn til tegl og bygget opp igjen med kalkmørtel, slik de gjorde det sent på 1800-tallet. Alle trekninger på fasaden fikk spesiallaget hver sin mal, da alle var litt ulike. Den nye fasaden ble malt med silikatmaling. I tillegg er alle vinduer, verandadører og markiser byttet ut. Fasaden har også fått ny belysning, sier Truls Bratfoss, malermester og daglig leder i Juuhl & Bratfoss.
- LØFTET FREM DETALJER Arbeidene med fasaden har fått frem detaljene i det gamle bygg. Foto: Finn Ståle Felberg
- LØFTET FREM DETALJER Arbeidene med fasaden har fått frem detaljene i det gamle bygg. Foto: Finn Ståle Felberg
- LØFTET FREM DETALJER Arbeidene med fasaden har fått frem detaljene i det gamle bygg. Foto: Finn Ståle Felberg
- LØFTET FREM DETALJER Arbeidene med fasaden har fått frem detaljene i det gamle bygg. Foto: Finn Ståle Felberg
- LØFTET FREM DETALJER Arbeidene med fasaden har fått frem detaljene i det gamle bygg. Foto: Finn Ståle Felberg
Koster penger
Drammensveien 35 har et bygningsareal på 1.610 kvadratmeter på en tomt på 1.306 kvadratmeter. Eiendommen ligger noe tilbaketrukket fra Drammensveien rett vest for Solli plass, i nærheten av flere kontorvillaer, boligblokker og en barnehage. Møller Eiendom har sitt hovedkontor like ved, i Bygdøy Allé 4. Selskapet har også kjøpt gamle Deichmanske bibliotek, hvor det legges store ressurser i prosjektet Deich.
– Selv om det er to gamle hus, så er det to veldig forskjellige cases, sier Bøe om Drammensveien 35 og Deich.
Møller Eiendoms adm. direktør Andreas Jul Røsjø har tidligere sagt at de kanskje fikk litt overtenning da de kjøpte det gamle hovedbiblioteket. Bygget har hatt utfordringer med akustikk, brann/rømning, universell utforming, alunskifer og mye annet. Deich-prosjektet, som skal fylle bygget med foto og gi byen flere tilbud på bakkeplan, kostet en god del mer enn opprinnelig planlagt. Pål Bøe ønsker ikke si noe om hvor mye oppgraderingen av Drammensveien kostet.
– Vi ønsker ikke å dele noen summer. Men det var betydelig mer enn det vi la inn i kalkylene, sier Bøe.
– Det forplikter
Møller Eiendom er kanskje det eneste eiendomsselskapet som har lagd og offentliggjort en egen arkitekturfilosofi, ført i pennen av Jakob Krupka.
– Det er klart det forplikter å jobbe med arkitekturen når man har en arkitekturfilosofi. Hvis vi sier vi skal ta vare på gamle bygg, må vi gjøre det også når regningen ikke er så hyggelig, sier Bøe.
Ifølge arkitekturvisjonen til Møller Eiendom er kvalitet, lokal tilpasning og lysten til å oppføre djerve arkitektoniske objekter veiledende i selskapets arbeid.
«Vi ønsker at neste generasjon skal være stolte av våre bygg også om hundre år. Derfor har vi kalt vår arkitekturstrategi for hundreårsarkitektur», skriver Møller Eiendom om filosofien.
Den tar for seg temaene Demokratisering av byutviklingen, Samfunnsoppdraget, Inntrykk, uttrykk & omgivelser, Historie og tradisjon, Arkitektur og fleksible strukturer, Kunnskap om gode materialer, Teknologi, Kunst, kultur & ornamentikk og Mobilitet.
– Gamle hus bringer mye verdi til områdene, og det har vi lært oss å sette pris på. På Harbitz Torg gjorde vi en grundig jobb med Laboratoriebygget, og det kunne vi gjøre som en del av prosjektet og skape merverdier til totalen. Drammensveien 35 blir litt annerledes, fordi det er et frittstående bygg, men dette er noe vi prioriterer. Det vi har gjort nå vil stå seg langt utover denne leieperioden, sier Bøe.
– Fasadeutbedringen har gitt historien om Drammensveien 35 gode rammer for 100 nye år. Dette er i tråd med Møller Eiendoms visjon om hundreårsarkitektur. På denne måten sikrer vi at vår felles kulturarv bevares for fremtidige generasjoner. I tillegg har bygget igjen blitt et flott tilskudd til nabolaget og bybildet, sier Petter Kleven.
Nybarokk stil
Drammensveien 35 ble oppført i 1899 i nybarokk stil. Bygget, som er kjent som Schibbyevillaen, er oppført på Byantikvarens gule liste. Ifølge Møller Eiendom er fasaden en av de mest detaljrike i Oslo fra denne tidsepoken, med sine sirlige ornamenter, tenner, kvader og trekninger. Det var byggherren og legen Laurits Waldemar Schibbye fra Østre Aker som oppførte Schibbyevillaen. Arkitekt Christian Fürst tegnet villaen, assistert av K. Brun.