Scala Eiendom har delt leietakerne inn i fire ulike kategorier: Ikke rammet (a), lett rammet (b), hardt rammet (c) og stengt av myndighetene (d). I tillegg har de grovinndelt leietakere ut ifra deres finansielle posisjon i «enkeltstående» og «kjeder».

– Vi har tatt kontakt med alle leietakere i kategoriene b-d og foreslått ulike løsninger for det korte bildet (nødhjelp). Løsningen varierer fra betalingsutsettelse, redusere/fjerne markedsbidrag og til ulike husleierabatter for april måned. Dette er svært godt mottatt fra de fleste, og vi har gjort ulike avtaler med om lag 200 leietakere i de siste to ukene. Flere leietakere er positive, men har valgt å avslå forslagene, da de avventer myndighetenes «pakke», sier Hans Jørgen Mørland, administrerende direktør i Scala Eiendom.

Scala Eiendom har jobbet med kostnadsreduserende tiltak: Sagt opp vekteravtaler, redusert vakthold og redusert strømforbruk – dette vil etter noe tid synes på felleskostnadene til leietakerne. De vurderer ytterligere tiltak løpende.

Skedsmo Senter.

Opprop fra gårdeiere

– Vi har jobbet med å «påvirke» myndighetene til å komme med gode løsninger. Dette har vi gjort sammen med Norsk Eiendom og andre store norske gårdeiere som Olav Thon, Løseth med flere. Vi stod i spissen for et opprop. Dette oppropet var med i saksforberedelsene som regjeringen henviste til når de la frem sitt første utkast til krisepakke på fredag, forteller Møland.

– Vi som står bak dette brevet ønsker en løsning i regi av staten, som kan få bedriftene gjennom krisen, og sørge for levende handel, servering, underholdning, uteliv osv. når livet normaliseres. Den danske modellen, der staten langt på vei kompenserer de faste utgiftene til de som er rammet, er etter vår vurdering en god løsning for å løse dette. Vi ønsker derfor å oppfordre Regjeringen og Stortinget til å vedta en krisepakke etter dansk modell, som bidrar til at leietakere kan betjene sine husleieforpliktelser. Vi, som representerer store utleiere, vil i så tilfelle strekke oss langt for å bidra til at flest mulig virksomheter overlever denne krisen og kan videreføres, fremhever han.

Oppropet er signert av: Olav Thon Gruppen, Scala Eiendom, LL Holding / Alti Forvaltning, NorgesGruppen Eiendom, Obos Eiendom, Coop Norge Eiendom, Reitan Eiendom, Nærsenter Utvikling, CC Eiendom og NAF-Gårdene.

Vil gi rabatter på 10% og 30%

Møland synes det er vanskelig å konkretisere i detalj hva deres bidrag vil innebære i hvert enkelt leieforhold. Særlig før en eventuell statlig løsning foreligger, men som en slags minimumspakke legger de frem følgende bidrag til et felles spleiselag: «Vi vil innrømme husleierabatter til leietakere som er rammet av krisen på mellom 10 % og 30 %, som et minimumsintervall. Virksomheter med mer enn en tredjedel omsetningssvikt regnes i utgangspunktet som rammet av krisen, men rabatter kan også innrømmes til virksomheter med lavere omsetningssvikt. Rabattene innrømmes så snart statens krisepakke er vedtatt og vil virke så lenge statens pakke virker, oppad begrenset til 3 måneder i første omgang. Rabattene gis på avtalt minimumshusleie. Rabattene gis under forutsetning om at husleie faktisk betales til avtalt tid og at leietaker for øvrig overholder sine felleskostnadsforpliktelser som normalt. Vi understreker at alle utleiere står fritt til å yte rabatter og støtte også utover det beskrevne minimumsintervall.»

– Nå blir det mest avgjørende å se hva slags endelig krisepakke staten kommer med i løpet av uken, og deretter analysere leiebetalingene som kommer 1. april og de neste ukene ettersom krisepakken begynner å fungere, sier Mørland.

– I tillegg vil vi kontakte alle kommuner der vi betaler eiendomsskatt som felleskostnad på vegne av våre leietakere, og forsøke å få redusert skatten i kriseperioden – så leietaker kan få lavere kostnader, avslutter han.