– Både hjemmekontor og vanlig kontor gir mange av de samme klassiske «kontorplagene», men det virker nå som om flere sliter og får mer smerter på hjemmekontor. Stort sett går dette utover nakke, skulder og arm. I tillegg gir det sekundære problemer som hodepine og kjevespenninger. Armsmerter, gjerne i form av senebetennelser i underarmen, eller den kjente «musearmen» er ofte det mange kommer med, sier Caia Collett Jørgensen. Hun er kiropraktor og én av fire eiere ved Klinikk 10A på Colosseum, Majorstuen. Jørgensen har 20 års erfaring som kiropraktor, og har alltid jobbet tverrfaglig med flere ulike profesjoner. Hun er svært opptatt av å få pasientene aktive.

Ved armsmerter har de fleste stivheter i skulderen ifølge Jørgensen.

– Det kommer gjerne som en overraskelse at det sitter såpass mye spenninger i skulderen når de fleste kun har kjent på smerte i albuen eller armen, sier hun.

Rom for variasjon

Peter Opsvik karakteriseres som den mest nyskapende møbeldesigneren i Norge det siste århundret. I hele hans designerkarriere (som blant annet består av tripp-trapp-stolen) har han hatt omsorg for menneskekroppen. Opsvik har blant annet uttalt: «Den neste stillingen er den beste».

– Det ligger noe i det. Det er alltid viktig å ha en arbeidsplass der det er rom for å variere stilling. Derfor er det bra at hev-senk-pult har blitt standard for de fleste nå (på jobb). Noen har tredemølle-pulter, og andre slenger seg på sofaen for å lese et dokument. Å ligge på sofaen hele dagen vil ikke være optimalt, men en god kontorstol en hel dag er heller ikke bra. Det som dog er betydningsfulle egenskaper for en god kontorstol er at den har reguleringsmuligheter på setet, slik at du kan sitte med knærne nedenfor hoftene, forklarer kiropraktoren og forsetter: – Det vil si at du får en mer åpen vinkel i hoftene enn hva du gjør i en dyp sofa. Om du først sitter med knærne ned vil resten av ryggen kunne hvile lettere i en god stilling.

Ryggstøtte som støtter svaien i korsryggen er det mange som trives med. Jørgensen forstår at dersom du sitter en hel dag i samme stol kan det være nødvendig. Derimot er hennes personlige mening at sitter du riktig og ikke lenge av gangen, er ikke ryggstøtte nødvendig.

– Det man dog trenger er underarmsstøtte. Det gir deg mulighet å sitte med albuene avslappet rett under skuldrene om du da trekker tastaturet nærmere deg enn du ville gjort uten underarmsstøtte. Det vil være viktig for å avlaste skulder og reduserte strekk på bakre skuldermuskulatur. I tillegg vil du da sitte rettere med nakken og man får ikke den uheldige «kontor-knekken» i nakken, råder hun.

Under tusenlappen

– Det som overrasker mange er hvor billig og enkelt man kan innrette seg. Du kan komme langt med en skråpute og en underarmsstøtte. Leter du på nett kan du finne dette til under tusen kroner. Her er det ikke slik at jo dyrere jo bedre nødvendigvis, påpeker kiropraktoren og legger til: – Dersom du er så heldig å ha et ekstra rom eller plass til et hev/senk skrivebord er det supert, og en mulighet du burde benytte. Mange arbeidsgivere velger også å investere i gode pulter til sine ansatte.

Dersom du ikke har plass finnes det andre muligheter. Jørgensen opplever at spisebordet ofte blir for høyt, derfor råder hun til å bruke en skråpute på en vanlig stol – da har du et bedre utgangspunkt.

– Da kommer du høyere, og har du litt flaks er det litt for høye spisebordet blitt passe høyt, sier hun med et smil.

Dette er «drepen»

– I starten av hjemmekontor-perioden var det mange som satt hjemme med Laptop. Dette er «drepen» for håndledd, albuer, skuldre og nakke, dersom du sitter slik over tid. I verste fall skaff deg et løst tastatur. Eventuelt sett Laptop-en i riktig høyde. Laptop bør aldri være noe hovedmaskin, konstaterer kiropraktoren.

For bedre fysisk helse i hjemmekontor-tiden råder Jørgensen å lage en «arbeidsdag» og en «hjemmedag».

– Uansett om du pendler langt eller har kort vei til jobb, vil alle som må forflytte seg til kontoret bruke tid på dette. Den tiden må du ikke la forsvinne inn i en litt lengre arbeidsdag, som ender opp med at du bruker den passivt. Lag en «gå til jobb» tur om morgenen, og lag en «gå hjem fra jobb» tur på ettermiddagen. La dette være et minimum av hva du får av fysisk aktivitet, sier hun og understreker at dersom du i tillegg får gått eller trent i løpet av dagen og i helgen, vil du komme deg godt ut av perioden med hjemmekontor.

Å gå er viktig

– Selv er jeg overrasket over hvor god form jeg selv er i av å gå raskt to halvtimer om dagen for å unngå T-banen til og fra jobb. Det samme bør de aller fleste få til med litt disiplin. Men, gode vaner tar tid å etablere. Gjennomfører du dette hver ukedag i 4 uker, da bør det sitte, sier hun fornøyd.

Derfor er kiropraktorens beste råd for øvelser å gå, samtidig som du svinger med armene. Hun anbefaler også å finne noen yogaøvelser, eller enkle lavterskeløvelser på nett med lav belastning og flere repetisjoner, med fokus på riktige bevegelsesmønstre.

– Øvelsene bør gi motsatte belastninger enn å sitte med armene over tastaturet. Vær kreative, bruk stikk, bøker og ikke minst malingsspann i forskjellige størrelser – de er flotte Kettlebells. Tren variert, og bruk heller ti minutter hver dag enn å ikke komme i gang fordi du ikke har tid til mer enn ti minutter. Alt hjelper mer enn ingenting. Kroppen er et takknemlig redskap å jobbe med, avslutter hun.