Bærekraftig og tilpasningsdyktig for fremtiden, er stikkord for det nye kontorbygget som kommer i Grenseveien 82, som ligger ved innkjørselen til Vålerengas hjemmebane, Intility Arena. Første byggetrinn ble realisert i Grenseveien 78 ultimo 2017, et kontorbygg for Omsorgsbygg Oslo KF utleid på 10 års kontrakt, siden solgt til Oslo Areal. Nå ønsker eierne å gjøre noe med eiendommen i Grenseveien 82. Som eies av Helsfyr Holding AS, hvor Bunde Eiendom og Arne Blystad-selskapet Songa Eiendom er aksjonærer.
Bunde Eiendom og resten av BundeGruppen har kontorene i Grenseveien 82, som ligger like ved Intility Arena. Dette området er under transformasjon med både boliger, kontor og publikumsrettede næringsarealer.
– BundeGruppen har lang historie og relasjon til Grenseveien. Vi har holdt til på Helsfyr i 25 år, og utviklet flere prosjekter. Grenseveien 82 flyttet vi til og kjøpte for 15 år siden. Vi kjørte en regulering på Grenseveien 78 og 82 for 5 år siden, landet dem og fikk med Blystad på å utvikle Helsfyr Puls, som vi leide bort til Omsorgsbygg og deretter solgte Oslo Areal, forteller Odd-Erik Bunde, leder i BundeGruppen.
– Nå er vi i gang med et nytt miljøprosjekt, Grenseveien 82. Beliggenheten er bra, mange satser der oppe, og det har skjedd enormt mye på Helsfyr de siste 10 årene, og mer vil skje de neste 10. Store aktører skal bygge boliger og næring, og kollektivtransporten er bra. Vårt nye prosjekt, Helsfyret har livets rett. Vi er i flere prosesser med leietakere i disse dager. Vi har klokketro på prosjektet, uttaler Andreas Tronstad, investeringsdirektør for eiendom i Blystad Gruppen.
Er med fra start
– Vi ønsker å komme inn så tidlig som mulig i prosessen, vi har mye å bidra med. Vi kan fortelle hvordan brukerne tenker og utvikle et konsept ut ifra det. I Helsfyret har det vært viktig å skape et effektivt, men fleksibelt bygg. For det eneste vi vet er at brukerne er i konstant endring. Derfor skal det være mulig uten at det medfører enorme kostnader, sier Trond Aslaksen, partner og utleiemegler i Akershus Eiendom, som er ansvarlig for utleie av bygget.
– Vi er glade for at Akershus Eiendom kom tidlig inn i prosessen. De fire kontoretasjene hadde opprinnelig takhøyde på 2,7 meter, men Akershus anbefalte oss å øke takhøyden for å få bedre fleksibilitet, og vi klippet bort en etasje. Det er vi veldig takknemlig for i dag. Bygg med lave takhøyde er vanskelig å reutleie, påpeker Tronstad.
Arkitektkontoret A-lab og Zink Interiør kom også tidlig inn i prosessen.
E6
Kjernen som en gjennomgående gate, nesten som Europavei 6, skal bidra til at ansatte og besøkende både får nødvending ro og fleksibel i arealutnyttelse i arbeidssonene rundt.
– Dette gjør vi ved å lage en tydelig plan med tekniske gridder og soner, samt rene fysiske kontorer og åpne løsninger. Fremover blir det mer behov for multirom og Teamsrom, hvor man kan trekke seg tilbake for å kjøre en samtale, sier Aslaksen.
Interiøret i Helsfyret er planlagt utført i solide materialer med naturlige strukturer, som betong og tre.
Bestandig og robust
Helsfyret ønsker deg velkommen til Valle, og er synlig fra krysset Grenseveien og innspurten. Fasaden planlegges vakker, men tøff og i naturlig tegl. Dette skal ivareta et bygg som skal fremstå bestandig og robust, og bidra til identitet og variasjon.
– Et viktig poeng tror vi er at ingen bygg er like, fasadeutrykk som tegl og stein er noe dyrere enn å bygge i metall, men det står seg bedre over tid. Bygg med tegl eller stein på fasader, holder seg bedre, bedre for gårdeier å vedlikeholde og det ser bedre ut, fremhever Aslaksen.
Mest mulig lysinnslipp har vært en betydningsfull faktor. Aslaksen forteller at Helsfyret, Grenseveien 82 skal bli et BREAM-sertifisert bygg, og da er det begrenset hvor mye glass du kan ha mot fasaden utenfor der himlingen slutter, lys kommer fra toppen og ned. Helsfyret er designet med tanke på at den enkelte leietaker skal kunne utvikle sin egen kultur og identitet, og skape gode arbeidsmiljøer for de som skal arbeide i lokalene.
– Fellesfunksjoner må være i fremtidens bygg. Derfor samarbeider vi med 4service om et mat- og driftskonsept. Bygget får også sin egen app, slik at hverdagen skal oppleves sømløs, påpeker utleiemegleren.
– Det handler om innpakningen
Ole Christian Iversen, partner og utleieansvarlig i Akershus Eiendom, påpeker at det å tenke på kontor som arena er viktigere enn å skape en arbeidsplass.
– Nå kan du jobbe fra hvor som helst, når som helst, og vi er mye mer mobile. Den arenaen du oppsøker nå er et sted for samhandling, sosial integrasjon, og kreativitet. Denne plassen skal fylles med innhold og være noe mer enn en arbeidsplass. Det får du i Helsfyret hvor førsteetasjen er kafé og restaurant. Nå må arbeidsplassen ha noe mer for at de ansatte ikke skal bli hjemme. Det handler om innpakningen.
– Invester i kontoret for å attrahere talenter. Det blir likere og liker som du har det hjemme, stemningen og den god viben, fra du kommer inn til du setter deg på plassen, sier Aslaksen og avslutter: – Historisk har Helsfyr mange offentlige leietakere, som typisk ikke har etterspurt dette, men det blir viktigere for dem med tanke på kulturbygning og samhandling.
Helsfyret er designet med tanke på at den enkelte leietaker skal kunne utvikle sin egen kultur og identitet, og skape gode arbeidsmiljøer for de som skal arbeide i lokalene. Illustrasjoner: Goldbox