Sammen med arkitektene i A-lab viser de nye løsninger som kan endre måten man byggerfrittstående butikkbygg. Torsdag 15. august markeres KIWIs 40-årsdag med å åpne Norges grønneste dagligvarebutikk, i Hokksund. Ambisjonene er høye, blant annet 60 prosent kutt i klimagassutslippene og halvtert energiforbruk.

Fra en ordinær dagligvarebutikk er det selve bygningen og taket som skiller seg ut. Signaturbygget er et resultat av en arkitektkonkurranse, og arkitektkontoret A-lab vant konkurransen og står for designet.

– Det er et viktig byggverk for Kiwi, men ringvirkningene kan bli enda viktigere, hvis flere tar i bruk disse miljøvennlige løsningene i slike bygg, som det finnes en drillion av rundt i Norge, sier Geir Haaversen, daglig leder i A-lab.

Takkonstruksjonen i tre er ny i Norge. Den gjør det mulig å bygge store spenn i tre, og med dette kan Kiwi løfte dagligvarebutikken fra å være en metallhall til noe langt mer miljøvennlig. Dette kan peke mot en helt ny måte å bygge denne typen butikkbygg på.

– Dette viser at man kan tenke nytt om de klassiske butikkbyggene og ta steget videre fra metallhallene, sier Haaversen.

Vil endre hverdagsarkitekturen

– I et hvert prosjekt finnes et mulighetsrom for grønnere løsninger, også i hverdagsarkitekturen som slike butikkbygg representerer, sier Haaversen. – Siden vår bransje står for over en tredel av klimagassutslippene, er det viktig at vibruker kreativiteten vår til hele tiden å lete etter nye måter å bygge på som er bedre for miljøet.

Han viser også til en rekke andre miljøtiltak i prosjektet, blant annet vannfordrøyning gjennom dype bed på taket og regnbed på bakken, og sikring av biologisk mangfold gjennom variert vegetasjon på taket.

Skal redusere klimagassutslipp med rundt 60 prosent

 Kiwi har jobbet med miljøbutikker en stund, men med bygget i Hokksund tar de et større sprang.

– KIWI Lerberg, vår sjette miljøbutikk, er en videreføring av de eksisterende miljøbutikkene. Her skal vi redusere klimagassutslipp med rundt 60 prosent, mens energiforbruket halveres, sier Tor Kirkeng, gründer og etableringssjef i Kiwi.

— Butikken har en klimasmart bygningskropp bestående av lavkarbon-betong, massivtre-vegger, selvbærende tretak og miljøvennlig isolasjon. Trematerialet gir også et godt innemiljø og reduserer behovet for ventilasjon, sier han.

Overskuddsenergien fra kjøl og frys brukes til oppvarming, og butikken har grønnere kjøle- og fryseanlegg. All belysning er LED, og utenfor butikken blir det selvsagt ladestasjoner for både el-bil og el-sykkel.

Tor Kirkeng, gründer og etableringssjef i Kiwi.

Viktige humler

 – Det er ikke bare kundene som skal trives på KIWI Lerberg, vi slår også et slag for humlene i området, forteller Kirkeng. Det 2.200 kvadratmeter store taket er dekket av sedum og neste år blomstrer blomsterengen der oppe. På taket finner du rundt 15 humlekasser.

 – Hvorfor skal KIWI legge til rette for humlene?

– Hyllene i butikkene våre ville vært sørgelig tomme uten deres og andre biers hjelp. De er ekstremt viktige pollinatorer som bestøver svært mange plantearter, og det er helt essensielt for plantenes utbredelse. Flere arter og bestander har forsvunnet eller blitt sterkt redusert mange steder i verden. Også i Norge er noen arter truet. 15 humlekasser er kanskje en dråpe i havet, men vi mener det er nødvendig å sette fokus på viktigheten av humler, avslutter Kirkeng.