Magasinet Kjøpesenter ligger i Nedre Storgate, som er gågata i Drammen, på nordsiden av elva og byens togstasjon. Det eies av Magasinet Drammen Eiendomsinvest via Clarksons Platou­-fondet Oslo Opportunity 2, samt Vedal.

Før jul i fjor varslet plankonsulent Kima Arkitektur oppstart av detaljreguleringen som gjelder flere gårdsnumre.

– Forslagsstiller ønsker å bidra til positiv byfor­nyelse med mer urban og bymessig struktur. Sentralt ligger intensjonen om å ta vare på og fremheve historiske bygningsstrukturer, åpne opp gårdsrommet i Børskvartalet og reetablere Nygata som bygate med funksjoner som bygger opp under økt byliv. Ambisjonen er å utvikle et kvartal med hovedvekt på boliger, kontor, næring og utadrettede bygulvfunksjoner, skriver de blant annet.

Seks og syv etasjer

Totalt ser utviklerne for seg 80­-110 leiligheter i opptil sju etasjer her. Samt nye kontorer og næringsarealer i opptil seks etasjer. Skissene viser tre nybygg samt en ekstra etasje på ett av dagens bygg.

Det ti mål store planområdet som brukes til næring og parkering, inkluderer to kvartaler ved Bragernes Torg, Nedre Storgate og Nedre Strandgate. Majoriteten av arealene er knyttet til kjøpesenteret som strekker seg inn i de opp­rinnelige bygningene i kvartalene.

Kjøpesenteret dekker også arealet mellom kvartalene, den gamle Nygata, i form av et glassoverdekket bygg som utgjør hovedinngan­gen. Butikkene ligger innover mot et glassover­dekket rom i Børskvartalet og i mørke arealer rundt og bak parkeringshuset.

– Et viktig premiss er at Nygata gjenåpnes for publikum. Stål­ og glasskonstruksjonene rives og gata reetableres som gateløp og bygulv, påpeker plankonsulenten blant annet.

Planen innebærer at parkeringshuset og indre del av kjøpesenteret rives først. Parkerings­ behovet skal erstattes av 50 parkeringsplasser i ny kjeller. I indre del av Børskvartalet tilbake­føres opprinnelige fasader mot gårdsrommet. På toppen av det hele vil utviklerne også reha­bilitere bygg med verneverdi.

Innflytting om fire, fem år

Ole­ Jørgen Nornes­ Moen i Vedal sier nå at de jobber med å få på plass et planforslag til høring, og at det antakelig skjer i løpet av året.

– Så skal det som vanlig gjennom en politisk behandling, men vi er på det samme sporet som før jul i fjor. Dette er byfornyelse der vi vil utvikle et aktivt bygulv med sentrumsnære boliger og moderne næringslokaler. Så kan det selvsagt bli noen mindre endringer, men hovedplanen vår er den samme, påpeker han.

Nornes ­Moen forteller også at de har fått mange positive tilbakemeldinger på prosjektpla­nen sin, både fra politisk og administrativ side.

– Vi føler at mange heier på dette, og vi mener det er på tide med en fornyelse av eiendom­men. Den lukkede senterstrukturen fungerer ikke like godt med det endrede handlemønsteret som vi ser i dag, og vi ønsker å bryte det opp, sier han.

Utviklerne jobber etter en fremdriftsplan som sier at første spadetak skal tas i løpet av 2026.

– Så vet vi at disse prosessene tar tid, men hvis alt går etter planen kan vi se de første overtakel­sene i 2028 eller 2029, opplyser Nornes­ Moen.

På 2000­-tallet har Drammen, og særlig Strømsø bydel med jernbanestasjonen på andre siden av elva, sett flere store utviklings­prosjekter. Bragernes bydel har ligget litt etter, særlig med tanke på nye prosjekter, men Nornes­ Moen sier byen har et stort potensial.

–Det er mye som skjer her nå i form av utvikling, her blir det ny bybru, nytt sykehus og utvikling etter det gamle sykehuset. Flere elementer treker i samme retning, og vi tror vårt prosjekt kan være en katalysator for mer byliv på Bragernes­siden, sier Ole­ Jørgen Nornes ­Moen.

Magasinet Drammen Eiendomsinvest eier de fleste eiendommene, kommunen eier to og Stiftelsen Børsgården eier en.