Oslo S Utvikling (OSU) sto bak utviklingen av den såkalte Barcode-rekken i Bjørvika. Dette var den første delen av eiendomsutviklingen i området, og siden har det vært en storstilt utvikling av både næringsbygg og boliger rundt Oslo S. OSU står blant annet bak boligprosjektet Vannkunsten og utvikler det såkalte Clemenskvartalet sammen med Hav Eiendom. Men selv om OSU har dreid mye av virksomheten over på bolig, er ikke selskapet ferdig med å utvikle næringsbygg i Bjørvika.
Sammen med Hav Eiendom har Oslo S Utvikling planer om å utvikle om det såkalte C6-feltet i Bispegata, som er en forlengelse av Barcode. I ett av alternativene ser de to utviklerne for seg næringsbygg med til sammen 55 600 kvadratmeter over terrenget.
– Ambisjonen er å tilføye byen og bydelen helt nye funksjoner som gir byliv og tilbud i området morgen, dag og kveld. Første etasje i podiet utformes som et stort, sammenhengende romforløp, som i tillegg til publikumsfunksjoner inneholder restauranter, sosiale møteplasser, oppholds- og møtearealer samt temporære arbeidsplasser (co- working). Det legges til rette for utadrettet virksomhet mot det indre gårdsrommet, fremgår det av planforslaget.
Oslo S Utviklings adm direktør Synnøve Lyssand Sandberg har tidligere uttalt til Estate at planene handler om å knytte Bjørvika sammen med Gamlebyen.
I slutten av januar har OSU og HAV Eiendom hatt medvirkningsmøte om prosjektet for naboer og interessenter. Tre forslag for utviklingen av tomten ble presentert på møtet.
Hav Eiendom med flere prosjekter
Hav Eiendom har flere utviklingsprosjekter i Bjørvika. Selskapet, som er eid av Oslo Havn, har tidligere utviklet Diagonale sammen med Olav Thon Gruppen. I forkant av kommunevalget for halvannet år siden ble det debatt da Hav Eiendom la frem sine planer for Sukkerbiten. Planene innebar utviklingen av Fotografiets Hus, men flere av politikerne ønsket i stedet at eiendommen skal gjøres mer tilgjengelig for befolkningen. Samtidig jobber Hav Eiendom med å gjøre området som ligger mellom Operaen og Sukkerbiten tilgjengelig for befolkningen. Når området er opparbeidet, får Oslo en ny bystrand som strekker seg 100 meter. Det blir også en park for befolkningen.
Hav Eiendom planlegger også nybygget Fiskebrygga, som kan få et areal på ca. 23.000 kvadratmeter. Bygget kan stå ferdig i 2022, og får en beliggenhet mellom Kvadraturen og havna. «Om bygget skal huse kun næringsformål eller også ha et boliginnslag har tatt lang tid å avklare. Reguleringsarbeidet for tomten har derfor pågått i flere år. Hav Eiendoms ambisjon er å realisere prosjektet i egenregi når premissene er avklart», skriver HAV Eiendom på sine hjemmesider.
Ved siden av Havnelageret eier HAV Eiendom tomten som skal huse prosjektet Sadelmakerhullet. Tomten har et utviklingspotensial på 10.500 kvaratmeter og HAV Eiendom mener et bygg der vil skape den bymessige avslutningen av denne del av Kvadraturen.
Bakgården til Barcode
Også gaten bak Barcode-rekken i Bjørvika, Schweigaards gate, har opplevd en rivende utvikling de seneste årene. Bane NOR eiendom tok en tidlig posisjon da selskapet utviklet Schweigaards gate 17-19 i 2008 og fikk inn Skatt Østs hovedkontor som leietaker i bygget på 25.000 kvadratmeter. Bane NOR Eiendom mottok Cityprisen for utviklingen i 2009 og året etter ble eiendommen solgt til KLP Eiendom. Deretter gikk Bane NOR Eiendom i gang med Shweigaards gate 21-23, som nå huser Gjensidige Forsikring og Vygruppen. Bygget var ferdigstilt i 2013, og også denne eiendommen ble solgt til KLP Eiendom.
I 2019 sto Schweigaards gate 33 klar for å huse Bane NOR-organisasjonen. Også her var utvikler Bane NOR Eiendom. Eiendommen ble solgt til et syndikat satt opp av DNB Markets, hvor Reitan tok en stor eierandel i prosjektet.
Nå jobber Bane NOR eiendom med busstomten i Schweigaards gate. Eiendomsutvikleren planlegger et nytt kontorbygg i Schweigaards gate 41-51 på 22.000 kvadratmeter fordelt på syv etasjer over bakken og to til tre underetasjer. «Vårt forslag innebærer at eksisterende bygård i Schweigaards gate 51 innpasses i kontorprosjektet. Ambisjonen for prosjektet er å oppnå BREEAM-NOR Excellent-klassifisering. Reguleringsplan for prosjektet ble igangsatt høsten 2016, og forventes godkjent i 2021», skriver Bane NOR Eiendom om planene.
Entra
Også Entra har vært tidlig ute i med eiendomsutvikling i området bak Barcode-rekken. Selskapet utviklet Oslo Z, et kontorbygg på 14.500 kvadratmeter i Schweigaards gate 15, i 2010, og sto bak Sundtkvartalet sammen med Skanska Commercial Development i Lakkegata 53. Sundtkvartalet er på drøye 28.000 kvadratmeter og Entra kjøpte ut partneren Skanska etter at bygget sto ferdig.
Ved Varerlandsparken har Entra Lilletorget 1, en utviklingstomt hvor Entra ønsker å oppføre et kontorbygg på inntil 43.000 kvadratmeter. Men Entra har møtt motbør hos blant annet Byantikvaren, som mener Entras forslag er «svært konfliktfylt» med hensyn på de høye kulturminneverdiene i området. Entras forslag har høyder helt opp til 108 meter, og det legges opp til 27 etasjer på det høyeste.
Kan løfte området
En utvikling av Lilletorget 1 kan gi området rundt et løft. Ifølge et brev fra Plan- og bygningsetaten vil et rekkefølgekrav være at Entra opparbeider Akerselva-allmenningen «til en grønn og attraktiv parkmessig kopling til Bjørvika, ved å gjenåpne Akerselva nord for sporområdet, opparbeide nye bredder med parkmessig preg, samt trekke turdraget langs elva ned til sporområdet. Sekvensen skal tilrettelegge for økte personstrømmer gjennom rause byrom, gang- og sykkelforbindelser».
PBE mener at det å fullføre parkdrag fra Vaterlandsparken mot Bjørvika vil gi en forbedret kobling, blant annet for arbeidstakere og andre besøkende som ankommer planområdet fra Oslo S kollektivknutepunkt. «Dessuten viser tiltakslisten til at arbeidstakere ved Vaterland har få plasser og byrom for pauser og uformelt samvær, og at byrommene i nærområdet i større grad bør utvikles med tanke på denne brukergruppen», skriver PBE.
Plan- og bygningsetaten mener også at det bør stilles rekkefølgekrav som sikrer at Schweigaardsgate og Biskop Gunnerus gate opparbeides til strøksgater med trær, med økt grad av grønne funksjoner og kvaliteter, inkludert tilrettelegging for gående og syklister. Etaten trekket spesielt frem behovet for å bedre gangforbindelsene ved rundkjøringen ved Sonia Hennies plass, Biskop Gunnerus gate og Lybekkergata.
Urtekvartalet
Også Christian Ringnes satser stort i det som før ble kalt Bjørvikas bakgård. Et stykke bortenfor Schweigards gate, jobber Eiendomsspar med prosjektet Urtekvartalet i Urtegata 9. Til sammen skal det utvikles drøye 45.000 kvadratmeter fordelt på de tre byggene Veksthuset (24.000 kvadratmeter), Drivhuset (5.000 kvadratmeter) og Fabrikken (ca. 17.000 kvadratmeter). Eiendomsspar har allerede fått inn Høyskolen Kristiania til Urtekvartalet. Først tegnet Høyskolen Kristiania en leiekontrakt på 10.000 kvadratmeter, deretter ble leieavtalen utvidet med 50 prosent.