Det er konsulentselskapet McKinsey som har gjort en undersøkelse blant arbeidsgivere og arbeidstakere i forbindelse med Covid-19 og arbeidsplassene etter pandemien. Samtidig som produktiviteten har gått opp med hjemmekontoret, melder mange ansatte om angst og utbrenthet. «Vår undersøkelse viser at kilden til angsten er klar: Ansatte føler at de ikke har hørt nok om deres arbeidsgivers planer for kontoret etter Covid-19. Organisasjoner kan ha offentliggjort en generell plan om å legge til rette for noe digitalt arbeid fremover, men for få av dem har, ifølge de ansatte, kommet med detaljerte planer, forventninger og retningslinjer», skriver McKinsey om undersøkelsen og legger til at mangelen på detaljer om arbeid hjemmefra gjør de ansatte usikre og engstelige.

Må kommunisere

McKinsey gjør det klart at lederne i organisasjonene må kommunisere oftere med sine ansatte etter pandemien. Selv om man ikke har den fullstendige kunnskap eller planene helt klare for hva som skjer når de ansatte kommer tilbake til jobben. «Organisasjoner som har uttalt mer spesifikke retningslinjer for den fremtidige arbeidsplassen har oppnådd at de ansatte har det bedre samtidig som produktiviteten stiger», skriver McKinsey.

Ifølge McKinsey er ansatte som føler seg inkludert detaljert kommunikasjon nesten fem ganger mer tilbøyelig til å rapportere om økt produktivitet. Fordi kommunikasjon om fremtiden kan bidra til bedre leveranser fra de ansatte i dag, bør ledere oppdatere sine ansatte oftere, både ved å si hva som allerede er bestemt, men også fortelle om hva som er usikkert.

Usikkerhet

Ifølge McKinsey hevder halvparten av de ansatte som opplever vag eller ingen kommunikasjon om arbeidsplassen etter pandemien, at de er bekymret eller engstelige. Angsten reduserer både effektiviteten på jobben og kutter gleden ved å jobbe.

Mangel på klar kommunikasjon om arbeidet etter pandemien bidrar til at ansatte blir utbrent. Nesten halvparten av de ansatte i undersøkelsen sier at de føler symptomer på utbrenthet, og McKinsey frykter at tallet er underrapportert fordi ansatte som er utbrent er mindre tilbøyelige til å svare på undersøkelser. I tillegg er ofte de ansatte som er mest utbrent kanskje allerede ut av arbeidet.

Fleksibilitet

McKinsey mener organisasjonene kan bidra til å redusere angsten og utbrentheten hos de ansatte på flere måter. En måte er gjennom å finne ut hva de ansatte ønsker for fremtiden. Mer enn halvparten av de ansatte i undersøkelsen uttalte at de ønsker at organisasjonene innfører en mer fleksibel arbeidsmodell, hvor de ansatte både kan jobbe på kontoret og fra andre steder. «En hybrid modell kan hjelpe organisasjonene med å få mest mulig ut av talentene uavhengig av hvor de er, gi lavere kostnader og styrke organiseringen.

Rundt 30 prosent av respondentene i undersøkelsen uttaler at de vil vurdere å bytte arbeidsgiver dersom organisasjonen sender sine ansatte fullt ut tilbake på kontoret.

Over 50 prosent av de ansatte som responderte i undersøkelsen svarte at de ønsker å jobbe hjemmefra minst tre dager i uken. Bare 17 prosent ønsker ikke å jobbe hjemmefra i det hele tatt, mens 10 prosent sier de kan tenke seg å jobbe hjemmefra en dag i uken.

Undersøkelsen viser klart at ansatte ønsker å jobbe mer hjemmefra, og mye tyder på at usikkerheten rundt hvordan bedriftene håndterer dette påvirker de ansatte. Det er derfor helt avgjørende at de ansatte får informasjon om hvordan arbeidet vil bli organisert etter korona.