Skedsmo har i løpet av de seneste årene vært en av de store vekstkommunene i Oslo-området. Kommunen har lagt til rette for at nye bedrifter skal etablere seg og åpnet for stor boligutbygging, noe man også ser i befolkningstallene. I fjerde kvartal i fjor var netto innflytting til Skedsmo på 319 personer, mot 193 i Oslo. Og i årets første kvartal var netto innflytting til Skedsmo den høyeste i Akershus på 390 personer. Til sammenligning var netto innflytting til Oslo 125 personer.

I tillegg til sterk befolkningsvekst og flere etableringer i Lillestrøm, har Oslo Met (tidligere Høgskolen i Oslo og Akershus) sine planer om å flytte bidratt til stor interesse for Lillestrøm. Universitetet OsloMet, som i dag holder til i Kjeller, ønsker å flytte til Lillestrøm sentrum, nær kollektivknutepunkt. Dermed har en rekke større aktører kastet seg inn i kampen om å huse OsloMet.

Satser tungt

Rett over nyttår kjøpte Stor-Oslo Eiendom seg inn i Meierikvartalet i Lillestrøm. Sammen med Øie Eiendomsutvikling og Breidablikk Eiendom ønsker Stor-Oslo Eiendom å bygge OsloMet Storbyuniversitet.

– Vi ser en økt aktivitet i regionen og med plasseringen av det nye Storbyuniversitetet i Lillestrøm, vil denne veksten bare forsterkes. Vi melder oss på i kampen om å få bygge fremtidens Campus. Vi vil med vårt alternativ legge til rette for at Universitetet OsloMet skal nå sine ambisiøse mål om å bli et internasjonalt universitet for forskning og utdanning, uttalte adm. dir. i Stor-Oslo Eiendom, Mathis Grimstad da planene ble kjent.

Han utdyper hvorfor Stor-Oslo Eiendom har stor tro på Lillestrøm:

– Vi tror på de store kollektivknutepunktene, og Lillestrøm er ett av de mest spennende i Oslo og Akershus. Det ligger midt mellom Oslo og Gardermoen og blir hovedsenteret på Romerike. Mye av virksomheten på Romerike blir administrert der. Kommunen er veldig ambisiøs og ønsker å få fart på byutviklingen. Vi ser en mye mer forutsigbar saksbehandlingsprosess i Lillestrøm enn i Oslo kommune, sier Grimstad.

Meierikvartalet vil bli på 75 000 kvadratmeter, med 350 leiligheter, 35 000 kvadratmeter næring og 10 000 kvadratmeter handel og servering. Det blir tre boligtårn på opp mot 19 etasjer.

Gjelsten satser

Også Bjørn Rune Gjelstens Profier har stor tro på Lillestrøm. Selskapet kjøpte nylig 50 prosent av aksjene i Kvartal 8. Den andre eieren i prosjektet er Lillestrøm Delta.

– Vi har sett at Lillestrøm er en helt utrolig interessant by i Oslo-regionen. Det er det beste knutepunktet utenfor Oslo. Profier har sett på mange prosjekter, og nå bød det seg en god anledning til å ta en posisjon. Vi ser på flere prosjekter, sa styreleder Odd-Einar Christophersen i Profier da nyheten ble kjent.

Kvartal 8 har også kastet seg inn i kampen om lokaliseringen til det nye universitetet OsloMet Storbyuniversitetet. Det må trolig en ny regulering av tomtene i kvartalet for å kunne lande prosjektet. Dette fordi reguleringen er utdatert fra før det ble sterkt fokus på utvikling og fortetting ved knutepunktene.

Kvartal 8 ønsker å integrere et nytt Campus Lillestrøm i den etablerte bystrukturen til Lillestrøm og aktivisere de etablerte byrommene med studenter-

Kvartal 8 ligger ved Torvet i Lillestrøm sentrum. Prosjektet skulle opprinnelig bestå av næringsbygg, hotell og boliger.

Portalen til OBOS

OBOS er en av aktørene som har bidratt til utviklingen i Lillestrøm sentrum. På en tomt rett ved jernbanen har OBOS bygd et nytt Scandic-hotell med 220 rom og konferansefasiliteter, 2500 kvadratmeter handelsareal, 144 leiligheter og et nytt kontorbygg på ca. 17 000 kvadratmeter. Kontorbygget, som har fått navnet Portalen Lillestrøm, er energieffektivt med BREEAM-NOR Very Good-klassifisering og har ti etasjer.

Blant leietakerne som OBOS Forretningsbygg har hanket inn i Portalen, er Skatteetaten, DNB, BDO, 3M og Jensen & Co.

Flytter ikke fra Oslo

Daglig leder Eivind Aursøy i Real Næringsmegling AS har tidligere uttalt til NæringsEiendom at Lillestrøm sliter med å lande kontorbedrifter fra Oslo. Bedrifter flytter sjelden ut av sine nåværende områder, og Lillestrøm har historisk ikke hatt store arealer tilgjengelig i sentrum. Imidlertid ser vi at det er en økende tendens i antall kontorsøkere nå, enn hva vi har opplevd tidligere.  Den nære tilknytning til jernbane-stasjonen og bussterminalen er mye av årsaken til dette.

– Vi har fortsatt litt utfordringer med å få de som ikke allerede er etablert på Romerike til å komme hit og etablere seg. Man kan fortsatt finne gode lokaler i Lillestrøm til 1300-1400 kroner per kvadratmeter og nybygg fra ca 2000 kroner meteren. Lillestrøm har etter hvert fått mange nye attraktive boliger, og det bygges stadig nytt i sentrum. Dette er med på å legge grunnlaget for at vi får bekreftet at denne byen blir attraktiv for folk og leietakere. Vi tror det største potensialet er å få inn nyetableringer og inkubasjonsbedrifter som vokser, sier Aursøy til NæringsEiendom.

Også flere offentlige virksomheter både utenfor og hjemmehørende på Romerike ser på Lillestrøm som et attraktiv alternativ, ifølge Aursøy.

– Men det er det veldig lange prosesser.

 

 

 

 

 

(Visited 2 098 times, 5 visits today)