Blant de mange fantastiske 1800-tallsbygningene på Frogner, et av Oslos eldste nabolag, ligger Sommerro. Huset, som er innredet med 242 rom og suiter, ble opprinnelig bygget som hovedkontor for energiselskapet Oslo Lysverker.

– Bygget fra 1931 har original kunst, en eksepsjonell historie, og fantastisk arkitektur. Vestkantbadet i kjelleren er en 90 år gammel institusjon, som nå rustes opp og gis tilbake til byens badere. Men det unike med prosjektet er jo nettopp at hotellet kun er en liten del av et helt kvartal som vi fyller med restauranter, barer, takterrasse, velvære, møtesteder, kino og kulturscene. Sommerro blir ikke bare et sted for tilreisende, men et hus for hele byen, sier Siri Løining, Director of Brand, ved Sommerro.

Den originale dekoren er bevart, inkludert fasadens kunstneriske relieffer av Asbjørg Borgfeldt, Per Krohgs fargerike fresker og de dekorative art deco-detaljene som bretter seg ut i hotellets publikumsarealer.

– Hva er du mest stolt av å vise frem?

– Dette huset har gitt meg et luksusproblem. Det er umulig å trekke frem en ting; jeg vil vise frem alt, ned til hver minste originale Art Deco-lampe! Men jeg kommer ikke utenom kunsten til Per Krohg; den store fresken som får spille hovedrollen i restauranten. Ekspedisjonshallen, mosaikken i Vestkantbadet og de hittil nesten ukjente takmaleriene i Krohgsalen. Han har dekorert sikkerhetsrådssalen i FN-bygningen! Jeg gleder meg til vi åpner dørene og lar enda flere få oppleve de fantastiske verkene hans, over en brunsj eller et bad.

Art deco-perlen

– Det er en ære å få bringe livet tilbake i et praktbygg som dette, og å bli en del av et av Oslos beste nabolag. Det siste året har gjort at mange tenker annerledes om hvordan de vil møtes og bruke tiden sin. Vi bygger vel så mye for naboene som for tilreisende. Vi vil være en ekstra stue når du vil være sosial, og et ekstra pusterom for alle som vil trekke deg tilbake. Et sted for ekstra påfyll, sier Jarle Moen, hotelldirektør ved Sommerro.

I 2022 innvies Sommerrokvartalet med hotell, kulturhus, flere restauranter og barer, samt 56 nye leiligheter. Nybyggene skjermes fra hovedveien og Solli plass. Vestkantbadet gjenåpnes med egen velvære- og treningsavdeling. Her kan du starte dagen med en svømmetur i vakre art deco-omgivelser etterfulgt av deilig hotellfrokost i Ekspedisjonshallen.

– Art deco-perlen Vestkantbadet, et av de få gjenværende offentlige badene i Norge, er transformert til et velværeparadis med flere behandlingsrom, romersk bad med badstue og en stor treningsavdeling. Det originale svømmebassenget med Per Krohgs mosaikk er selvsagt godt bevart, forteller Løining.

For Løining og resten av gjengen på Sommerro er nabolaget viktig.

– Vi er ekstremt heldige som får utvikle et slikt hus på Frogner, en bydel med så mye historie, særpreg og en kultur for unike opplevelser. Vi håper at Sommerro kan oppleves som et ekstra rom for alle som bor i nærheten, og et sted å komme tilbake til for både små og store begivenheter. Vi har allerede fått mange bookinger av konfirmasjoner, bryllup og jubileer, men håper også å bli stedet folk dropper innom bare for en kaffe eller en rolig stund i biblioteket, sier hun.

8+8+8-konsept

Sommerro tilbyr alt fra lune alkover til overdådige suiter. Løining forteller at de får spesialdesignede rom i ulike størrelser tilpasset alt fra barnefamilier til forretningsreisende. – Bygningens funksjonalistiske ryggrad løftes til nye høyder gjennom vakre art deco-detaljer, skreddersydde møbler og flotte bad med spesialtilpassede fliser. Her finner du også fullt utstyrte minibarer, innsideguide til nabolaget, og fra hvert rom er det kort vei til takterrassen og Vestkantbadet.

– Hvordan vil det være å oppholde seg på Sommerro?

– Som i en tidslomme! Du kommer til å drømme deg vekk i det fantastiske interiøret, utviklet av GrecoDeco etter deres dyptgående studier av norsk kultur, kunst og design på 1920- og 30-tallet. Det blir som å tre inn i en film og du blir en del av hovedrollen, svarer hun og fortsetter: – Vi bygger hele huset på et 8+8+8-konsept; 8 timers arbeid, 8 timers fritid og 8 timers hvile. Derfor vil også huset skifte i løpet av døgnet, med gode møtesteder på dagtid, kultur og påfyll på kvelden og et godt sted å sove på natten. Vi bygger også et stort gym, og velværesenter i kjelleren som er 1.400 kvadratmeter, i forlengelse av Vestkantbadet. Sommerro skal være et sted som gir mer energi enn det tar.

– Hvordan skiller Sommerro seg fra resten av Oslos hotell?

– Ved å være en del av et kulturhus – både rent fysisk og med kulturprogrammet vi utvikler for de ulike scenene og møteplassene. Og så er romprogrammet så spennende at det virkelig er rom for alle.

Klassiske brasserifavoritter

Sommerro vil huse flere spisekonsepter. Hver restaurant vil by på unike opplevelser, med et rikt utvalg av retter. Restaurantene er åpne for alle og perfekt for gruppesamlinger, feiringer, jobbfrokoster eller et sted å nyte en cocktail eller to. Alle restaurantene er tilgjengelig for privat leie. Det blir Afternoon tea på dagen, champagne og østers på kvelden og klassiske konserter innimellom der igjen.

– To Søstre er stedet å dra for å nyte noen av byens beste kaker og smørbrød i elegante omgivelser. Navnet To Søstre stammer fra arbeidstittelen til arkitektene bak Sommerro, Bjercke & Eliassen, og med grønne vekster, naturlig lys og kaninmønstrede tekstiler inspirert av kunstner Gerhard Munthe er lokalet den perfekte setting for intime samlinger, påpeker Løining, og legger til at det er en mulighet for å knytte rommet sammen med Ekspedisjonshallen. Noe som gjør det ideelt for større sammenkomster – fra produktlanseringer til feiringer av helt spesielle anledninger.

Ekspedisjonshallen skal være den lokale nabolagsstuen og et serveringssted gjennom dagen, med klassiske brasserifavoritter servert.

Stordalen henter stjernekokk

Petter Stordalen har hentet den svenske stjernekokken Frida Ronge til å berike gjester gjennom restauranten TAK Oslo, på toppen av Sommerrokvartalet.

– Jeg er stolt av å kalle meg Fridas første blodfan. Jeg spurte henne først om å lage sushibaren på Post-hotellet i Gøteborg, og visste hun ville skape magi med helt frie tøyler på restauranten i Stockholm. På TAK klarer hun å kombinere høytidsstemning på tallerkenen med en uformell godstemning rundt bordene. Jeg gleder meg til flere får smaken på TAK i Oslo, sier Petter Stordalen, grunnlegger av Nordic Choice Hotels og en av byggets eiere.

Frida Ronge høstet stående applaus fra svenske matanmeldere da TAK Stockholm åpnet i 2017. Restauranten på toppen av Brunkebergtorg høster fortsatt priser og er blitt en favoritt for alle som ønsker store matopplevelser med en utsikt som matcher.

Ronge har en spesiell forkjærlighet for sjømat og tradisjonelle råvarer. Hun er fiskehandlerdatter, ambassadør for bærekraftig fiske for MSC (Marine Stewardship Council) og har gjennom sine mange tv-opptredener i Sverige løftet frem uutnyttede matfisker og kortreiste råvarer.

Norske matskatter tilberedt på japanske teknikker

Konseptet TAK er et resultat av Ronges store fascinasjon for det japanske kjøkken. Hun har spesialisert seg på å kombinere nordisk tradisjonsmat og tusen år gamle japanske teknikker, som for eksempel japansk gari med syltet kålrot istedenfor ingefær. Nå ser hun frem til å finne frem til særegne norske råvarer og presentere dem på en måte som vil både overraske og begeistre. Det starter med en smaksreise blant norske produsenter.
– Jeg er ekstremt heldig som får dra på skattejakt i matlandet Norge, med smaken av fjord og fjell. Brunost og tørrfisk er for meg supereksotisk, men jeg elsker også norsk havfersk sjømat, unike oster og saktevoksende grønnsaker. Nå gleder jeg meg til å møte alle de som brenner for gode råvarer produsert på lag med naturen, sier Ronge.
– I et så spektakulært lokale, er det lett å lage en turistattraksjon. Men med Fridas TAK håper vi å skape et sted også naboer og Oslofolk vil komme tilbake til, igjen og igjen, sier Jarle Moen, hotelldirektør ved Sommerro.

Lys, kraft og varme

Bygget ble tegnet av Andreas Bjercke og Georg Eliassen, i sin tid blant Norges mest anerkjente arkitekter og duoen bak Sjømannsskolen på Ekeberg og Amerikalinjens hovedkontor på Jernbanetorget. Byggeperioden startet i 1917 og strakk seg over tretten år, noe som har resultert i en sammensmelting av ny-klassisme og funksjonalisme, med art deco-detaljer. Drømmen til Bjercke og Eliassens var å forvandle Solli plass til et urbant knutepunkt.

Nå ser Aspelin Ramm og Strawberry Brothers frem til å åpne det nye kvartalet med restauranter, barer, kulturscene, kino, takterrasse med helårsbasseng og badstuanlegg, hotell og leiligheter.

– På trappa står det hugget i stein; «lys, kraft og varme», og vårt mål med kvartalet er å tilføre byen nettopp liv, energi og et samlingspunkt som kan bestå i minst 100 år til, avslutter Gunnar Bøyum, administrerende direktør i Aspelin Ramm.

Faktaboks:

Hotellet heter Sommerro og åpner 1.september 2022

Eiere av bygget er Strawberry Brothers 50%, Aspelin Ramm 50%

Hotellet skal driftes av Nordic Hotels & Resorts

Stort fokus på helse og trening. Vestkantbadet blir restaurert med basseng og
badstuer, flere behandlingsrom og et stort treningssenter. Totalt 1.400 m2

Frogners første takterrasse med basseng, sauna, restaurant og bar

En kulturscene for opptil 200 gjester

Krohgsalen opptil 150 personer og flere styrerom

4 restauranter og 2 barer

Villa Inkognito, en tilhørende villa med 11 rom og suiter

242 hotellrom som består av flere kategorier

Bygget og interiøret er fra Art Deco perioden 1925–1935

Arkitekter er LPO Arkitekter

Interiørdesignere er GrecoDeco