I Bryn-Helsfyr-området er det store arealer ledig for kontorleietakerne. Ifølge UNION Gruppen er kontorledigheten i området nå på 11 prosent. Den høye ledigheten gjør også at man kan få tilgang på rimelige lokaler, UNION-analytikerne anslår en toppleie på 2.300 kroner per kvadratmeter. Kontorlokaler med høy standard leies ut til mellom 1.600 og 1.900 kroner per kvadratmeter, mens såkalt moderat standard går for 1.300 kroner per kvadratmeter.

Offentlige virksomheter

De seneste årene har en rekke offentlige virksomheter valgt å etablere seg på Helsfyr. Offentlige aktører som Legemiddeldirektoratet, Skatteetaten, Omsorgsbygg leie Arbeids- og velferdsdirektorate og Statens lånekasse for utdanning har alle flyttet inn i enten rehabiliterte bygg i området eller nybygg. I sommer ble det klart at Statens vegvesen skal leie 8.000 kvadratmeter i nybygget Valle Vision på Helsfyr. 500 ansatte flytter inn når det står ferdig i 2023. Valle Vision er det tredje byggetrinnet av i alt fire på Valle. Prosjektet har byggestart høsten 2021, og blir på 20 000 kvm fordelt på 14 etasjer. Det blir et av Oslos mest moderne kontorbygg og sertifiseres BREEAM NOR Excellent. Statens vegvesen skal leie 3.-7. etasje og lager/arkiv i kjelleren.

UNIONs value- add fond, UREF II kjøpte Valle-prosjektet av NCC Property Development Norge i 2019. Det planlegges også et fjerde byggetrinn, Valle Value, og hele prosjektet er ferdigstilt i 2024.

FYLLES OPP: Valle Vision og Valle View er blitt fylt opp med leietakere de seneste månedene. Ill.: Lund+Slaatto Arkitekter/Goldbox

Flere kontorbygg

Det planlegges flere nye kontorbygg i årene fremover på Bryn og Helsfyr. NCC Property Development, Arctic og Johan Odvar Odfjell vil bygge 25.000 kvadratmeter med næring i Grenseveien 99 på Helsfyr. Det planlegges næringsbygg på inntil 11 etasjer. Men Plan- og bygningsetaten er negativ til høydene og den høye utnyttelsen av tomten.

Stor-Oslo Eiendom og flere partnere i Fyrstikktorget Utvikling vil oppføre to høyhus med 180 boliger på Fyrstikktorget i Oslo. Planene, som innebærer to høyhus på henholdsvis 53 og 76 meter med i hovedsak boliger og utadrettede funksjoner på gateplan, møter motstand fra Byantikvaren på grunn av høydene. Byantikvaren stiller også spørsmål om boligfunksjon er rette arealformål for et signalbygg.

Samtidig skal Entra utvikle 20.000 kvadratmeter kontorareal bare 2 minutter fra Helsfyr t-banestasjon. Prosjektet, som har fått navnet Spire, får 12 etasjer pluss takterrasse. Ifølge arkitektene i Lund+Slaatto vil prosjektet komplettere eksisterende bebyggelsesstruktur på Helsfyr som et semiurbant infill langs E6. Bygget har adressen Fredrik Selmers vei 4 og blir plassert mellom Skatteetatens kontorbygg og Helsfyr Panorama.

Ill. Lund+Slaatto Arkitekter.

I Grenseveien 82 vil Helsfyr Holding, som har Bunde Eiendom og Songa Eiendom på eiersiden, bygge et nytt bygg som får et kontorareal på nesten 12.000 kvadratmeter. Bygget på 7 etasjer får plass til 600-700 ansatte og skal bygges for aktivitetsbaserte arbeidsplasser.

Otto

I Nils Hansens vei 9-11 står Bertel O. Steen Eiendom bak et nytt kontorprosjekt på til sammen 26.000 kvadratmeter fordelt på tre bygg. Prosjektet, som har fått navnet Primo Bryn, er tegnet av arkitektfirmaet AART Architects. De fokuserer på at deres bygg skal være av betydning for området og tilføre varige kvaliteter. Byggene får åpne, lyse og fleksible kontorløsninger med god takhøyde. Alle tre byggene får egen takterrasse.

Bertel O. Steen Eiendom legger opp til at deres nye appbaserte tjeneste for booking av elbil, sykkel og elsparkesykkel, Otto, blir knyttet opp mot eiendomsprosjektet. Leietakere kan vente overtakelse av lokalene i 2023.

I Brynsalleén 2 går et teglbygg på seks etasjer nå gjennom en totalrehabilitering. Inkludert underetasjene er bygget på 17.700 kvadratmeter, og det vil kunne huse 600-700 personer. Det er den internasjonale forvalteren CapMan som er gårdeier for prosjektet, som er klart for overtakelse denne høsten.

Undersøkelse

På Bryn har store eiendomsaktører som Entra, JM, Pecunia, Bryn Eiendom og Cema planer som kan gi store nye kontorarealer. Utviklerne har engasjert Rodeo Arkitekter til å utvikle en spørreundersøkelse som de som bor i, arbeider i eller bruker området. Spørsmålene tar for seg hva som er positivt med Bryn, hva som er negativt, hvilke deler av området som brukes, hvilke transportløsninger man kan tenke seg i fremtiden, hva Brynsallmenningen bør fylles med, hva Nytorget bør fylles med og hva man ønsker å assosiere Bryn med i fremtiden.