Egenesgården i Tønsberg ble ferdigstilt desember 2020. Bygget inneholder 365 arbeidsplasser fordelt på cirka 10.000 kvadratmeter hvor av 8.600 kvadratmeter er kontorer, i tillegg er til parkering og tekniske rom.

– Prosjektet bestod i å rive to bygg som dessverre hadde et uopprettelig vedlikeholdsetterslep. Navnet Egenesgården stammer fra den søndre gården som ble revet. Prosjektet er lokalisert i Tønsbergs beste kollektivknutepunkt, i øvre bydel bestående av en rekke utdaterte næringsbygg, forteller utbygger, Christoffer Jonstang, daglig leder i Bjarøy Eiendom.

Christoffer Jonstang, daglig leder i Bjarøy Eiendom.

Eiendommen ligger innenfor Tønsberg kommunes vedtatte byplan, som åpner for de aller fleste formål. Majoriteten av utvikling innenfor byplanen har den senere tid bestått av boligetableringer, og relativt sett få kontoretableringer. Dette ønsket Bjarøy Eiendom å gjøre noe med, ved å bidra med attraktive kontorarbeidsplasser for å styrke området rundt jernbanen og bykjernen.

– Statsbygg utlyste et kontorsøk januar 2018 for fylkesmannen i Vestfold Telemark (nå Statsforvalteren). Høsten 2018 vant Egenesgården anbudet som dannet grunnlaget for å iverksette prosjektet, påpeker Jonstang.

Foto: Niklas Hart

Et bygg for fremtiden

Bjarøy Eiendom har som mål å bidra til bærekraftig utvikling. De ønsker å skape bygg som er miljørettet med lavest mulig CO2-fotavtrykk, men også bygg som har fleksibilitet for å imøtekomme endringer i markedet over tid for å unngå ledighet.

– Det blir viktigere og viktigere å sørge for at leietakerne oppnår synergier av leieforholdet, være seg å knytte andre leietakervirksomheter til hverandre som styrker bygget og igjen bybildet. Vi er også opptatt av at kontoretableringer hovedsakelig skjer i bykjernen, sier han.

Foto: Niklas Hart

Bjarøy Eiendoms mål var å etablere Tønsbergs flotteste kontorbygg BREEAM-NOR sertifisert og A-klassifisert med høy kvalitet i materialbruk, sammen med gjennomtenkte og høyteknologiske løsninger.

Bygget er BREEAM-NOR sertifisert Very Good, som er det første i sin klasse i Tønsberg.

– BREEAM-NOR er etter vårt syn en god sertifiseringsform med fokus på bruk av kortreiste, gjenvinnbare materialer, og i tillegg skape attraktive og energiriktige løsninger. Bjarøy Eiendom etablerte tidlig et BREEAM-NOR-team med totalentreprenør Betonmast Buskerud Vestfold i spissen. Jeg ønsker også å trekke frem KB Arkitekter, konsulenter og samtlige håndverkere som har bidratt til at prosjektet har blitt en suksess, sier han fornøyd.

Foto: Niklas Hart

Et helt kvartal

Egenesgården utgjør cirka 58 prosent av det kvadratiske Rådhuskvartalet i Tønsberg. Eierne av kvartalet samarbeidet om en felles reguleringsplan. Utover Egenesgården består Rådhuskvartalet av Stasjonen som ble rehabilitert frem til høsten 2018. Stasjonen inneholder restaurant og minglebar i 1. etasje og kontorer i øvrige syv etasjer.

– Hovedfokuset i utforming og arkitektur var å skape mest mulig dagslys for å sikre mulighet for fleksible kontorplasseringer. Valget falt på å etablere bygningsformen som en hestesko med glasstak og glassfasade mot bakgård. Hesteskoen knytter seg sammen med en broforbindelse med sosial sone, så bygget i fugleperspektiv minner om bokstaven A. Det unike er byggets transparens som muliggjør kontorplasseringer mot indre gårdsrom hvor man normalt ikke har tilstrekkelig dagslys, forklarer Jonstang og fremhever at tilbakemeldingene fra leietakerne har vært enstemmig positive. Særlig kombinasjonen funksjonelle løsninger og byggets gode atmosfære har vært utslagsgivende.

– Dette har vært en nøkkelfaktor i at bygget er 100 prosent utleid. Utover å følge kravspesifikasjonen fra Statsbygg som bistod Statsforvalteren i prosessen, hentet vi inspirasjon fra flere moderne kontorbygg deriblant Energibygget i Drammen, påpeker han.

Foto: Niklas Hart

En miks av offentlige og private leietakere

Statsforvalteren har 202 ansatte i Egenesgården. Utover dette huset bygget leietakere som blant annet: Nordvik Eiendomsmegling, Starbucks, Biowater Technology, EcoOnline, Spinner Labs, Digital Garden, Syse, Biozone Norge og Bjarøy Gruppen.

– Leietakerne våre er alt fra offentlig til privat; teknologiselskaper til investeringsselskaper som verdsetter kontorer med høy standard som ivaretar strenge miljøkrav. Bygget har kun 18 biloppstillingsplasser, men derimot inntil 140 sykkelplasser som bidrar til økt bruk av sykkel og kollektivt. Alle leietakerne deler på fellesarealer som kantine, møterom og sosiale soner. Dette har fungert utmerket og bidrar til en reduksjon i eksklusivt areal og økt belegg av møterom. Velværeeffekten viser seg også ha stor effekt på alt fra produktivitet blant de ansatte og styrket rekrutteringsattraktivitet, konstaterer han.

Statsforvalteren har egen inngang fra Stoltenbergparken i syd med bemannet resepsjon. Øvrige leietakere har inngang fra jernbanen i nord med digital besøksterminal. Jonstang forteller at flyten av ansatte og besøkende fungerer bra. Og at kontrollen av denne flyten gir dem god dokumentasjon både når det gjelder brannsikkerhet og smittesporing.

– Har leietakermiksen vært viktig for dere? 

– Viktigheten av leietakersammensetning er ofte undervurdert. Leiekontrakter er ofte kortere nå enn tidligere og leietakere krever mer av utleier. Samlet gir dette en vesentlig økning i leietakertilpasninger som er kostbart og miljømessig negativt. En gjennomtenkt leietakermiks og fleksibilitet bidrar til færre oppsigelser og lengre leieforhold. Den største trusselen for kontoreiendom er nettopp ledighet og kostnader til leietakertilpasninger. Tilbakemeldingene fra leietakerne er at de hevder å få mye igjen for å være del av bygget, svarer Jonstang.

Foto: Niklas Hart

Et lunt og klassisk interiør

Mona Kruse Westlund, er interiør- og markedsansvarlig i Bjarøy Gruppen. Hun har stått for mesteparten av interiøret i bygget, i godt samarbeid med KB arkitekter, som har prosjektert det hele.

– Bygget har en unik beliggenhet med inngang nord for jernbanen og syd for Stoltenbergsparken, og har en transparent gjennomfartsåre. Dagens trasebruk er lukket for offentligheten, men ettersom prosjektet ligger midt i et kollektivknutepunkt med mye trafikk vil det kunne la seg gjøre å åpne dette for gjennomgangstrafikk i fremtiden ved endret bruk. Her har vi lagt en flis med mye spill som tåler trafikk. Flisen fortsetter inn til garderober, toaletter og blir også benyttet på veggen i toalettkjernene. De felles garderobeskapene er bygget inn av møbelsnekker for å få et mer helhetlig utrykk, forklarer hun.

Kantinen og møterommene er plassert nederst i bygget slik at gjester geleides rett til glassgården hvor det er felles møterom, et sosialt mingleområde, amfitrapp og kantine.

– På denne måten trenger ikke besøkende å gå oppover i etasjene og gjennom kontorene, som gjør at arbeidsplassene står uforstyrret, sier hun.

Bygget består av mye glass og naturlig dagslys. Dette har ifølge Westlund hatt en stor innvirkning på materialvalg.

– Visjonen vår var et lunt og klassisk interiør med en dempet fargepalett hvor dagslys spiller en viktig rolle. Det er brukt generøse møbler med et enkelt, men sofistikert formspråk. Det er røkt eik av typen Weitzer-parkett på gulvene, spiler i tak og finer på veggene. I fellesareal og møterom er det røkt eik på både karmer og dører. Skjermer er bygget inn med spesialinnredning som er tilpasset hvert enkelt rom, forklarer hun og fremhever at utrykket er solid og gjennomført med mye innslag av treverk, som gir en fin kontrast til flis og lyset som kommer inn i glassgården.

Foto: Niklas Hart

– Fasaden er kledd med glass, Liskifer og eloksert aluminium med uttrykk i retning kobber. Vi ønsket at eksteriøret skulle henge sammen med interiøret, derfor er det små hint av kobber som kommer frem i gulvteppet, bord og lamper rundt om i bygget for å få en rød tråd, opplyser hun.

Fra den massive hovedtrappen kommer du rett inn på broene som knytter kontorene sammen.

– Broene fungerer som brobyggere på tvers av avdelingene eller bedriftene, og er møblert med et kjøkken i midten, med kjøkkenøy og en loungesone på hver side. Her møtes de ulike avdelingene rundt kaffemaskinen eller for en matbit, beskriver Westlund.

Maskulint i en hyggelig atmosfære

I øverste etasje har gårdeieren selv flyttet inn. Interiøret og fargepaletten hos Bjarøy Gruppen fortsetter med røkt eikeparkett slik som i resten av bygget, men er oppgradert til fiskebensmønster. Himling er kledd med eikespiler. Toalettene har marmorerte fliser og dufter alltid nydelig, som et slags hint av å være på spa. På dette kontoret består dørene av massivtre med håndlagde håndtak i skinn. Dørene er spesiallagde og strekker seg helt opp til himlingen.

– Da det bare ble laget to møterom i denne etasjen, er tre av cellekontorene etablert som lederkontorer bygget som møterom. Det er løst med arbeidspult med v-form, slik at det kan holdes møter på andre halvdel av pulten. To kontorer har også fått egne møtebord, forklarer Westlund og legger til at kontoret også har egen lounge med direkte utgang til takterrassen.

Foto: Niklas Hart

Velkommen hjem

– Det første som møter deg i den øverste etasjen er en lounge som minner om stuen i ditt eget hjem. Det er en klassisk stue hvor de ikoniske loungestolene Broadway fra Eikund, som har et karakteristisk preg gir en kontrast til de ellers rause tekstilmøblene og mørke materialene, beskriver hun og påpeker at de fleste som jobber i Bjarøy Gruppen tilbringer mange timer på kontoret, derfor var det særdeles viktig å skape en hjemmekoselig atmosfære hvor de ansatte kan ta seg en pause i sofaen, eller en hyggelig middag når arbeidsdagene blir lange.

– På kjøkkenet er det et langbord med plass til samtlige, en krok med fullt utstyrt kjølebenk med vinskap og kjøleskuff. Lokalet egner seg derfor også godt til representasjon. Kjøkkenet har direkte tilgang til takterrassen, med fantastisk utsikt utover Tønsberg by og Slottsfjellet, avslutter Westlund med et smil.