Bransjen elsker å spekulere i nye arbeidsformer. Den siste tiden har kontorets plass i folks hverdagsliv vært et hett tema. Der det store spørsmålet er – hvordan blir arbeidsplassen etter korona? Spådommer om kontordød, mindre nærkontor og/ eller medlemskap hos ulike kontorspace, mer hjemmekontor eller at hotellet vil få en betydelig rolle, hører vi ofte. Temaet er snart diskutert i hjel. Heldigvis ropte Stordalen, slik bare han gjør under DNBs eiendomsdag 7. september «Kontormarkedet skal krasje – det vil aldri skje». Han lo også litt av undersøkelsen konsernsjef i DNB, Kjerstin R. Braathen viste til. At de ansatte ønsket hjemmekontor mandag og fredag, det mente Stordalen at man ikke trenger noen undersøkelse for å forstå.

Jeg vet ikke med dere, men jeg opplever ikke de voldsomme forandringene nå som vi er tilbake på jobb. Når det skal sies har jeg alltid hatt mye hjemmekontor, og jeg ser at det i større grad er akseptert. For min del har terskelen for fysiske møter blitt større. Ettersom jeg sparer mye tid ved å ta møter over Teams. That’s it egentlig.

La oss heller fortsette der vi slapp pre-korona, med fokus på gjenbruk og miljø. At dere som leietakere tar ansvar. Dere er faktisk bestilleren av kontorbyggene, for utbyggerne bygger det markedet vil ha. For ikke å snakke om meningsløs bruk og kast av møbler i norske virksomheter. Ifølge GoGood forbruker nordmenn i snitt møbler for 64,9 kilo hvert år – eller 5,4 tonn i løpet av et liv. De siste 30 årene har vi nesten firedoblet møbelforbruket vårt og i 2019 kjøpte vi møbler for over 20 milliarder.

Da NæringsEiendom intervjuet GoGood for en stund tilbake, viste de til studier som sier at ombruk kan redusere klima- og miljøavtrykket i bransjen med hele 90 prosent. I tillegg fortalte de at 1 av 4 kontormøbler som kastes er i god stand, noe som tilsier at over 37.000 tonn brukbare kontormøbler til en bruktverdi på minst 500 millioner havner på dynga hvert år. Dette er temaer å tenke på! (mener jeg)