Høyskolen Kristiania har inngått avtale om å leie 10.000 kvadratmeter i Urtekvartalet av Eiendomsspar, som er kontrollert av Christian Ringnes. Urtekvartalet på Grønland i Oslo, vil sammen med Westerdals sitt tidligere hovedkvarter på den andre sida av Akerselva huse landets største kunstfaglige utdanningstilbud. Den nye campusen er klar for innflytting høsten 2021.
– Vi ser fram til å få samlet vår virksomhet i Oslo på færre adresser enn i dag, og å få samlokalisert landets største kunstfaglige utdanningstilbud. Nå får Høyskolen Kristiania tre campuser i Oslo; ved Akerselva, i Kvadraturen og ved Spikersuppa. Fram mot 2030 skal vi doble antall studenter fra 10.000 til 20.000, noe som gjør at vi fortsatt trenger mer plass, sier rektor, Arne H. Krumsvik.
Området langs Akerselva styrker seg dermed som Norges innovasjonsdistrikt for kunst, design og kreativitet. Samtidig betyr nytt campus mye for utviklingen av området rundt Oslo S.
Et nøkkelprosjekt for Oslo S-området
Avtalen innebærer at Høyskolen Kristiania leier omtrent en femtedel av Urtekvartalet, et byutviklingsprosjekt på til sammen 50.000 kvadratmeter. Campusbygget vil stå klart for innflytting sommeren 2021, mens resten av prosjektet ferdigstilles innen 2022. Hans Jakob Garnæs, i Realia AS bisto høyskolen i søket etter det nye undervisningsbygget.
– For Urtekvartalets del kunne vi ikke drømt om en bedre leietaker. Nå skal vi bruke tiden godt og levere et bygg og campusomgivelser av ypperste kvalitet. For kvartalet som helhet har vi planer om heldøgnsbruk og aktivt byliv. Sammen med en utadvendt og åpen aktør som Høyskolen Kristiania er jeg sikker på at det vil bli et kvartal hvor folk blomstrer, sier Tanja Waldeland, markedsdirektør i Eiendomsspar AS.
Urtekvartal-prosjektet vil bety flere tusen nye studie- og arbeidsplasser lokalisert i skjæringspunktet mellom Grønland, Tøyen og Nedre Grünerløkka. Etableringen av et nytt campusområde ved den nederste delen av Akerselva påvirker også utviklingen av Oslo S-området.
– Urtekvartalet er et nøkkelprosjekt for den gjenstående byutviklingen ved nederste del av Akerselva, Oslo S-området og Grønland/Vaterland. Den største mangelen i området er ikke antall kvadratmeter innendørs, men byutvikling som gir aktiv og grønn bybruk. Prosjektet grenser også opp mot et mangfoldig nabolag, og vi vil legge til rette for tillit og åpenhet mellom ulike brukere av byrommene. Slik sett er Høyskolen Kristiania perfekt for dette kvartalet, kreative impulser fra nærområdet kan bli en stor ressurs, sier Sigurd Stray, viseadministrerende direktør i Eiendomsspar.
Høyskole med universitetsambisjoner
Høyskolen Kristiania er Norges største breddehøyskole med 10.000 studenter og har ambisjoner om å bli et arbeidslivsuniversitet innen 2030. Siden 2004 har høyskolen vokst 8-9 prosent hvert år. Dette skyldes både organisk vekst og strategiske oppkjøp, der fusjonen med Westerdals Oslo ACT er en av de mest kjente. Fra høsten 2019 innlemmes også Norges Dansehøyskole og Musikkteaterhøykolen i Høyskolen Kristiania. Dette gjør høyskolens kunstfaglige utdanningstilbud til det største i Norge.
– Flere studenter krever større plass. Norges fremste kunnskapsinstitusjoner og bedrifter innen kunst, media, design og teknologi har etablert seg langs Akerselva de siste årene. Vi er derfor svært glade for å bidra til å styrke dette kreative innovasjonsdistriktet, sier administrerende direktør ved Høyskolen Kristiania, Solfrid Lind.
Høyskolen vurderer også flere nye undervisningsbygg for å møte veksten.