Covid-19-viruset har slått ned som en bombe i norsk økonomi. DNB Markets spår en BNP-vekst i 2020 på minus 5,5 prosent i år, og arbeidsledigheten har skutt til værs.
Norges Banks visesentralbanksjef Ida Wolden Bache uttalte nylig at den verste nedturen i norsk økonomi er bak oss, men at det likevel vil ta tid før vi kommer tilbake til gamle nivåer på økonomien.
For leietakerne er det gode grunner til å være litt avventende med hensyn på planlegging av nye lokaler. Akkurat nå er det vanskelig å anslå behovet for areal de kommende årene. Både når det gjelder hvor mange ansatte man blir og hvor stort areal man trenger for å opprettholde avstand mellom de ansatte.
Det er ting som taler for at kontorbrukere hvor de ansatte sitter tett i åpne kontorlandskap vil ha bruk for mer plass, samtidig vil økt bruk av hjemmekontor trekke i andre retningen. Men uavhengig av arealbehovet, må du som leietaker forholde deg til leieprisene. Også der melder analytikerne om usikkerhet. Det er grunn til å tro at leiepristoppen er nådd. Med stor usikkerhet blir viljen til å binde seg til lange leiekontrakter med store forpliktelser mindre. Samtidig holder gjerne gårdeierne igjen og fortsetter å presse på for leiepriser som ble oppnådd før korona. For leietakere kan det være fornuftig å se om det er muligheter for å øke fleksibiliteten i disse usikre tidene. Enten ved å tegne kortere leieavtaler med opsjoner for både større og mindre areal eller ved å forsøke å legge på ett eller to år på den eksisterende leieavtalen for å kjøpe seg tid.
Over sommeren får vi indikasjoner på hvor hardt koronakrisen treffer leiemarkedet.