Administrerende direktør i DNB Næringsmegling, Anne Helene Mortensen forventer en høy grad av hjemmekontor utover høsten, særlig etter at Folkehelseinstituttet anbefalte hjemmekontor ut året.

– Vår undersøkelse blant 25 av de største kontorbrukerne i landet tyder på at de aller fleste vil øke hjemmekontorbruken, over 90 % forventet dette. Vi har lenge snakket om fleksibilitet, men det blir mer åpenbart nå når vi faktisk har erfart at hjemmekontor fungerer godt for gitte yrkesgrupper, og sånn sett bidrar til økt fleksibilitet, sier Mortensen.

Hun mener høy grad av hjemmekontor særlig vil være fremtredende i større byer (som Oslo) hvor flere større bedrifter er lokalisert.

– I tillegg til utfordringer som underdekning og åpne kontorlandskap skaper blir det større press på eksempelvis fellesområder som kantine og heiskapasitet. Det samme gjelder jo der mange er avhengige av kollektivtransport til og fra jobb, påpeker hun.

Vil endre struktur fremfor størrelse

Ifølge Mortensen vil økt andel hjemmekontor gjøre at bedrifter vil ha for mye kontorlokaler i perioder. På den andre siden tror DNB Næringsmegling at selskapene vil ha behov for å kunne ha alle ansatte på kontoret samtidig i perioder, og dermed har behov for plassen.

– Vår brukerundersøkelse viste også at de alle fleste trodde at det ville bli et behov for å endre på strukturen på lokalene fremfor størrelsen, dette i et lengere perspektiv. En endring i miksen av møterom, aktivitetsbaserte plasser og tilrettelegging for at man kan sitte på jobb med mindre smitterisiko vil være fokus fremover, sier hun.

– Dersom hjemmekontor blir mer permanent, hvordan vil det påvirke kantiner og liv i byggene? 

– Økt hjemmekontor vil kunne føre til at kantiner både må permittere og redusere utvalget sitt. På lengre sikt, vil det kunne medføre at enkelte kantiner forsvinner, eller ikke klarer å levere det samme utvalget når antall mennesker reduseres kraftig. Det kan jo bli mer attraktivt med kantineløsninger i samarbeid med eksterne spisesteder som er åpne for andre kunder. Det finnes flere kafeer etc. i kontorområdene og det ville gitt mer fleksibilitet og fjernet kantinens avhengighet av kontorbrukerne.

På lengre sikt vil flere få øyne opp for coworking

Mange har satset på coworking, hvordan tror du dette markedet vil gå? 

– Når Covid-19 først inntraff var det cowrking-segmentet som ble mest utsatt med kortere og mindre sikre leietakere(kontrakter) som lett kan sies opp. Vår coworking-undersøkelse tidligere i vår viste at dette var tilfelle, særlig i kombinasjon med at det har vært en overetablering i dette markedet de siste årene. På en annen side kan jo coworking-lokaler være et godt alternativ når folk begynner å komme tilbake på jobb og har plassmangel grunnet restriksjoner som eksempelvis avstand. På lengre sikt tror vi bedrifter vil få «øynene litt mer opp» for coworking-lokaler, da de her har muligheten til å minimere risikoen ved lange og dyre leieavtaler, og heller skape økt fleksibilitet, i tillegg til hjemmekontor, svarer Mortensen.