Den nordiske foreningen NCSC samler aktører innen handel, eiendom og stedsutvikling. Hvert år deler de ut NCSC Awards, som skal prise handelsbransjens mest vellykkede, innovative og kreative bidrag, først gjennom en nasjonal konkurranse, deretter i en nordisk finale.

Blant prisene som skal deles ut er Commercial Space of the year. Vinneren i Norge kåres 30. mai og går videre til en nordisk finale i Helsinki 18.september.

– Som følge av nye salgskanaler og handlevaner hos forbrukeren, har de tradisjonelle kjøpesentrene blitt utfordret på en rekke områder som krever endring og evne til samarbeid, nå også med aktører som tidligere ikke har identifisert seg med bransjen. NCSC har som et av sine mål nettopp å favne om et større miljø som på mange steder er med på å skape handelsplasser preget av et sterkt felleskap. Dette inkluderer handel, kultur, matopplevelser, aktiviteter, mobilitet og teknologi» sier Vilde Holte Lerbak hos NCSC.

Dette er bakgrunnen for prisen «Commercial Space of the year» som søker å favne om disse aktørene, ifølge en melding.

Juryen skal kåre vinnere i flere kategorier, inkludert Commercial Space of the year. Der står det mellom disse aktørene:

Valkyrien – Utleier Fram Eiendom.

Oslobukta – Utleier Carucel Eiendom.

Bekkestua senter – utleier ORO Eiendom.

Juryleder Tone Tellevik Dahl i Norsk Eiendom, som har med seg Snorre Jordheim Myhre (adm. direktør i Plaace), Kathrine Tilrem Knutsen (daglig leder i Lister Forvaltning) og Sverre Landmark (partner i Probiz), sier disse er tre verdige finalister.

– For det første mener jeg det er et riktig grep av NCSC å etablere denne nye prisen. Eiendomsbransjen har de senere årene blitt mer og mer bevisst på sitt samfunnsansvar og det betyr også at måten vi tilrettelegger for handel på er i endring. Dette ser vi tydelig på årets finalister som dekker hele spekteret av måter å løse oppdraget på, sier hun og utdyper:

– Vi har et tradisjonelt senter som nå vender seg mer ut mot omgivelsene rundt, et senter som etablerer seg i og komplementerer en etablert handlegate og et større bygulvområdet som bindes sammen som en handelsdestinasjon med en utleier som sikrer sammenheng og mangfold.

Dette sier juryen bant annet om finalistene:

Valkyrien

Et handelssted i en veletablert handlegate, noe som utfordrer den konvensjonelle oppfatningen av et kjøpesenters struktur. Med totalrehabiliterte fasader ut mot gatene, har Valkyrien bidratt til et betydelig estetisk løft for området. Etableringen har også tilført nye publikumsrettede arealer, og gjennom en åpen og sømløs overgang mellom leietakerne, fremmer senteret en inkluderende og tilgjengelig shoppingopplevelse. Bygningene bindes sammen med overbygg som tillater rikelig med naturlig lys å strømme inn i tidligere mørke arealer. Senteret har tatt bevisste valg i sin leietakermiks ved å kombinere små nisjebutikker med store internasjonale merker, og har oppnådd omsetningsvekst hvert eneste år siden starten i 2020.

Oslobukta

Et nytt strøk for handel og opplevelser der kvaliteten på bygulvet danner grunnlaget, og de kommersielle tilbudene bidrar til å gjøre området attraktivt. Oslobukta er en handelsdestinasjon hvor en enkelt eier forvalter alle handelsarealene, noe som skaper en helhet i tilbudene. Med en strategisk og målrettet leietakermiks gir Oslobukta et mangfold av shoppingmuligheter og tjenester som dekker behovene til publikum døgnet rundt. De har vært med å opprette Bjørvikaforeningen som gjennom prosjekter og aktiviteter for leietakere, gårdeierne og lokalbefolkningen bidrar til å bygge en sterk lokal tilhørighet og identitet, og gode bidrag til sosial bærekraft i bydelen. Siden oppstarten i 2021 har Oslobukta opplevd en jevn omsetningsvekst, mye takket være destinasjonsbygging.

Bekkestua senter

Nærsenteret, etablert i 2014, har gjennomgått en betydelig revitalisering etter at nye eiere tok over i 2021. Med utvidelser og ombygginger har senteret oppnådd en bedre integrasjon med nærområdet, økt tilgjengelighet, og en økning i omsetning og generell aktivitet. Det legges stor vekt på at uteområdene brukes effektivt av både leietakere og besøkende, og fungerer som en innbydende inngang til resten av senteret. Fremtidige planer inkluderer utvidelse av uteområdene mot nye boligfelt, noe som ytterligere vil forsterke integrasjonen med lokalsamfunnet og fremme åpenhet fremfor et lukket sentermiljø. Senteret ser også positivt på at det planlegges transformasjonen av gaten foran senteret til en miljøvennlig gågate.