– Hva vil prege kontormarkedet i Oslo i 2019?

– Vi tror trenden fra 2018 med høy etterspørsel etter kontorer i sentrum kommer til å vedvare, samtidig ser vi flere aktører som ser seg nødt til å se litt utenfor sentrum, der blant annet Skøyen og Nydalen oppfattes som attraktive områder. Vi ser også en tendens til at Lysaker-markedet begynner å ta seg opp i takt med økt aktivitet og optimisme i oljebransjen, svarer Jonas Myhre, Advisor Leasing i Akershus Eiendom.

– For områdene i randsone nordøst, som Helsfyr, Hasle og Økern er det fortsatt god tilgang på både ledig areal i attraktive nybygg, samt regulerte tomter for kontor, så vi tror dette markedet kommer til å ha en stabil utvikling i 2019, inntil en del av nybyggene blir leid ut og man ser konturene av kontorområder som ligner mer på Nydalen, med mer utviklede arealer på gateplan. Kontormarkedet som helhet tror vi vil bli preget av den lave arbeidsledigheten, som igjen medfører større krav til bedriftens lokasjon og lokaler, og flere bedrifter må kanskje se seg nødt til å tenke nytt for å kunne tiltrekke seg de beste hodene, sier han videre.

– Hva er dine beste tips til leietaker?

– I et kontormarked med lav ledighet er timingen viktig. Vær tidlig ute i jakten etter nye lokaler. Dersom leietaker ikke har erfaring eller en egen organisasjon for å håndtere et søk etter lokaler, vil jeg anbefale å benytte en søkemegler som holder i prosessen. Dette skaper ofte et bedre resultat for leietaker, og gir en mer strømlinjeformet og bedre prosess for alle parter. Tenk nøye gjennom «nice to have» og «need to have», og våg å utfordre egen organisasjon på plassering og arbeidsform. Ikke minst, tenk fleksibilitet for bedriften i flere år fremover, og se om gårdeieren og bygget i seg selv tilbyr dette, svarer Myhre.