Det er våren 2019 inngått flere større leieavtaler med både offentlige og private kontorbrukere i Drammen. Her kan vi blant annet nevne signering av Fylkesmannen i Oslo og Viken, samt KPMG Norge på til sammen ca. 3 600 kvm i DBC – Drammen stasjon Business Center. Trysilhus signerte i slutten av april en leieavtale på ca. 2 500 m2ved C.O. Lundsgate 56 og Bangeløkka Næringspark. Bygget forventes ferdigstilt Q3 2021, og blir på totalt ca. 5 000 m2.

Det er kartlagt flere større utløp i tiden fremover, men også en økende tilbudsside av sentrale nybygg og rehabiliteringsprosjekter på Strømsøsiden. Herunder kan vi blant annet nevne Portalen til Union Eiendomsutvikling, TV5 til Christensen Eiendom og T-2 til Obligo Real Estate. Samlet utgjør disse prosjektene alene ca. 20 000 kvm, altså et betydelig tilskudd på tilbudssiden i Drammensmarkedet. Konkurransen skjerpes, og utviklerne utfordres derfor på å skape de beste kontorprosjektene i kampen om de attraktive leietakerne i Drammen.

Lager- og kombinasjonsarealer

Utviklingen av fjordbyen, knutepunktet mellom Drammen og Oslo, fortsetter å bidra til aktivitet. Flere bedrifter må flytte på seg og dette bidrar igjen til realisering av flere utviklingsprosjekter. I tillegg ser vi etterspørsel fra Osloregionen hvor den typiske kombinasjonsbrukeren søker en strategisk plassering langs vestkorridoren og hovedveisystemet. Områdene Liertoppen og Kobbervikdalen er særlig attraktive i denne forbindelse. Nærbakst er eksempelvis en slik aktør som flytter nå fra Oslo til Tranby og tar med seg ca. 140 ansatte.

Eksisterende lokaler i lager- og kombinasjonssegmentet opptil ca. 1 000 m2har i lengre tid vært preget av en svært lav ledighet i Drammensregionen. Ledigheten tilsvarer i praksis den tiden det tar for ombygging mellom leietakerne. Det rapporteres dog om noe tregere absorbering av større eksisterende kombinasjonslokaler på over 1 000 kvm. Nærhet til hovedfartsårer er gjerne utslagsgivende for leietakernes valg av større kombinasjonslokaler.

Handelsarealer

Sentrumshandelen i Drammen er noe preget av et lavere antall nyetablering, og flere butikklokaler står nå ledige enn for ett år siden. Press på parkering, økt netthandel og konkurranse fra handelssentere utenfor bykjernen bidrar sannsynligvis til utfordringer for handelsaktørene i sentrum, på lik linje med handelen i Oslo.

Økt utvikling med nye leilighetsprosjekter i byen vil skape et større marked på sikt for detaljhandelen og markedet for servering i sentrum. Disse vil bidra til økt liv, og muliggjør flere former for publikumsrelatert bruk av lokalene på bakkeplan. Som vi har sett i Oslo, øker også her andel nyetableringer av ulike typer servering- og bespisningskonsepter (F&B) i Drammen sentrum, eks. etableringen av The Old-Irish Pub. Flere utenlandske konsepter mener Drammen nå er spennende, og vi forventer flere leieavtaler fra F&B-aktører i nærmeste fremtid. Det er også fortsatt god etterspørsel etter handelseiendommer med god eksponering, og strategiske plasseringer ved hovedfartsårene.

Analysesjef i Malling & Co, Haakon Ødegård.

Et utvalg av leieavtaler siste halvår:

  • Fylkesmannen i Oslo og Viken – Drammen stasjon Business Center, ca. 2 700 kvm kontor
  • Tomra Butikksystemer – Gjellebekkstubben 10 Lier, ca. 1 700 kvm kombinasjonslokaler
  • KPMG Norge – Drammen stasjon Business Center, ca. 900 kvm kontor

Tomter og utviklingsområder  

Tomteetterspørselen er fortsatt høy i Drammen og omegn og et er ikke mange tomteområder tett på byen som er tilgjengelig. De som er ute etter green field-prosjekter må derfor litt ut i randsonen av Drammen for å finne etableringsmulighet for større virksomheter. Ett eksempel på et slikt prosjekt er en ny næringspark kalt Fiskumparken langs europavei 134, mellom Hokksund og Kongsberg, som utvikles av Vestaksen Eiendom. Her er det planlagt over 500 000 m2bygningsmasse. Fiskumparken er tilrettelagt for aktører innen handel, servering, logistikk, teknologi og industri.