Pedersgata er Stavangers svar på Torggata i Oslo. Her transformeres en sliten gate til et pulserende område for mat, drikke, tjenester, kunst og kultur fra alle verdenshjørner. I alt eier Anders Ohm 25 eiendommer her gjennom selskapet Pedersgata Utvikling AS.

– Jeg bodde et par år i Tokyo da jeg studerte, og savnet veldig et variert mattilbud da jeg kom hjem igjen. Jeg savnet også storbyfølelsen, og fant fort ut at Pedersgata hadde enormt potensial, med sin unike beliggenhet mellom sentrumskjernen og Stavanger Øst, som er det tettest befolkede området i Rogaland, sier Anders Ohm, daglig leder i Pedersgata Utvikling.

Nå har Ohm kjøpt cirka 60 prosent av alle næringseiendommene i næringsdelen av gaten, og gjør litt av det samme som Olav Thon har gjort med Torggata i Oslo. Transformert gaten fra et slitent kebabsted på hvert hjørne til en moderne mat- og opplevelsesdestinasjon.

Matdestinasjon

Restaurant K2, Panzanella, MANO Pizza, Bellies, Yips Dumplings & Digg og Hekkan Burger er noen av virksomhetene som har startet opp i gaten.

– Pedersgata er rett og slett en liten by i byen, og det eneste stedet i Stavanger du kan få en fornemmelse av København, Grønland og spennende bydeler i storbyer, som Williamsburg/Brooklyn, mener han.

Det er mange som bor i gaten og i nærområdet. Samtidig som du får storbyfølelsen er det også slik at de fleste kjenner hverandre, og ifølge Ohm gir det en følelse av å være en del av en hyggelig og sammenvevd bydel.

Bellies, vegansk fine dining, Pedersgata 130.

– Her i Pedersgata kan man bo, jobbe, spise, klippe håret og få regnskapet levert innen 2 minutters gange fra dørstokken. Til sammen er det cirka 80 virksomheter i gaten hvorav 30 er relatert til mat/restaurant/takeaway, 15 helse/velvære, og resten fordelt mellom butikk/kunst/kultur og tjenesteyting. Vi har også et regnskapskontor og et kontorfellesskap her, forteller han.

Korona-boost

– De fleste aktørene har faktisk hatt betydelig omsetningsøkning i korona-året 2020. Det skyldes nok i stor grad at take-away salget har økt, men også et sterkt samhold og samarbeid i gaten mellom aktørene, mener Ohm. Blant annet gikk vi ut i media og tilbød gratis hjemkjøring umiddelbart da landet stengte ned i mars i fjor. Den pakistanske restauranten Zouq er spesielt imponerende. De har flyttet inn i nye lokaler, og økt omsetningen fra 11 til nærmere 20 millioner, uten alkohol, sier han.

Restauranten «Zouq» er spesielt imponerende, som har hatt en eventyrlig vekst og nå snuser på årlig omsetning på 20 MNOK uten alkohol.

Ønsker seg en mathall

Panzanella

–Vårt mål er at hvert prosjekt skal bidra til å styrke og videreutvikle de kvalitetene som Pedersgata allerede har. Stavanger har Nord-Europas største trehusby, og derfor har vi en tilnærming til prosjektene hvor rehabilitering står sentralt, slik at bygningenes særpreg og materialbruk blir ivaretatt. Bruken av eiendommen er imidlertid minst like viktig, og vi ser alltid etter riktig leietaker for hver eiendom, og riktig eiendom for hver leietaker, understreker han.

Akkurat nå ønsker Ohm å lage en mathall på hjørnet ved Petrikirken, som i dag huser en frisør og matbutikk. Han har latt seg inspirere av flere mathaller i Oslo, som Oslo Street Food og Vippa, som begge har matkonsepter fra forskjellige verdensdeler.

Hos Italo får du ekte italiensk espresso, cappuccino, hjemmelaget gelato og tradisjonell mat laget fra bunnen av.

– Alle spennende byer fortjener en mathall. Beliggenheten her, rett ved Petrikirken og Nytorget er helt ideell, ettersom kommunen skal oppgradere Nytorget med et helt nytt uteområde frem mot Byjubileet i 2025. Det er også regulert 20.000 kvadratmeter med næringsareal på andre siden av gaten, og med forbud mot kantine i reguleringsplanen gir det svært gode rammebetingelser for en mathall rett over gaten, fremhever han.

Fokus hans de neste årene vil være å etablere flere tilbud med uteservering, og å øke bredden i tilbudet.

Norvina

– Gaten har for eksempel helt frem til forrige uke kun hatt en bar – det er for lite. Men nå åpnet en naturvinsbar, og det er et utrolig spennende tilskudd. Vi trenger også flere tilbud til barn og eldre. Vi har faktisk fått inn en liten iskiosk, men en godteributikk skulle vi definitivt hatt. Mattilbudet er også ganske eksotisk per i dag, så noe mer «safe» mat kunne jeg også veldig gjerne tenkt meg å få inn, fremhever han.

Unngå kjeder

En fare med denne type transformasjon er at de store kjedene fort gjør sitt inntog.

Pedersgata 7-13, ferdigstilt 2021. Frogner House Apartments 2-4 etasje, tre mataktører i føreste etasje.

– Dette har jeg klart å unngå frem til nå. Det er klart, i noen tilfeller er det umulig å unngå – skal man ha inn et apotek så finnes det jo kun kjeder, men målet er at det skal være en gate der lokale ildsjeler får utfolde seg, og med et tilbud til alle. Men på den annen side ser vi jo allerede at to av konseptene som startet i Pedersgata, Mano Pizza og Yips, allerede har etablert nye filialer andre steder, og da er de jo i ferd med å bli en kjede, sier han med et smil.

Et annet spennende prosjekt Ohm jobber med, er å bygge et produksjonskjøkken som små lokale matprodusenter kan leie deler av.

– De som gjør det godt kan få seg en matbod i mathallen, og fungerer det veldig bra kan de starte sitt eget sted i gaten. På denne måten kan gaten fungere som en inkubator for matentreprenører, konstanter eiendomskongen.

– Hvem blir du inspirert av?

– Spørsmålet er nok ikke hvem, men hvor. Jeg er veldig glad i å reise, og etter å ha besøkt godt over 100 land er det ingen tvil om at Tokyo fortsatt er det stedet som inspirerer meg mest. Den unike kombinasjonen av storby med alle tenkelige tilbud, der man samtidig kan stikke inn i en sidegate og føle at man er i et hyggelig lite nabolag, er noe jeg ikke har opplevd noe annet sted i verden. Det er den følelsen jeg ønsker å skape i Pedersgata, svarer han.

Bærekraft

Pedersgata er et byutviklingsprosjekt. Prosessene og systemene bak det publikum møter er også viktige for Ohm. Akkurat nå jobber de med en leverandør av avfallstjenester for å samordne avfallshåndteringen i hele gaten, og måler avfallsmengder og sorteringsgrad over tid.

– Målet er å få alle virksomhetene til å være bevisste på hvor mye avfall de genererer og sammen finne tiltak for å få ned avfallsmengden. Jeg er også dialog med Smartbyavdelingen i kommunen for å se på hvordan vi gjennom et offentlig-privat samarbeid kan skape en bærekraftig bydel ved å ta i bruk smart teknologi, forteller han og legger til at han på energisiden har inngått et samarbeid med Noova, som måler forbruket til alle i gaten og som skal bidra med energieffektivisering i hele gaten.

– Dette er bare en sped begynnelse, og over tid er målet at Pedersgata skal bli et aldri så lite bærekraftslaboratorium, konstaterer han.

Anders Ohm, daglig leder i Pedersgata Utvikling.

Samarbeid med beboerne i gaten er også viktig for Ohm. Derfor har han tatt initiativ til å etablere en velforening. Der de jobber sammen for et godt miljø, hvor både beboere og næringsdrivende skal trives.