For 116 år siden startet disponent Haakon Kierulf og ingeniør Emil Ryberg opp AS Forenede Papirfabrikker på en stor tomt på Grønland ved Drammenselva. Etter at det meste av fabrikken brant ned få år senere, ble papirfabrikken bygd opp igjen av Union, som samtidig tokk over alle aksjene i den gamle papirfabrikken.
Gjennom gode tider og stigende etterspørsel og produksjon, ble papirfabrikken en stadig viktigere del av næringslivet i Drammen. Men etter flere gode tiår, ble det krise i bransjen og selskapet i 1978 og i 1979 var Union på randen av konkurs. Deretter fulgte noen strevsomme år og i 1986 ble all produksjonen tatt over av Union Mykpapir, samtidig som eiendommene ble overført til Union Eiendomsutvikling.
Brann
To år senere brant det i råvarelageret på plassen foran Papirbredden og noen måneder senere besluttet styret i selskapet å legge ned produksjonen. De som måtte være optimistiske til eventuell videre drift, fikk et grundig skudd for baugen da en ny brann rammet et annet lager den 8. desember samme år. Brannen gikk over flere dager med etterslukking i 14 dager, og resulterte i 10.000 kvadratmeter ødelagt bygningsmasse. Hele lageret med dopapir, servietter og tørkepapir ble til aske. I februar 1989 mistet 136 arbeidere jobben.
I 1999 ble eiendomsselskapet solgt til Selvaag Eiendom, Aspelin Ramm og Vedal. Selskapet fikk navnet Union Eiendomsutvikling AS, og det ble igangsatt planer for revitalisering og utbygging av området. I perioden 2001 til 2002 ble det besluttet etablering av Kunnskapsparken på Union Brygge og reguleringsplanen for Union Brygge ble endelig godkjent.
Papirbredden Eiendom
Union Eiendomsutvikling var ikke alene om å utvikle området ved Drammenselva. I 2004 vedtok Drammen bystyre å kjøpe en tomt som går under navnet Papirbredden fra nettopp Union. Samtidig vedtok Drammen å inngå partnerskap med Entra om å utvikle eiendommen sammen gjennom selskapet Papirbredden Eiendom. I januar 2007 kjøpte dette selskapet også det gamle fyrhuset (Grønland 56) som står på plassen foran papirbredden.
Papirbredden Eiendom utviklet Papirbredden – Drammen kunnskapspark åpnet med et mangfold, med en rekke ulike virksomheter, organisasjoner og prosjekter som har fokus på kunnskapsutvikling og nyskapning.
Ny bydel
I dag huser området rundt den gamle Union-fabrikken tre høyskoler og et innovasjonsmiljø med en rekke bedrifter som betaler blant de høyeste husleiene i Drammen. Det er også utviklet flere boliger gjennom årene, samt næring på bakkeplan med restauranter og ulike kulturtilbud.
Med et ordentlig bibliotektilbud, ble det også lagt en spire for et større kulturmiljø. Siden har tomten som huset den gamle papirfabrikken til Union fylt på med en rekke kulturtilbud, med Union Scene som det kanskje mest vibrerende tilbudet til kulturhungrige drammensere.
Etter 20 års utvikling av området, stakk Union Brygge av med Cityprisen i 2017. Juryen var «imponert over hvordan forståelse av bygningsmasse, infrastruktur og henvendelse til elven er satt i sammenheng med de ulike leietagerens krav og enkeltbrukere behov. Til sammen har dette gjort at hele Drammen by på rekordtid har fått et virkelig eierskap til prosjektet».
Juryen la også vekt på at Union Brygge har hevet lokale kvaliteter på byens egne premisser og gjort Drammen til et nasjonalt forbilde for god byutvikling.