Generasjon Z, de som ble født i perioden 1997 og 2010, har vokst opp med teknologi, sosiale medier, raske endringer og stor usikkerhet i verden med klimakrisen, pandemi og politisk ustabilitet. De er vant til fleksibilitet, ønsker autonomi i arbeidshverdagen og å jobbe der de føler at deres bidrag betyr noe. Dette kan stille krav til utforming av arbeidsplassen. Det handler ikke bare om estetikk og bærekraft, men om funksjoner som møter deres spesifikke behov for både produktivitet og velvære.
- Variasjon av ulike typer arbeidssoner hos Evidi. Foto: Niklas Hart
- Variasjon av ulike typer arbeidssoner hos Evidi. Foto: Niklas Hart
- Variasjon av ulike typer arbeidssoner hos Evidi. Foto: Niklas Hart
- Variasjon av ulike typer arbeidssoner hos Evidi. Foto: Niklas Hart
For det første ønsker Generasjon Z å ha valgfrihet. De forventer å kunne velge om de skal jobbe hjemmefra eller komme inn på kontoret, selv om vi ser at de yngre og mindre erfarne ofte velger å være fysisk til stede. Fleksibilitet i møbleringen er også nødvendig på fremtidens arbeidsplass. Dette innebærer fleksibilitet til å endre møbleringen i egnede soner, med mobile møbler som kan flyttes rundt for å tilpasse arealet til bruken. Dette kan inkludere bord på hjul, stoler på hjul, skjermer, skrivetavler og vegger for avskjerming på hjul. Mobile møbler og åpne planløsninger som lett kan tilpasses ulike arbeidsbehov gjennom dagen er essensielt. Skillevegger og modulære løsninger gjør det mulig for ansatte å skape sitt eget avskjermede arbeidsmiljø på en dynamisk måte. Mobile rom er også en god løsning med tanke på fremtidig fleksibilitet. Disse rommene kan raskt demonteres, flyttes og remonteres i løpet av en dag.
Balanse mellom arbeid og velvære
Generasjon Z er, kanskje mer enn andre, opptatt av helsen sin, både fysisk og mentalt. Dette betyr at arbeidsplassen må tilby flere fasiliteter som fremmer velvære. Arbeidsgiver bør tilby rom som tilrettelegger for pauser, fysisk aktivitet og mental helse. Treningsrom, stille soner for meditasjon og avslapning, samt naturinspirerte rom kan bidra til å balansere arbeid med restitusjon.
Materialvalg blir også viktig. Myke, naturlige materialer som tre og tekstiler kan bidra til en roligere og mer behagelig atmosfære, som igjen støtter den mentale helsen. Belysning spiller en nøkkelrolle; naturlig lys bør prioriteres, og dimming av lys bør være mulig for å tilpasse rommet til den enkeltes behov.
- Yoga i den sosiale sonen til Fiken. Foto: Niklas Hart
- Varierte muligheter for sosialt samvær hos Sopra Steria. Foto: Niklas Hart
- Evidi tilbyr blant annet ansatte å spille biljard i den sosiale sonen. Foto: Niklas Hart
- Treningsrom i kontorbygget Øvre Vollgate 13. Foto: Niklas Hart
Teknologi som en del av arbeidsplassen
Generasjon Z er en digital generasjon, og det forutsetter at teknologien er en sømløs del av arbeidsplassen. Dette betyr at vi må designe arbeidsplasser som er tilrettelagt for både fysiske og digitale arbeidsdager. Det kan være rom med god lyddemping tilrettelagt for teams eller areal med interaktive skjermer med plass til å bevegelse. Vi har også sett eksempler på hvor ansatte på hjemmekontor deltar på en skjerm i landskapet sammen med teamet sitt. Med god lyd og bilde så kan det føles som om de er fysisk til stede. Videre vil generasjon Z verdsette muligheten til å bruke apper og programvare som støtter deres spesifikke arbeidsmetoder og preferanser, noe som ikke alltid er forenelig med bedriftens digitale verktøy.
Generasjon Z sine særbehov på arbeidsplassen
Generasjon Z er opptatt av å føle at de gjør en forskjell og at deres arbeid har betydning. Dette krever at vi legger større vekt på arbeidsplassens formål og hvordan ansatte kan bidra til større mål. Kunstig intelligens har allerede begynt å overta rutine- og produksjonsoppgaver, slik at ansatte kan fokusere på mer meningsfylt arbeid.
Generasjon Z er også vant til kontinuerlig tilbakemelding og ønsker muligheten til å utvikle seg hele tiden. Derfor bør arbeidsplasser tilby verktøy og prosesser som gjør det enklere for ansatte å få tilbakemelding, samtidig som de får muligheten til å utvikle sine ferdigheter på egne premisser. Den fysiske arbeidsplassen bør tilrettelegge for gode sosiale samarbeidsområder, slik at ansatte føler seg sett og inkludert i fellesskapet.
Tilby en variert meny av arbeidssteder slik at ansatte kan velge hvor og hvordan de ønsker å utføre oppgavene sine. Dette kan inkludere et kjøkkenbord med ekstra god kaffe, en tilbaketrukket sofa med utsikt, eller et prosjektbord sammen med teamet.
- Den fysiske arbeidsplassen bør tilrettelegge for gode, sosiale samarbeidsområder, slik at ansatte føler seg sett og inkludert i fellesskapet, som hos Huddly. Foto: Niklas Hart
- Den fysiske arbeidsplassen bør tilrettelegge for gode, sosiale samarbeidsområder, slik at ansatte føler seg sett og inkludert i fellesskapet, som hos Huddly. Foto: Niklas Hart
Kan vi skape en inkluderende arbeidsplass for alle generasjoner?
Er nå Generasjon Z sine behov på arbeidsplassen egentlig så forskjellige fra andre generasjoners? Vår lange erfaring med arbeidsplassutvikling viser at dette ikke er avhengig av generasjonstilhørighet. Forskning støtter vår hypotese, og viser at det er svært få meningsfulle forskjeller i jobbrelevante holdninger og verdier som kan forklares av generasjonstilhørighet. Hovedfunnet fra forskningen er faktisk at det er større forskjeller innen en generasjon enn mellom generasjoner, og at helt andre forhold er viktigere for å forklare holdninger og verdier i jobbsammenheng.
Vår tilnærming som arbeidsplassrådgivere er å lytte til ansatte som individer, ikke som medlemmer av en generasjon. Vi møter ansatte i alle fasonger med ulike behov og preferanser, uavhengig av generasjon. Vårt mantra er at god arkitektur trumfer det meste. En god arbeidsplass må slippe dagslyset inn og gi de beste arealene til fellesskapet. Få kontroll på trafikken, akustikken og støyen. Topp det hele med essensielle elementer som steder for ro og aktivitet, variasjon i møblering, gode materialer, farger og grønne planter, så er det klart for bedriften å bygge kulturen selv.