– FN`s bærekrafts mål vil påvirke mange bransjer og vår er intet unntak. Selv om vi mener dette er mer enn en trend, vil den være svært tydelig i 2020. Det mest nærliggende er da selvsagt et sterkt fokus på materialbruk i våre prosjekter. Materialer som har lavt CO2-avtrykk i produksjon og/eller materialer som kan gjenvinnes/gjenbrukes eller har et lavt transportutslipp, sier Annethe Thorsrud, partner og interiørarkitekt MNI, i AS Scenario Interiørarkitekter.

Thorsrud påpeker at det kastes utrolige mengder byggemateriell ved rehabiliteringer og ombygginger. Det utgjør en stor del av energibruken og klimautslippene totalt i løpet av et år. Scenario Interiørarkitekter mener at mye av dette kan løses ved å bygge kvalitet og ved å prosjektere kontorer som er fleksible tekniske. Det vil si at de ikke må rives og ombygges hver gang en ny leietaker skal inn eller har behov for endring.

– Dette krever litt mer tid, litt mer fremsynthet og lange tanker – ikke minst vilje hos alle parter. Dette er noe vi tror flere og flere vil etterspørre og fokusere på i 2020, sier hun.

 Skap en attraktiv destinasjon

Kontor er ikke lengre kontor, slik vi tenkte for 10 år tilbake. Kontoret skal romme og tilby mer enn bare en pult og stol.

– Vår digitale hverdag tilsier at mange ikke trenger å komme inn på kontoret for å utføre sine arbeidsoppgaver, samt at mange bransjer opplever stor konkurranse for å skaffe seg de riktige hodene eller holde på dem, sier interiørarkitekten og legger til: – I tillegg til godt arbeidsmiljø, muligheten til utvikling og utfordringer, er omgivelsene og hva de tilbyr en viktig trivselsfaktor.

Interiørarkitekten mener at stolthet over egne lokaler og egenart er viktig for et vellykket prosjekt.

– Kontoret skal ikke bare være et sted du sitter ved pulten 7,5 timer hver dag, men et sted for å møtes, bli inspirert, samhandle og fokusere. Hvert selskap er forskjellig, derfor mener vi at fokuset på å skape sitt eget som støtter og inspirerer akkurat de som er der og hva de gjør blir en viktig trend i 2020. Det skaper et konkurransefortrinn vi tror blir viktig for mange fremover, fremhever hun.

Smarte bygg

Hva om bygget du jobber i tilpasset seg dine behov, og hvordan du bruker arealene dine? Og ikke omvendt. Det ble vasket etter behov, ikke etter rutine. Og du benyttet kun nødvendig lys og luft der du er og ikke i hele bygget.

Kontorene til Atea, i smartbygget på Haslelinje.

– Smarte bygg og smart teknologi tror vi blir en enda tydeligere trend for både eiere og leiere av kontorer i 2020. Kontorer hvor det er tenkt helhetlige teknologiske løsninger vil være fremtidsrettet, miljøriktig, kostnadseffektivt – noe vi tror fler og fler vil tilrettelegge for, sier Thorsrud, og avslutter: – Selv om svaret på hvor smarte bygg kan bli, eller hvordan man kan bruke all den informasjonen et slikt bygg genererer ikke er ferdig utredet enda, antar vi at de fleste vil forberede og legge til rette for at bygget tilpasser seg oss og ikke omvendt.