Storgata 37, som også inneholder Bernt Ankers gate 2 og Ebbelsgate 2, var lenge en sliten problemeiendom i Oslo sentrum. Den «berømte» butikken for militæreffekter Pentagon Army dominerte i første etasje, mens de tre byggene hadde til sammen 40 utleieleiligheter, hvorav mange av leietakerne hadde rusproblemer.

Høie-familien hadde eid eiendommen i mange år, men høsten 2018 kom Edgar Haugen på banen og kjøpte eiendommen gjennom sitt selskap Ragde Eiendom. Men bare ett år senere snudde Haugen seg rundt og solgte eiendommen, men kjøperen kunne ikke gjøre opp for seg. Deretter tok Espen Auberts Daimyo over eiendommen, men heller ikke her varte eierskapet lenge. Rett før jul i 2020 solgte Daimyo Storgata 37, med de to tilknyttede eiendommene til kvartalet, til Hans Petter Krohnstads selskap HCH Eiendom.

Trenger kjærlighet

Og Hans Petter Krohnstad var klar på hva eiendommen trengte:

– Det er en eiendom som må tas litt vare på. Gården trenger kjærlighet og varme, og det skal den få, sier Krohnstad.

Snart fire år senere har Krohnstad gitt eiendommen det som er av kjærlighet og varme. Men det har vært mye arbeid og store investeringer for å komme i mål. Og i mellomtiden fikk HCH Eiendom kjenne på effektene av pandemi, krig i Ukraina, blokkering av Suezkanalen, galopperende stål- og betongpriser og en rekke renteøkninger. Til tross for utfordringene med økte kostnader og krevende arbeidsvilkår, klarte HCH Eiendom å lose prosjektet inn til et budsjett som var justert noe opp.

– To viktige faktorer for et sånt prosjekt, er at man må gjøre et godt kjøp og så må man ha stålkontroll på selve prosjektet, sier Henning Krohnstad, daglig leder i HCH Eiendom.

Mulighetene i Kvadraturen lukket seg

Hans Petter Krohnstad forteller at utgangspunktet for investeringen i Storgata var at selskapet hadde vært veldig aktive i Kvadraturen i mange år, blant annet gjennom Søylen Eiendom og oppbyggingen av luksusvareområdet rundt Eger og varemagasinet Steen & Strøm. Etter salget av luksuseiendommene, har HCH investert i flere kontorbygg i Kvadraturen med stort hell.

– Men etter hvert begynte mulighetene i Kvadraturen å lukke seg i takt med stigende leiepriser og økte eiendomsverdier. Samtidig har vi sett hvordan Torggata og ulike sidegater plutselig ble en fantastisk asset for byen. Og utviklingen på andre siden av Storgata, ned mot elven, har også utviklet seg med nye bygg som huser studenter og høyskoler. Storgata var frem til 1960- og 70-tallet en blomstrende gate, og så har den blitt litt gjemt bort i bakevja, mens naboarealene har utviklet seg. Vi hadde lyst til å løfte den, sier Krohnstad.

Da en eiendomsmegler tipset om muligheten for å kjøpe Storgata 37, slo HCH Eiendom til.

– Vi kom raskt på banen, og så at dette var en kombinasjon av en teknisk oppgradering av bygget og et større områdeløft, sier Henning Krohnstad.

Han forteller at de satt seg ned for å jobbe med hva slags innhold i bygget som vil kunne bidra til et områdeløft.

Utadrettet virksomhet

– Vi kom raskt frem til at vi måtte ha utadrettet virksomhet. Det hadde vært noen nisjebutikker i eiendommen som folk oppsøkte, men vi ville ha noe mer allment, og da ble servering naturlig. Vi samarbeidet med We Come in Peace, som hadde syv-åtte steder på Youngstorget og Grünerløkka på den tiden, og tok dem med på idémyldringen før vi la inn bud, sier Henning Krohnstad.

Budskapet var klart: HCH Eiendom ville se på nye muligheter mens kjernen i Oslo sentrum utviklet seg mot øst.

– Indre Oslo sentrum har ikke hatt den samme reisen som de andre områdene. Vi hadde mentalt startet reisen mot bydelene, og da Storgata kom opp som en mulighet, var vi allerede i starten på reisen.

HCH Eiendom skjønte tidlig at de ikke kunne utvikle serveringskonseptene selv.

– We Come in Peace var opptatt av at det skulle være fem steder med unik profil, med fem forskjellige kundemasser som drar nytte av hverandre. Vi så også den fantastiske suksessen som Oslo Street Food hadde. Kundegrunnlaget for servering er bra. Vi hadde også snakket med folk som har kontorer i området som mente at denne delen av byen ikke hadde så bra tilbud til for eksempel jobblunsj.

SERVERING: HCH Eiendom har vært opptatt av å ha utadrettet virksomhet i eiendommen. Foto: HCH Eiendom.

Kjøpte naboeiendommen

Samtidig som at HCH Eiendom hadde tatt over Storgata 37, begynte selskapet å se etter flere muligheter i nabolaget.

– Vi ringte rundt til naboene for å si at vi hadde tatt over, og sa at vi kunne være interessert i noen av byggene. Da fikk vi kjøpt Storgata 41 av familien Rosenvinge, sier Henning Krohnstad.

Storgata 41 består av to bygg. I det ene bygget, som ligger ut mot gaten, er restauranten Bon Lio på plass.

– Her var vi heldige og fikk inn Bon Lio. Det blir en viktig del av utviklingen i gaten. Vi ser nå også at en familieeid gård i nabolaget har pusset opp,, sier Hans Petter Krohnstad.

I bakgården til Storgata 41 er det et bygg som skal huse Oslo Pride sitt hovedkontor. Der skal de skape et Pride House, en arena for tilhørighet og samhold som blir et skeivt community house.

Boliger

I Storgata 37 var det 40 leiligheter da HCH Eiendom tok over eiendommen. Men det viste seg at ikke alle leilighetene var godkjent av kommunen.

– Det var en del ulovligheter i bygget da vi tok over. Vi måtte løse det, og så bygde vi helt nytt, sier Henning Krohnstad.

Selskapet rev blant annet ulovlige loftsleiligheter og har nå 31 helt nye utleieleiligheter. Opprinnelig ble det signert en leieavtale med en coliving-aktør, men PBE var kritisk til innretningen til coliving-aktøren og fryktet hyblifisering. HCH Eiendom valgte derfor å ta ansvaret for utleiedelen selv.

OMRÅDELØFT: Å være med på å løfte Storgata var en av motivasjonene bak kjøpet av Storgata 37. Foto: HCH Eiendom

– PBE skal ha skryt for hvordan de har fulgt oss opp med utviklingen av boligene. Vi rev ulovlige loftsleiligeter, og da kommunen skjønte at her er det en eier som tar tak i problemene, så fikk vi mye goodwill av PBE. Vi innrettet oss etter alt PBE kom med, sier Hans Petter Krohnstad.

I etasjen under boligene har utestedet Dead Poet Society vært, men der skal en annen leietaker inn nå.

– Vi fikk en henvendelse fra en aktør som driver beslektet virksomhet til servering. Det er en stor gruppering som vi er happy med som kontraktspart. Da får vi en justering av motpartsrisikoen, og det er også positivt med hensyn på støy for leietakerne. Etasjen kan ligge som et støyskille under leilighetene, sier Henning Krohnstad.