Unge arbeidstakere vil ha work-life- balance og fleksibilitet. For å stille sterkere i konkurransen om talentene legger derfor norske selskaper i større grad til rette for fleksibelt arbeid, viser en fersk undersøkelse fra International Workplace Group

(IWG). Åtte av ti norske selskaper svarer at de innfører fleksibelt arbeid for å tiltrekke seg og beholde talenter. I tillegg svarer 85 prosent av de ansatte at de ville valgt en jobb som tilbyr fleksibelt arbeid over en som ikke kan tilby det. Både små og store selskaper fra en rekke land er med i undersøkelsen fra IWG, verdens største leverandør av fleksible kontorløsninger. Og trenden er den samme også globalt.

– Over hele verden ser vi et skifte mot fleksibelt arbeid. Også i Norge. Likevel ser vi fortsatt et gap mellom det de ansatte ønsker, og det bedriftene tilbyr. 74 prosent av de som har svart på undersøkelsen jobber for selskaper som tilbyr fleksibelt arbeid. Samtidig svarer 85 prosent at de foretrekker en fleksibel jobb, fremfor en ikke-fleksibel jobb, sier Thomas Weeden, Norgessjef for IWG.

Fleksibelt arbeid trumfer prestisjetungt selskap

Undersøkelsen viser at det å kunne velge og variere i kontorlokasjon er viktigere for mange enn å arbeide i et prestisjetungt selskap. Halvparten av de norske arbeidstakerne svarer at fleksibilitet veier tyngre.

Pendling er en stor del av hverdagen til mange nordmenn, og én av tre svarer at reisen til og fra jobb er den verste delen av deres arbeidshverdag. Hele 66 prosent av selskapene som er med i undersøkelsen svarer at deres selskap innfører fleksibelt arbeid for å redusere pendletiden til sine ansatte.

I tillegg svarer nesten ni av ti at fleksibelt arbeid gjør det lettere for mødre å komme tilbake til og forbli i arbeidslivet.

Kvier seg for endring

Fleksibelt arbeid legger også til rette for opp- og nedskalering av bedriften. Dette blir bare viktigere og viktigere, da bedrifters livsløp beveger seg raskere enn noen gang. 63 prosent svarer at de introduserer fleksibelt arbeid slik at de enklere kan skalere opp og ned.

Likevel har ikke alle selskap klart å omfavne konseptet, og flere kvier seg. 45 prosent svarer at det største hinderet for å implementere fleksibelt arbeid er at selskapet har en etablert kultur for ikke-fleksibelt arbeid. 35 prosent svarer at frykt for hvordan fleksibelt arbeid vil påvirke kulturen er det største hinderet.

Fakta om undersøkelsen:

218 ansatte og ledere ulike bedrifter i ulike sektorer har svart på undersøkelsen i Norge. Dette er noen av hovedfunnene:

84% svarer at deres selskap er mer produktivt takket være fleksibelt arbeid.

75% mener fleksibelt arbeid har spilt en rolle i selskapets suksess.

82% av bedriftene legger allerede til rette for fleksibelt arbeid, eller planlegger å

gjøre det.

Globalt har 15769 antall ansatte i 80 land svart. Dette er noen av hovedfunnene globalt:

85% bekrefter at produktiviteten i deres bedrift har økt takket være mer fleksibilitet.

65% svarer at fleksibelt arbeid hjelper dem å redusere kostnader og legger til rette

for bedre risikostyring.

Hvis valget stod mellom to like jobber, ville over 80% takket nei til den som ikke

tilbydde fleksibelt arbeid.