Oljekrisen i 2014/15 har bidratt til at omstillingen av næringslivet i Rogaland har skutt fart. Kapital og mennesker går inn i nye IT-selskaper og en rekke virksomheter som satser på fornybar teknologi. Virksomhetene på Forus har vist at det området som skal drive frem det grønne skiftet i Norge, er området som har vært tuftet på oljeindustrien. Og med leiepriser på mellom 1000 og 1300 kroner per kvadratmeter for kontorlokaler med høy standard, er området attraktivt for nystartede virksomheter som ikke kan bruke altfor mye penger på å leie lokaler.

– De lave leieprisene på Forus er tungt for de som driver med utleie av eiendom. Men det er jo en fantastisk mulighet for de som skal leie lokaler, sier Stein Racin Grødem.

Han er adm. direktør i Forus Næringspark og talsperson i Forus-samarbeidet, en gruppe eiendomsaktører som driver med merkevarebygging av Forus. Stein Racin Grødem mener Forus har et svært variert næringsliv og er langt mer enn bare olje- og offshoreindustri.

Batterisatsing

I 2016 la Stavanger Aftenblad ned sitt trykkeri på Forus i Sandnes kommune. Men fire år senere ble det klart at en grønn storsatsing skal inn i den gamle trykkerihallen i Stokkamyrveien 30. Beyonders gründer Svein Kvernstuen har bakgrunn fra oljebransjen, men hoppet av fordi han ville over i en grønn bransje. Selskapet har forsket i fire år på hvordan de kan lage batterier av sagflis. Ambisjonene er å kunne ha batterier klare for markedet allerede til neste år. Nå er Kvernstuen i full gang med å ansette folk til den store industrisatsingen.

– Vi er nå over 20 ansatte og trolig rundt 30 ved årsskiftet. I løpet av neste år vil vi rekruttere et tyvetalls til, og for å bemanne en fullskala fabrikk er det behov for flere hundre ansatte, sier Kvernstuen til Forus.no.

Beyonder har fått inn Østfold Energi på eiersiden. Beyonder har også fått med seg den tyske industrigiganten Siemens til satsingen på batterier. Siemens skal bidra med teknologisamarbeid og produksjonsteknologi for å komme nærmere en kommersialisering. Foreløpig er det en samarbeidsavtale som ikke sier noe om økonomi, men som slår fast at Siemens skal bidra med sitt nettverk og kompetanse for å hjelpe Beyonder.

– Vi får hjelp av Siemens sin industrialiseringskompetanse, med avanserte digitale verktøy for å etablere effektivt og miljøvennlig produksjonsteknologi. Vårt mål er å utvikle fremtidsretta arbeidsplasser i Norge med betydelig eksportpotensiale, og å bidra til at norske fagmiljøer fortsatt skal kunne hevde seg i verdenstoppen på dette området, uttalte Kvernstuen til Energiteknikk da Siemens-avtalen ble kjent.

Pilotproduksjon

Det har vært en vanvittig vekst i salget av elbiler de seneste årene. Men med den sterke veksten, har det også dukket opp kritiske stemmer. Batteriene inneholder kobolt og nikkel, og det er særlig koboltproduksjon i Afrika under forferdelige arbeidsvilkår som har møtt mye kritikk. Beyonders batterier vil bli produsert av sagflis og silisium, noe som gir batteriene en grønn profil.

I de gamle trykkerilokalene på Forus skal Beyonder starte med småskalaproduksjon av batterier og prototyper. Men etter hvert er ambisjonene å utvikle en fullskala batteriproduksjon, og da trengs både store arealer, tilgang på store mengder energi og milliarder av kroner i kapital. Kvernstuen har tidligere uttalt til Teknisk Ukeblad at det er et mål å også ha fullskalaproduksjonen i Rogaland.

Kunstig intelligens

Beyonder er ikke alene om å drive nybrottsarbeid og teknologiutvikling på Forus. Boost.ai slår seg opp på kunstig intelligens og holder til i Koppholen 6 i Sandnes kommune. Selskapet telte åtte ansatte i startfasen. Nå har de rundt 100 ansatte og i 2019 var omsetningen 54,8 millioner kroner, en økning på over 40 prosent sammenlignet med året før. I år fortsetter veksten.

Boost.ai leverer tjenester til over store selskaper i hele Europa. Den første kunden var Sparebanken 1 SR Bank, som byttet ut kundebehandlerne med den norskutviklede kunstige intelligensen. Selskapet har også hjulpet DNB med kundeservicen. I løpet av seks måneder har DNB og Boost.ai automatisert over 50 prosent av alle innkommende henvendelser. Kunstig intelligens levert av Boost.ai står for flere tusen kundeinteraksjoner hver dag, og siden oppstart har den levert over 500.000 «samtaler».

– Vår utfordring har vært at vi måtte bruke deltidsarbeidere for å håndtere enorme mengder innkommende henvendelser på chatten, har Øyvind Brekke, sjef for digital innovasjon i DNB uttalt om samarbeidet med Boost.ai.

VR-teknologi

I Lagerveien 1 holder PaleBlue til med en håndfull ansatte. Selskapet står bak avansert VR-teknologi, og har inngått avtale med European Space Agency (ESA) (NASAs europeiske motstykke). PaleBlue skal levering av en Virtual Reality-basert simulator som gjør at opptil seks astronauter kan trene på samhandling i vektløs tilstand i en 3D-modell som gjenskaper Den internasjonale romstasjonen (International Space Station, ISS). PaleBlue har også hatt et prosjekt med NASA hvor de leverer VR-baserte treningsløsninger for astronauter.

PaleBlue er kåret til en av de ti beste leverandørene innen VR- og AR-baserte løsninger. Selskapet har også fått godkjent en digital simulatorløsning for sertifisering innen offshoredykking av den globale organisasjonen, International Marine Contractors Association (IMCA).

I 2019 omsatte PaleBlue for 8 millioner kroner, en økning fra 2 millioner kroner i 2018. Det er ventet vekst i 2019 og selskapet har kommunisert at de vil ha flere ansatte.

Braksuksess

I Kanalsletta 24 holder braksuksessen Time and Date til. Selskapet, som ble grunnlagt og eies av Steffen Thorsen, gjør noe så enkelt som å drive en nettside hvor folk kan se hvor mye klokken er rundt omkring i verden. Men den enkle ideen gir mye penger i kassa til selskapet, som har drøye 20 ansatte. I 2019 var omsetningen i Time and Date hele 45,5 millioner kroner, og selskapet satt igjen med et resultat før skatt på 24,5 millioner. Thorsen utviklet nettsiden for 23 år siden og jobber nå med å videreutvikle selskapet. I ukedagene har Timeanddate.com rundt 6 millioner sidevisninger hver dag og noe mindre i helgene. I tillegg til ren informasjon om klokkeslettet forskjellige steder, har Time and Date utviklet flere tjenester knyttet til astronomiske hendelser som sol- og måneformørkelse. I et intervju med Nettavisen fortalte Thorsen nylig at selskapet jobber med flere visuelle løsninger for astronomi-delen av virksomheten.

FOMO

I Grenseveien 21 har eiendomsutviklerne Magnus Øgård Meisal og Daniel Harvei Sandvold utviklet et oppsiktsvekkende coworking-konsept som har fått navnet FOMO Works. FOMO står for Fear of Missing Out, og målet var å lage et coworkingspace som var sånn at folk skulle få FOMO hvis de ikke var i lokalene. FOMO Works er en campus som har plass til rundt 1500 ansatte og har et bygg på totalt 36.000 kvadratmeter. Tidligere har Equinor vært leietaker i bygget.

Noe av det som har gjort FOMO Works attraktivt på Forus er tilbudet som sikrer en møteplass for næringslivet. Food court og flere restauranter har bidratt til at det lokale næringslivet kan møtes på Forus, i stedet for at de samles i sine kantiner eller går til kjøpesenteret.

Blant noen av de nye virksomhetene som er på FOMO Works, er Wenn, som skal forenkle forsikring på samme måte som Vipps og Stripe forenkler betaling. Wenn kombinerer teknologier for å klassifisere ulike skadetyper og gir et nøyaktig anslag på kostnadene ved å reparere skaden.

Digilean

I Luramyveien 40 holder Digilean til. Selskapet står bak prosessstyringsverktøyet med samme navn som brukes av en lang rekke selskaper og kommuner for å få full kontroll på alle typer arbeidsprosesser. Selskapet deltok i Sparebank 1 SR-Bank Grunderhub-program fra høsten 2019 og vant gründerhub-prisen i januar.

Med Øgreid og Troll Ventures på eiersiden skal selskapet videreutvikle Digiliean i tiden fremover. Selskapet har store virksomheter som Rosenberg og Kavli på kundelisten.