Hvor mange ansatte i Vestaksen Eiendom i Drammen trengs for å gi et fullt og begeistret bilde av SporX; 10 moderne og miljøvennlige kontoretasjer – pluss en gedigen takterrasse – holdt oppe av bærende konstruksjoner i massivtre? Svaret er selvsagt … tre.

Administrerende direktør Carl Brynjulfsen, prosjektleder Reidun Haaland og CFO Sindre Juel Berg tar imot i byggets andre etasje, der de selv har tegnet en tiårig leiekontrakt etter nylig å ha solgt sin høyst bærekraftige og allerede fullbookede baby til Storebrand. Vestaksens kjernevirksomhet er å utvikle eiendommer, og med salget av SporX, får de midler til å fortsette å gjøre nettopp det.

Gjør noe med deg

Det kommer raskt frem at det særegne kontorbygget, utelukkende laget av tremateriale, gjør noe med alle som møter det. Det slår en straks en kommer inn døren i Dr. Hanstensgate 13, siste tilskudd i høyhusrekka på Strømsø som stadig oftere omtales som Drammens svar på Barcode: den påfallende lukten av tre, av natur.

Har du gått tur i skogen og kommet over en stabel nyhogd gran eller furu, vet du hva det dreier seg om. Eimen av kvist og kvae. Du vet, den duften som gir deg lyst til å sette deg på en stubbe og lese poesi av Hans Bjørli. I SporX resulterer denne lysten i noe lignende. Haaland utdyper:

– Flere av leietakerne forteller at de ansatte ikke lenger vil være på hjemmekontor. De vil heller på jobben, for det er så godt å være her. Det er nok tidlig å si, men flere har også følelsen av å jobbe mer effektivt, sier Haaland.

Og bare så det er klart, listen av leietakere i SporX består ikke av bedrifter med spesielt «myk profil». Vi snakker om konsulentfirmaer som bl.a. Bouvet, Sopra Steria, EY og Asplan Viak.

– Dette er bedrifter som liker å være frempå, både teknologisk og miljømessig, sier Berg.

– Med deres mange yngre ansatte, blir verdier og krav knyttet til miljø og bærekraft spesielt viktig. Og det er jo litt morsomt at kravspesifikasjonene mange av disse presenterte, ikke var like omfattende som spesifikasjonene vi hadde utarbeidet for bygget. Vår visjon var hele tiden at dette skulle bli et Breeam-sertifisert bygg i kategorien Outstanding, fortsetter han.

THREE HUGGER: Det er plenty av muligheter for å klemme et tre i SporX. Foto: Dark Arkitekter

Wood of mouth

Men det blir feil å si at SporX sin aura av annerledeshet først kunne oppleves etter at Drammens ordfører åpnet bygget gjennom å sage over en bjelke av limtre. Allerede da de første prefabrikerte bærekonstruksjonene i tre fra landets ledende på området, Splitkon, ble heist på plass, spredde skogsduften og ryktene seg i rekordfart. Folk nærmest valfartet til byggeplassen for å se på, trekke inn eimen av og fotografere det som

foregikk, kan Berg fortelle, og legger til:

– Da den store heisekranen i en kort periode sto uvirksom, ringte faktisk

Drammens Tidende og spurte om noe var galt.

Kanskje ikke så rart, for frem til da hadde både byggherre, media og tilfeldige tilskuere fått overvære en forrykende forestilling hva angår logistikk, levering og montering, med Splitkon, Betonmast og Straye Trebygg AS (montering på byggeplassen) i hovedrollene.

Teknologisk treskjæring

Det var en utfordrende logistikk, hvor timingen på når de ulike elementene ble levert – og reist – var alfa og omega. Haaland forteller om byggets «digitale tvilling». Hele bygget, alle elementer, ble tegnet digitalt. Ned til minste detalj. Hvert element ble levert med ferdige utsparinger for ventilasjon, kloakk, elektrisitet etc. Prefabrikerte vegger, gulv og tak som lignet en blanding av noe fra et bygginteressert barns lekekasse og moderne kunstinstallasjoner,

ble stablet side om side og i høyden, med millimeterpresisjon. Alt takket være byggets digitale forbilde. Og et sjeldent godt håndarbeid.

Resultat: svært kort og miljøvennlig byggetid, med lite avfall og svinn, og en svært interessant innsidearkitektur der rør og kanaler er så presist og pent plassert, at de inngår som en naturlig del av uttrykket. Et uttrykk nesten ingen av leietakerne har ytret ønske om å dekke til med ny himling. Ikke så rart, for ved å beholde alt åpent, har arkitektene i DARK gitt rommene et luftig volum der den synlige infrastrukturen utgjør en fin og kanskje helt nødvendig materialkontrast til furuveggene. «Du får ikke følelsen av furuhelvete her,» sier Berg begeistret.

De tre B-er

Til tross for så mye fortjent og kjøpt oppmerksomhet som det heter (SporX har både egen hjemmeside og Facebook-side), mener Brynjulfsen det likevel er beliggenheten som er byggets fremste suksessfaktor. Det kan han ha rett i, men intervjuet avdekker tydelig at i SporX sitt tilfelle, kan de tre b-er – beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet – kanskje endres til beliggenhet (midt i smørøyet i en by i perfekt avstand til Oslo, Vestfold og Kongsberg), bekvemmelighet (fleksible kontorløsninger som enkelt kan utvides/reduseres, gode fellessoner, internt kontorhotell og et helt rått sykkelrom) og begeistring (moderne arkitektur og en heftig utsmykket kantine i et høyteknologisk bygg med X-faktor som likevel lukter skau).

Personlig prosess

– Straks første leietaker flyttet inn, var vi også tre fra Vestaksen som flyttet inn. Vi bisto leietakerne etter hvert som de kom til. Fikk en nær dialog omkring de siste detaljene, som for eksempel hva slags tepper bedriftene ønsket i sin etasje. Vi tok imot flyttelass og hjalp til med alt det praktiske, sier Haaland.

Resultatet ble en svært personlig prosess, ulik alle andre de tre har opplevd i tidligere prosjekter. Brynjulfsen supplerer sin kollega med historien om en byggeprosess helt utenom det vanlige, der samtlige aktører, fra entreprenør til den enkelte sjåfør og håndverker, nærmest ble litt personlig engasjert og ekstra motivert for å bidra til et så godt arbeidsmiljø som mulig. Det sies at det er god mentalhygiene i å klemme et tre. SporX vil kanskje komme til å bevise at det også gjelder hvis du flytter inn i et.