– Hvordan er det å være leietaker hos dere? Hvordan skiller ROM Eiendom seg fra andre gårdeiere? 

– Det er bra å være leietaker hos oss, vi vet at leietakerne er fornøyde og vi scorer høyt på kundetilfredshetsundersøkelsen til Norsk Leietakerindeks (NLI) i år igjen. Vi er «alltid» på pallen og ble tredje best i siste måling. Hos oss er det god oppfølging, og vi har attraktive eiendommer plassert i knutepunkt.

Vi er en proff, vennlig og langsiktig aktør med en stor og variert eiendomsportefølje og over 3.300 leiekontrakter. Noen tenker kanskje på oss som store og skumle, men vi har mange ulike leietakere, fra små mikrobryggerier, til større virksomheter –  her er det rom for alle.

– Hva er ditt beste råd til leietakere på flyttefot?

– Sett premissene for egen forretning, hvor skal dere være, hvilket typer lokaler trenger dere – gir disse virksomheten et særpreg? Forutsigbarhet er viktig, det er mange rare utleiere, velg en som er langsiktig og ikke bo over evne – se hvilke kostnader dere står overfor, felleskostnadene kan variere veldig.

– Energimerking av bygg er påbudt, hvilket krav bør leietaker stille til utleier på miljøsertifisering?

– Vi opplever i dag at miljøengasjementet blant våre leietakere er lite, også hos de offentlige. Vi skulle ønske bevisstheten var større. Leietakere bør ha mer fokus på energibesparelser og grønne leiekontrakter, det kommer dem selv til gode.

– Hva er den største fallgruven for leietakere?

– Å flytte inn i dyre lokaler uten en «escape»-mulighet, eller å være så beruset av lokalet at man glemmer egen økonomisk bærekraft.

– Hvor viktig er kontorbygget i kampen om de dyktigste medarbeiderne?

– Veldig viktig. Hvor mye det betyr å utforme kontorbygg slik at man kan jobbe smartere sammen, er undervurdert. Mange tenker for mye på kostnader. Gamle gubber som meg trives på cellekontor, vi lar egne erfaringer legge føringen for morgendagens medarbeidere – det er helt feil. De yngre jobber på en helt annen måte. De ønsker fleksibilitet, sentral beliggenhet og gode knutepunkt – dette er helt avgjørende og nødvendig for å tiltrekke seg de dyktigste medarbeiderne.

– Hvor i Oslo er leiemarkedet mest vibrerende for tiden?

– I Bjørvika, her har utviklingen kommet langt og det det er mye spennende som skjer her. Vika har fortsatt de høyeste leieprisene, men Bjørvika og Skøyen er attraktive områder med en god og helhetlig byutvikling. Majorstuen blir også et spennende område på sikt, som ett av Norges viktigste knutepunkt.

Bærum derimot har forsøkt å bygge en grend på Fornebu, men det tar for lang tid å få på plass en T-bane. De går med ryggen inn i fremtiden, i mangel av en klar politisk visjon.

– Hva er fremtidens kontor og hvordan jobber dere med dette?

– Det er vanskelig å forutse, men jeg tror et fleksibelt hus, uten skreddersøm, med gode takhøyder, plass til teknikk, lys og luft er fremtiden. Vi har ansvar for å bygge hus som står i 200 år. Dessverre er det mange eksempler på at bygg må rives etter altfor få år.

(Visited 69 times, 1 visits today)