Der har de inngått en leiekontrakt med Reitan Eiendom ifølge en pressemelding.

– Vi ser frem til å flytte inn i et bygg med identitet og særpreg. Dette er en bygning som gir tilhørighet og identitet til Schweigaards gate, og med en fredet fasade som det ikke finnes maken til i byen. Trelastlageret blir en arbeidsplass hvor vi kan leve opp til de verdiene vi jobber for i hverdagen, sier riksantikvar Hanna Geiran.

Kontrakten er godkjent a Miljødepartementet og Digitaliserings-departementet, og Riksantikvaren har brukt Statsbygg som rådgiver gjennom prosessen. Reitangruppen går nå i gang med nødvendige tilpasninger av lokalene før innflyttingen.

– Vi er stolte over at Riksantikvaren har valgt Schweigaards gate 28 som sine fremtidige kontorlokaler. De fremstår som den ideelle leietakeren for en slik særpreget eiendom, sier administrerende direktør Trond Mellingsæter i Reitan Eiendom.

Flytter etter 33 år

Riksantikvaren flytter fra Dronningens gate 13, hvor de har holdt til siden 1991.

– I tråd med statens retningslinjer reduserer vi areal sammenlignet med i dag, men vi får arbeidsplasser som er tilpasset dagens behov. Spesielt ser vi frem til at vårt store fagbibliotek kommer ned på gateplan, slik at det blir enklere for alle å besøke og bruke det. Målet er at det skal kunne fungere som et samlingspunkt for arrangementer og for alle som er interessert i kulturmiljøvern, påpeker sier Geiran.

Schweigaards gate 28 var opprinnelig et trelastlager oppført rundt 1910, og ligger i et område av byen der trelastvirksomheten har tradisjoner tilbake til 1600-tallet. Trelastlageret ble fredet i 1997, men ble totalskadd i brann i 2003. Byantikvaren i Oslo og Riksantikvaren ønsket å bevare den gamle fasaden. Den ble restaurert som en tro kopi, slik at vi i dag kan se en sjelden og bølgende fasade i jugendstil.