– Kvadraturen er et av de mest spennende områdene i Oslo akkurat nå. Det er sentralt og ligger godt plassert mellom Bjørvika og øvrige sentrum. Det vil være naturlig for folk å trekke fra Bjørvika og Sørenga, og opp mot Kvadraturen, sier Hans Petter Krohnstad, eier og administrerende direktør i HCH Eiendom. Han understreker at dette er en utvikling han har ventet på i 30 år.

– Jeg har faktisk bygget et bygg i Skippergaten, Skippergaten 23, som sto ferdig i 1989 – jeg har tråkket mye her, ikke minst i Promenaden-sammenheng med Posthallen, men nå ser vi at ting endelig begynner å skje, forteller Krohnstad.

Han har 35 års erfaring fra eiendomsbransjen, og var én av tre partnere som bygget opp Søylen Eiendom til å bli en stor eiendomsaktør, ikke minst innen oppbygging av High End retail i Oslo sentrum.

Satser alt på Kvadraturen

– Vi er et lite selskap, og det er utrolig operasjonelt og effektivt å konsentrere seg om et mindre område. Vi ser synergier av å ha eiendommer ved siden av hverandre. Derfor kjøpte vi Skippergaten 14/ Fred Olsens gate 3B, som vi overtok rett før jul. Der er det noen som vil ut, og vi har nå mulighet til å putte dem i Dronningens gate 8, som vi overtok tidligere i høst, sier han, og fremhever at dette er et flott bygg fra 50-tallet.

– Dronningens gate er et bygg på cirka 3.000 kvadratmeter som er super arealeffektivt, samtidig var grepet som arkitekt Nils Torp gjorde med fasaden i 1998, med store vindusflater, avgjørende, slik at det ser fresht og fint ut. Vi har også kjøpt Rådhusgaten 24, derfor kan vi «shuffle» leietakere mellom eiendommene ved behov. Det er mange fordeler ved å ha eiendommene rett i nærheten, understreker han og trekker frem miljø, oppfølging, effektivitet og delingsordninger.

– For to år siden spurte leietakerne om hvor de skulle sette bilene sine. Færre spør om det nå. Det har skjedd et skifte. I Dronningens gate 8 har vi en garasje, hvor man kan lade el-biler, og som vi ønsker å fylle med el-sykler. Det vil ta rundt tre minutter å gå fra de andre byggene våre til garasjen. Da får leietakerne en el-sykkelpool som de kan disponere fritt. Vi vurderer å kjøpe inn 2–3 Poloer også, som leietakerne kan benytte. Vi ønsker å være miljøvennlige, påpeker Krohnstad, som har brukt de to siste årene på å bygge opp HCH Eiendom. De er fortsatt i startfasen, men har stort fokus på proptech og miljøvennlige løsninger.

– Vi ser på hva vi kan gjøre for å få eiendommene våre mest mulig miljøeffektive. Den ene er fra 50-tallet, de andre er bygget på 1880-90-tallet. Nå finnes det styringer som kan regulere varmen slik at man bruker mindre energi, det er neste skritt for oss nå, sier han og fortsetter: –Det er visse begrensinger på disse byggene, slik at vi ikke kan kjøre solcellepanel i vinduene, men vi kan gjøre mye annet. Ikke minst har du fordelene med fjernvarme hele veien.

For Krohnstad og HCH Eiendom er det viktig å være «hands-on», og det at de kan være innom alle eiendommene i løpet av en time, mener han er betydningsfullt for leietakerne.

 Clustertankegang

Kristoffer Hagelsteen, partner og utleierådgiver i UNION Norsk Næringsmegling, har jobbet med utleie av Kvadraturen i mange år. Han ser en tydelig clustertankegang blant eiendomsbesittere, noe han opplever som positivt.

–Tiden er forbi der en gårdeier bevisst eier et bygg i Nydalen, et på Lysaker og et i sentrum. For eksempel kan det stadig økende kravet om fleksibilitet være lettere å imøtekomme når du har flere eiendommer å spille på i samme område, sier han.

Krohnstad er enig med Hagelsteen og forteller at det er en oppskrift de har fulgt tidligere, både med Promonaden, et helsecluster på Smedstad og i Møllerparken, der de samlet kreative bedrifter innen film.

– Folk vil være der og da blir synergieffekten av å ha de riktige menneskene i nærheten viktigere enn kvadratmeterprisen, sier han.

Krohnstad opplever det som svært positivt at hans tidligere partner, Carl Erik Krefting gjennom sitt eiendomsselskap skal drifte amerikanske Madison Internationals eiendommer, som blant annet er bygulvet på Sørenga, Sørengkaia, Munch Brygge, Barcode og Bispevika Nord.

– Det at man nå har en profesjonell enhetlig tankegang bak hele området, ikke en gårdeier som sitter her, og en annen som sitter der, slik som i Bogstadveien, der de bare har maksimert leien siden start og gir blanke hvem de leier til, vil bidra til å løfte dette området betydelig, mener han.

Kvadraturen har de flotteste eiendommene i Oslo. Ikke minst Christiania Torv, den plassen er veldig fin. Vi nordmenn elsker jo å dra til slike steder rundt i Europa, dette er det lille fragmentet av hva vi har av gammel by i Oslo – dette området er sjarmerende, sier han fornøyd, og fremhever at det vil bli spennende å se hva som skjer i Myntgata 2, som Oslo kommune har kjøpt, og som kan bli skole og kulturinstitusjoner.

Høy aktivitet

– I 10 år har vi snakket om at «nå kommer Kvadraturen», men nå er tiden kommer til gagns. Kulturinstitusjonene Munch og Deicmanske åpner om ett år, det er titusener av besøkende hver uke i dag, og mye er satt i umiddelbar nærhet, sier Hagelsteen. Han ser allerede hvordan leieprisene har utviklet seg de siste årene.

– Man opplevde først at leieprisene i den øvre del av Kvadraturen steg, men nå er min påstand at dette skille ikke er der lenger. Markedet for kontorlokaler i Kvadraturen har åpenbart hatt en positiv utvikling, sier han, og påpeker at bedrifter særlig innen teknologi, media og reklame har etablert seg her. Mye har skjedd og mye vil skje. Han nevner blant annet Pressens Hus, som om to år flytter inn i nye lokaler Skippergata 22–26.

– HAV Eiendom setter snart i gang Fiskebrygga, som ligger mellom Kvadraturen og havneområdet, nær Oslo Havnelager. Dette blir et bygg på 23.000 kvadratmeter med kontor og med publikumsrettet virksomhet på gateplan, sier han og fortsetter: – Fram Eiendom, ferdigstiller snart totalrenoveringen av Rådhusgata 5 hvor de har fylt opp bygget med fantastisk bra leietakere, Posthallen fylles med nye konsepter og Spaces har fylt et helt bygg med coworking – for å nevne noe.

Samtidig som Clarion hotel åpnet 1. mars etter en omfattende renovering, og Stordalens nye hotell, Amerikalinjen åpner våren 2019.

Til tross for at det har blitt endret kjøremønster i Kvadraturen, og mye vanskeligere å komme seg rundt der med privatbil, fremhever Hagelsteen at kommunen gjør en fin jobb noen steder. – Utenfor Dronningens gate 8, som han bistår HCH med på utleien, har Bymiljøetaten for eksempel utvidet fortauet, og skal beplante det til våres. Men samtidig ivaretas innkjøringen fra Rådhusgata som er lett tilgjengelig fra hovedveinettet. Jeg tror at mange av endringene er kommet for å bli. Dette uavhengig av politisk farge på byrådet. Da er det nyttig å se de verdiene dette faktisk bringer meg seg, og noen steder skaper det faktisk merverdier for gårdeierne, understreker han.

– Uansett, dette området er sentralt, spennende og attraktivt for dyktige ansatte å jobbe i. Det ser bedriftene som ønsker å flytte hit. Samtidig må man presentere et gjennomtenkt eiendomsprodukt, med riktige fasiliteter, og med en holdning som viser at man forstår at leietakere ser på kontorlokaler som en viktig strategisk del i sin verdiskapning. Og det gjør de beste utleierne, og Kvadraturen er et område hvor det i årene fremover kommer til å bli skapt suksesshistorier både for utleiere og leietakere, avslutter Hagelsteen.

(Visited 2 117 times, 1 visits today)