For drøye tre år siden var det en gruppe interiørarkitekter som så seg lei på at en sterk drivkraft for å skape mer bærekraftige interiør i prosjektene ble holdt tilbake på startstreken. Gruppen, som bestod av representanter fra konkurrerende interiørarkitektfirmaer, kom sammen for å diskutere. De identifiserte flere problemer: det var svært varierende kunnskapsnivå i interiørarkitektfaget generelt, man opplevde å møte på mange praktiske og prosessrelaterte hindre for gjennomføring av mer bærekraftige interiør, og klimabelastning av interiør* er ikke gjenstand for måling og rapportering i byggeprosjekter.
Samarbeid for å nå målene
Lang historie kort: Gruppen «Nr. 17 Bærekraftsnettverk for interiørarkitektur» ble etablert. Navnet kommer av FNs bærekraftsmål nr. 17, som handler om å samarbeide for å nå målene. Og her kommer poenget: Hva skjer når man begynner å dele og samarbeide på tvers med både konkurrenter og med økosystemet av selskaper og tjenesteytere som er en del av bransjen?
En arena for deling
Siden starten i 2021 har Nr. 17 avholdt en rekke åpne arrangementer der man har bedrevet kunnskapsdeling fra prosjekter interiørarkitektene imellom. Sentrale aktører fra ulike deler av bransjen har også blitt invitert inn for å bli utfordret og for å bidra i diskusjonene. Gradvis har vi som faggruppe bygget opp en felles kunnskapsbase og en arena for deling. Det som startet som inspirasjonskvelder for interiørarkitekter har på kort tid blitt til en diger snøball som har begynt å rulle fort, og som stadig vokser i størrelse og i innflytelse:
Nr. 17 har blitt en forening, og formaliserer betalende medlemskap fra nyttår. Vi har inngått formelle samarbeid med Norske interiørarkitekter og møbeldesigneres landsforening (NIL), Grønn Byggallianse og Construction City Cluster. Vi har satt sirkulære leieforhold på dagsordenen, og fått med oss sentrale aktører i bransjen som Entra, KLP, Storebrand, Magna Construction og Malling leietakerrådgivning på diskusjoner om prosessutvikling og i deltakelse i panelsamtaler. På nyåret avholdes et fellesarrangement med Grønn Byggallianse der dette er tema.
I samarbeid med NIL og Construction City Cluster har vi dannet en arbeidsgruppe som jobber for sammenlignbare data å måle klimabelastning for inventar. Her gjennomføres rundebordssamtaler med alle ledd i verdikjeden, fra produksjon, distribusjon og ombruk. Det blir et åpent fellesarrangement for alle interesserte i februar.
På nyåret sender vi sammen med NIL inn en søknad om EU-midler gjennom et Interregionalt FOU-prosjekt mellom Norge og Sverige, som tar for seg hele verdikjeden fra råmateriale i møbelproduksjon til ferdig produkt.
Nr. 17 setter altså konkurrerende aktører som normalt ikke snakker sammen rundt samme bord for å diskutere alt fra gulvmaterialer til salg og distribusjon av brukte møbler. Med denne metoden skapes det tverrfaglig innsikt, nye ideer, verdiøkning på tvers og økt forståelse av at vi ikke står alene, men at det foregår mye bra arbeid på flere fronter som kan bidra til å omstille sektoren vår raskere.
Kan man lære noe av interiørarkitektene?
For å hente frem spørsmålet i innledningen: Kan man lære noe av interiørarkitektene? Vi har erfart at deling, også med konkurrentene våre, hever kunnskapsnivået og styrker fagmiljøet som helhet. Vi har erfart at bransjen henvender seg til oss for å få svar på spørsmål. Vi har erfart at økt kunnskap gir økt tyngde og mulighet til å påvirke. Og vi har erfart at å bringe folk i nettverket sammen for å diskutere de grunnleggende systemiske utfordringene skaper fremdrift og endring. Så ja, vi mener at bygg- og eiendomsbransjen har noe å lære av interiørarkitektenes modell. Det å skape en delingskultur og en følelse av å stå i det sammen fører oss nye steder. Inn i den nye framtida som vi skal skape sammen.
*himling, gulvoverflater, innvendige vegger, belysning, fast inventar som kjøkken, garderober og møbler