Elleve organisasjoner og bedrifter vil holde til i huset som skal syde av aktivitet og debatt. Det blir utstillinger, presse-quiz og debattmøter – både av det fysiske og det digitale slaget.

– Vi gleder oss stort til å samle medieorganisasjonene og dele kontorlokaler. Og ikke minst har vi et felles mål om å gjøre huset til en destinasjon og et samlingssted for kunnskap og debatt om medier og journalistikk, sier Per Brikt Olsen, administrerende direktør i Fagpressen, som har ledet prosessen frem til realisering.

Det har ikke vært noen liten jobb. Prosjektet har pågått i over 4 år, bygårdene i Skippergata ble valgt ved inngangen til 2019, mens selve ideen om en samlokalisering av medieorganisasjonene er over hundre år gammel.

Foto: Niklas Hart

De som i dag trolig er aller mest fornøyd med å ha nøkkelkortet rundt halsen er de fem i arbeidsgruppa på Pressens hus: Torill Roås, MBL, Vegard Isdahl, NTB, Elin Floberghagen, Norsk Presseforbund, Kristin Viker Aanesen, NTB og Per Brikt Olsen, Fagpressen.

– Endelig kan vi flytte inn. Det er ikke en overdrivelse at denne arbeidsgruppa til tider har stått på døgnet rundt for å realisere drømmen om Pressens hus. Uten arbeidsgruppas innsats og stødige prosjektstyring, hadde vi ikke stått her i dag, sier en fornøyd Mads Yngve Storvik, sjefredaktør og administrerende direktør i NTB, husets største medieorganisasjon.

Foto: Niklas Hart

En god kombinasjon av gammelt og nytt

– Pressens hus har blitt et moderne og funksjonelt bygg, hvor atmosfæren og personligheten fra de historiske byggene er ivaretatt. Her har vi det beste fra to verdener, sier Torill Roås, medlem av arbeidsgruppen i Pressens hus og ansatt i Mediebedriftenes Landsforening, som er én av organisasjonene som har flyttet sine kontorer til Pressens hus.

To verneverdige bygg fra 1800-tallet er slått sammen og bygningenes opprinnelige karakter er bevart. Gammel teglstruktur, bjelker og søyler er beholdt og det som før var en bakgård er blitt til et nytt, lyst atrium. Samtidig er dette et topp moderne kontorbygg med fasiliteter, tekniske detaljer og klimaavtrykk tilpasset 2021.

Litt som pressen selv, hvor viktige prinsipper som presse- og ytringsfrihet beskyttes og bevares, mens teknologi og ny kompetanse moderniserer journalistikken.

– Vi liker spesielt godt kombinasjonen av gammelt og nytt, som at det er tatt vare på de gamle murveggene kombinert med utstrakt bruk at tre. Bruken av materialer og valg av farger gjør at huset blir lunt og behagelig, beskriver Roås.

Arkitektkontorene Atelier Oslo og Kima arkitektur har hatt ansvaret for prosjekteringen av bygget. Det er de samme kontorene som også har stått bak Sentralen, som ligger noen hundre meter unna. Begge firmaene har spesialisert seg på transformasjon av gamle bygg og hvordan man kan tilrettelegge for ny og spennende bruk i gamle hus.

Foto: Niklas Hart

 Kontor for 200 ansatte

Bygårdene nær Oslo S blir moderne kontorlokaler for rundt 220 ansatte og skal ha egne arrangementer, samt utleie av lokaler for små og store arrangementer. Huset har fasiliteter som scener, podkast-studio, møterom, kurslokaler, arrangementslokaler, steramingmuligheter, tapas-restaurant, kaffebar og også noen kontorplasser for drop-in-jobbing. Restauranten og debattarenaen Frist blir midtpunktet i det nye møtestedet for journalistikk i Norge.

– Pressens hus har som visjon å styrke journalistikkens stilling i samfunnet. Det skal vi blant annet gjøre ved å være et sted folk kan komme for å forstå mer om mediene og et hus der vi åpent kan diskutere medier og journalistikk, sier Elin Floberghagen, generalsekretær i Norsk Presseforbund.

Foto: Niklas Hart

Aspelin Ramm gir bygget nytt liv

Fredag 30. april 2021 ble nøklene til Skippergata 22/26 offisielt overrakt til de 11 presseorganisasjonene som fra nå av samlokaliserer seg i Pressens hus. Det er gått mer enn et århundre siden første gang ideen om en slik samling først gang ble fremmet, så når huset endelig åpner så er ikke det så rent lite historisk.

– Prosjekter som dette er noe av det mest spennende vi gjør. For oss som er levende opptatt av god byutvikling, er det ingenting som er mer tilfredsstillende enn når vi kan ta markant og særegen gammel Oslo-arkitektur og ikke bare bevare det, men også gi det et nytt liv for nye brukere, sier Mona Aarebrot, direktør for marked og drift i Aspelin Ramm.

Medieorganisasjonene har satt pris på det felles engasjementet i å fornye den ærverdige bygården.

– Det har vært et komplekst prosjekt og det har vært flott for arbeidsgruppen i Pressens hus å ha en så profesjonell og dedikert huseier. Etter å ha arbeidet med dette prosjektet i fire år ser vi nå frem til et fortsatt godt samarbeid i et ferdig og realisert Pressens hus, sier Roås.

Foto: Niklas Hart

Aspelin Ramm er gårdeier i Skippergata 22/26, og har lang erfaring både med bevaring og rehabilitering, og også med bærekraftige byutviklingsløsninger. Det er lagt vekt på miljøvennlige løsninger og Pressens hus er BREEAM-sertifisert til Very Good. Prosjektet er gjort i tett samarbeid med Byantikvaren, og de verneverdige fasadene er totalrehabilitert tilbake til sin historiske utførelse i materialer og detaljering.

– Vi er utrolig stolt over å kunne overlevere dette bygget til de 11 presseorganisasjonene som nå flytter inn i Skippergata. Det har vært et utfordrende løft å gjennomføre dette prosjektet i den tiden vi står i, men takket være gode samarbeidspartnere som alle har strukket seg langt for å gjennomføre en felles visjon, har vi nå gleden av å gi fra oss et helt fantastisk bygg, sier Aarebrot.

Foto: Niklas Hart

Et interiør som spiller på lag med bygget

Det er IARK som har stått for interiøret i Pressens hus. Thea Røhrt, interiørarkitekt, partner og faglig leder miljø, i IARK, forteller at deres rolle i prosjektet har vært å skape et felles hjem for alle presseorganisasjonene og NTB.

– De hadde en visjon om å oppnå enda tettere samarbeid og synergier ved å være samlet under ett tak. Pressens hus skulle danne rammen rundt moderne mediearbeidsplasser, i tillegg til å være et samlingssted for aktiviteter, kunnskap og debatt, samt åpne opp for aktiviteter rettet mot publikum.

IARK har vært rådgiver for leietaker under leiesøket, og da valget falt på Skippergata, gikk deres jobb over til utvikling av planløsninger, detaljering og helhetsplan for farger og materialer, samt møblering.

– Arbeidet ble utført i veldig tett samarbeid med byggets arkitekter, Atelier Oslo og Kima Arkitektur. Jeg synes vi med dette samarbeidet har oppnådd en sømløs overgang mellom arkitektur og interiør. Vi har jobbet hardt for å dyrke byggets historie og sjel, og funnet frem til et material-, farge- og formspråk som underordner seg helheten og spiller på lag med bygget, avslutter hun.

Foto: Niklas Hart

FAKTA

Med nyhetsbyrået NTB i spissen får 11 medieorganisasjoner en ny base i transformerte Skippergata 22–26.

Eier og utvikler: Aspelin Ramm Eiendom AS

Beliggenhet: Kvadraturen, Oslo

Arkitekt: Atelier Oslo og KIMA Arkitektur

Interiørarkitekt: IARK

Entreprenør: Hent

Areal bygg: 4 670 kvm BTA

Miljøprofil: BREEAM-NOR Very Good

Ferdigstilt: April 2021