I etterkant av oljekrisen har det stått mange ledige lokaler i nesten hele regionen rundt Stavanger. Og særlig i Forus-området har det vært mye å velge mellom til svært lave priser for leietakerne. Med nesten 20 prosent kontorledighet på Forus, (se egen sak om DNB Næringsmeglings prognoser) er leieprisen på kontorlokaler med høy standard på Forus mellom 1000 og 1300 kroner per kvadratmeter. Det er halvparten av hva man må betale for tilsvarende lokaler i Stavanger sentrum.

Betyr mye

Jan Inge Røyland i Eiendomsmegler 1 Næringsmegling mener den store leieavtalen til Vår Energi på Forus (se egen sak) betyr veldig mye for Forus.

– Vår Energi flytter riktig nok fra andre lokaler på Forus, men det betyr mye at de ikke flytter ut fra Forus eller setter opp et nytt bygg. Det gir et viktig signal om at Forus er Norges viktigste næringsområde, sier Røyland.

Han tror det at et stort oljeselskap velger å bli på Forus også kan bidra positivt til at flere ulike underleverandører vil vurdere Forus som et attraktivt område.

Vår Energi er det sammenslåtte selskapet Point Resources og Eni Norge. Selskapet er Norges største uavhengige lete- og produksjonsselskap, med en netto daglig produksjon på over 170 000 fat oljeekvivalenter i 2018. Selskapet har tidligere tatt over Exxon Mobils opererte portefølje på norsk sokkel. Når Vår Energi samles i Vestre Svanholmen 1 på Forus, forlater selskapet Exxon Mobils og Enis gamle lokaler på Forus.

Regulerer før storutbygging

Det vanskelige leiemarkedet på Forus har ikke fått eieren til 2020Park til å dempe sine ambisjoner. Den anonyme mangemillionæren Rune Runestad har allerede utviklet tre kontorbygg på tomten som tidligere huset Ringnes’ lokale produksjon av øl og mineralvann (Tou-tomten). Tomten er på hele 120 mål og det skal bygges for til sammen 12 000 kontorarbeidere i tillegg til 600 boliger og butikker, kafeer og andre servicetilbud.

Nå er man i gang med reguleringen av det andre av fem delområder i parken. Ifølge Stavanger Aftenblad vil den delen, som har et tomteområde på 40 mål, ha en total investering på 2,5 milliarder kroner. Det skal bygges rundt 95 boenheter i bygg på seks etasjer. Næringsbyggene skal bli på mellom seks og åtte etasjer.

Når 2020 Park er ferdig utviklet, vil investeringene ha kommet opp i over 6 milliarder kroner.

Det er også en rekke andre eiendomsselskaper som har planer for Forus-området. Stavanger kommune jobber med å regulere Forus øst, et område som skal bli en mest mulig fullverdig bydel, hvor det er lett å bevege seg med gange, sykkel og kollektivtransport. Utviklingen av 10-minuttersbyen er et bærende prinsipp i planforslaget, og det legges opp til en betydelig økning i andelen boliger.

Innovasjon

Forus er mer enn bare oljeselskaper og oljeservice. Næringsområdet har også en rekke innovasjonsbedrifter innenfor fornybar energi, IT og annen teknologi. Den gamle brannstasjonen i Svanholmen 1 på Forus er nå blitt et innovasjonssenter som har fått navnet Forus Lab. Det skal være en møteplass og et utstillingsvindu for regionens innovasjons- og kunnskapsmiljø. Det er Stavanger Utvikling KF og prototypeverkstedet Creater Makerspace som står bak satsingen. Målet er å legge til rette for mer samarbeid mellom næringsliv, investorer og det offentlige.

Forus Lab tilbyr møterom, prosjektrom og arbeidsstasjoner. Det skal være et fleksibelt tilbud, som kan brukes ved behov.

For kommunene i regionen er Forus Lab en arena hvor de kan komme sammen og jobbe, dele og utvikle felles prosjekter. Både Sandnes, Sola, Stavanger og Gjesdal har allerede tatt i bruk Forus Lab.

– Vi gleder oss til å ta i bruk Forus Lab og kjøre eksperimenter og prosjektutvikling sammen med de andre smartby-kommunene i regionen. For oss i Stavanger kommune håper vi dette blir en arena hvor vi kan samskape med næringslivet og nabokommuner og teste ut prosjekter i sine virkelige omgivelser, sa smartbysjef Gunnar Crawford i forbindelse med åpningen av Forus Lab i februar i år.

Forus Lab skal også ha ulike arrangement som tar for seg ny teknologi og smarte byer. I slutten av februar ble det arrangert et Hackaton med navnet Miljøhack 2019. Der hadde Stavanger, Sandnes, Sola og Gjesdal utfordret teknologibransjen til å komme med miljøvennlige løsninger som er bygget på åpne data, LoRaWan-sensorer og prototyper som kan skape arbeidsplasser.

Målsetninger Forus Lab:

  • økt samarbeid mellom næringsliv, FoU-miljø og kapital, små og store bedrifter
  • stimulere arenaer for innovasjon og erfaringsutveksling mellom næringer
  • stimulere til kompetanse- og teknologioverføring mellom næringer gjennom kurs og konferanser rettet mot næringslivet, innovatører, FoU-miljø
  • utvikle innovasjonsstrukturer og virkemidler på områder der Rogaland har særlige fortrinn
  • bedrive utleie av showroom, prosjektrom og presentasjonsrom for nye og etablerte bedrifter på en lokasjon som egner seg utmerket til profilering

Innovasjon

Forus er også blitt en sentral hub for innovasjon av innenfor miljø og energi. Under Enovakonferansen i Trondheim ble det delt ut 210 millioner kroner til åtte storskala demoprosjekter av fremtidens energisystemer. Konsortiet Elnett21 er det største prosjektet, der Forus får en nøkkelrolle i kartleggingen av fremtidens energiløsninger som del av omstillingen til lavutslippssamfunnet.

Elnett21, som mottar 40 millioner kroner, består av Avinor, Forus Næringspark, Stavanger lufthavn, Lyse Elnett, Risavika Havn, Smartly, 2020park og andre.

– Omlegging til utslippsfri transport vil kreve omfattende elektrifisering av transportsektoren, som vil gi stor økning i elektrisk effektbehov til lading av fly, busser og skip. Vi ønsker å utvikle løsninger for å takle det økte effektbehovet og bidra til optimal bruk av eksisterende nett gjennom lokal produksjon, lagring og styring av energi, forteller Stein Racin Grødem i Forus Næringspark.

Blant annet skal Avinor etablere et mikronett på Stavanger Lufthavn med kraftproduksjon fra sol og vind, batterilagring, effektstyring, anlegg som kan kommunisere med Smartly og ladeløsninger for større fartøy som buss og fly.

Elnett21 skal kartlegge mulighetene for at el-biler parkert på Forus kan levere strøm til Forus-området når for eksempel el-fly lader på flyplassen, såkalt effektutjevning eller «peak shaving». Her skal Møller Bil på Forus være en sentral bidragsyter fordi selskapet nylig har utviklet et fremtidsrettet elbilanlegg med solcellepaneler, ladere og tilkobling for elbiler. Også andre aktører innen samferdsel og eiendom er en del av dette, blant annet 2020park og Tvedtsenteret.

– Elnett21 tar nå de første skritt for å forberede en større elektrifisering av samferdsel og transportsektoren til lands, på sjøen og i luften. Dette er nybrottsarbeid, og det er både gledelig og naturlig at Norges viktigste næringsområde får en sentral rolle. Området er kjent for innovasjon og kunnskap i verdensklasse, sier Grødem.

På Forus jobbes det også med at selvkjørende busser skal knytte næringsbyggene i Vestre Svanholmen enda tettere opp mot Bussveien.

– Det jobber mange tusen mennesker i Vestre Svanholmen og omkringliggende bygg. Vi ønsker å tilrettelegge for en høyere kollektivandel og har søkt om å få sette en selvkjørende buss i fast rute mellom området og Bussveien, sier Linn Terese Marken i Forus PRT, som har tatt initiativ til prosjektet.