Grunnlaget for det som nå er Villa Inkognito ble lagt så langt tilbake som på midten av 1700-tallet, da auksjonsdirektør Peter Henrik Barclay innlemmet flere mindre løkker i løkkeeiendommen bak det som senere ble Det kongelige slott i Oslo. Ifølge Finn Holdens bok Byløkker i Oslo strakte eiendommen seg fra Uranieborg til Slottsparken og fra Frognerveien til Hegdehaugsveien. Navnet Incognito, som betyr ukjent eller ubemerket, ble valgt fordi Peter Henrik Barclay kunne trekke seg tilbake til løkken fra byens larm og støy.
I dag ligger eiendommen supersentralt til, men i gamle dager ble dette sett på som langt utenfor allfarvei. Barclays barnebarn, Emerentze Barclay, tilbrakte ifølge Byløkker i Oslo mange sommerhelger på Incognito. Men i ukedagene måtte hun og broren bo i byen av hensyn til skolen. På fredager ble hun ble hentet med karjol til Incognito for så å dra tilbake til byen mandag morgen. «Det ansaaes nemlig for en umulighet at hun kunde gaa paa skole fra et sted som laa saa langt fra byen.», skriver hun i sine erindringer, ifølge boken til Finn Holden.
Se bildene fra villaen her:
Italiensk blanding
På 1800-tallet ble løkken kjøpt av kjøpmannen Lars Smith, som brukte løkken som helårsbolig, og den sørlige delen ble fraskilt for å gi tomt til Slottsparken, Parkveien og Wergelandsveien.
I 1870 fikk den danske arkitekten Thøger Leonard Binneballe, som hadde utvandret til Norge, oppdraget med å tegne en privatbolig for eierne av løkken/eiendommen. Arkitekten, som har bygg som Nobelinstituttet, Wergelandsveien 27 og Karl Johans gate 39 (Paleet) på samvittigheten, tegnet et bygg som er en blanding av italiensk renessanse, italiensk villaarkitektur, klassisk gresk og med noe inspirasjon av tysk arkitektur. Villaen ble etter hvert bygd om til separate leiligheter før den ble gjort om til kontorlokale for Oslo Lysverker. Fra 1980 var Villa Inkognito vertskap for Algeries ambassade før den ble kjøpt opp av Sommerro og ble en del av det storslagne hotellprosjektet til Petter Stordalen og Aspelin Ramm.
Noe av det som gjør at Villa Inkognito skiller seg ut blant nabobyggene, er en loggia som går over to etasjer over en skulptursøyle som er en kopi av statuen på Akropolis i Athen. Statuen ble bestilt av nettopp Inkognitogatas far Peter Henrik Barclay på midten av 1700-tallet.
120.000 kroner døgnet
Villa Inkognito er nabobygget til Sommerro på Solli Plass og er et eksklusivt alternativ til å innta hotellrommene til Sommerro. Villaen har vært gjennom en omfattende oppgradering og huser nå 11 rom og suiter. Personer og bedrifter kan leie hele bygget eller de kan leie rommene hver for seg.
Prisen på herligheten, dersom man ønsker hele villaen, er 120.000 kroner per døgn. I tillegg kommer pris for kokker og andre spesialønsker. Samtidig har brukerne av bygget tilgang på alt av fasiliteter på Sommerro, som er rett ved siden av. Alle rommene inkluderer eksklusiv tilgang til takbasseng og badstue på Sommerro, samt inngang til Vestkantbadet, som er 1.400 kvadratmeter stort med unike og moderne tilbud innen helse, skjønnhet og fitness. Villa Inkognito har også et gym, for gjester som ønsker å trene i mer private omgivelser.
Hotellkonge og entusiast Petter Stordalen var ikke overraskende begeistret da Villa Inkognito åpnet.
– Villa Inkognito er helt unikt i norsk sammenheng, noe vi aldri har sett før. Dette huset er verdt et besøk til Norge i seg selv – her får du skreddersydde opplevelser i historiske lokaler, med personlig service i verdensklasse. Det må oppleves, sa Petter A Stordalen, grunnlegger av Nordic Choice Hotels og eier av Strawberry, i forbindelse med åpningen.
Deborah Wigardt er vert og Supervisor på Vikka Inkognito. Hun forteller om en svært stor interesse for villaen.
– Det har vært en veldig morsom og spennende oppstart. Vi har hatt veldig mange besøk fra personer som kommer fra Oslo og bor i nærheten av Oslo. Tilbakemeldingen jeg har fått fra gjestene er at de nesten føler at de ikke er i Norge når de er inne på Villa Inkognito, sier Wigardt.
Villa Inkognito har dermed klart å bli et alternativ til å reise på en storbyferie i Europa for Osloborgere, og Wigardt mener både stemningen og service har vært et trekkplaster for lokale kunder.
– Dette er jo ganske nytt og ferskt. Jeg vil si at dette er et marked som skriker etter et tilbud. Mange har følt at dette har manglet, spesielt i Norge og kanskje også Norden. Det var på tide at det skjedde noe. Samtidig er markedet vi retter oss mot også businessegmentet og gjester fra USA og Midtøsten, sier Wigardt.
– Hvordan har belegget vært?
– Det har vært bra, vi har hatt stor etterspørsel på bookingen og det har vært flere som har tatt kontakt for visning for større ting som bursdager og visninger. Vi har også hatt bookinger på hele villaen, sier Wigardt.
Bedrifter har konferansemuligheter i blant annet biblioteket i villaen, samt i tilknytning til kjøkkenet.
Når det gjelder rommene, så opererer Villa Inkognito med dynamiske priser.
– Et standardrum kan koste fra 5.000 kroner, mens for suiten vår kan prisen være fra 18.000 kroner.
Grecodeco
Det er de New York- og London-baserte intereiørarkitektene Grecodeco som har stått for designet og utsmykningen av Villa Inkognito. De har gått for en blanding av antikviteter, originale kunstverk, klassiske skandinaviske møbler og dekorative detaljer. Ifølge nettsidene til Villa Inkognito har de hentet inspirasjon fra en rekke epoker, inkludert klassisk norsk, Art Nouveau, Arts & Crafts og en touch Japonisme. Alt skal være forankret i bygningens historie.
Rommene i Villa Inkognito har spesiallagde håndknyttede tepper, senger fra det svenske merket Hilding Anders og spesialtilpassede flislagte baderom. Rommene har håndmalte detaljer fra Rosie Mennem, og lamper, som er designet for huset, er lagd av Hadeland Glassverk.
I utviklingen har det vært viktig å bevare og tilbakeføre så mye som mulig av den gamle villaen. Både tak og fasader er fredet, og blitt tilbakeført til det som antas å være den opprinnelige standarden.