– Kontormarkedet i Drammen er veldig stabilt. Det er en del nye prosjekter i pipline, med flere store kontorbygg som er til behandling hos kommunen. Disse vil øke antall kontorarbeidsplasser betraktelig, men er selvfølgelig avhengig av brukere for å bli realisert, sier Fredrik A. Haaning, næringseiendomsmegler og daglig leder i Buskerud Næringsmegling AS.
Prosjektene han snakker om er sentrale, attraktive eiendommer nær Drammen stasjon.
– Det blir spennende å se om disse byggene vil tiltrekke seg lokale eller eksterne aktører, eller om det blir en blanding. Utsiktene er gode, men det blir ingen «flyttesjau». Generelt har det vært «stolleken» i Drammen, men nå jobber Næringsforeningen i Drammensregionen og de største eiendomsutviklerne med prosjektet «Kontordestinasjon Drammen», for å markedsføre Drammen som en kontordestinasjon, forklarer han.
Over 3.000 kroner m2
– Normalt leienivå for kontorlokaler, med god standard i sentrum, er cirka 2.000,- kroner per kvadratmeter. Imidlertid er en del nye bygg priset opp mot 3.000,- kroner per kvadratmeter. Vi tror på leienivåer over 3.000,- kroner i en del nybygg fremover, sier Haaning som mener ledigheten i kontorbygg i sentrum er under 10 prosent. Dette er hovedsakelig i eldre, utidsmessige bygg.
– De attraktive eiendommer er i nærheten av knutepunkt, som er et generelt utviklingstrekk. Knutepunkt og offentlig kommunikasjon er viktig. Det kommer også en del nye områder utenfor bykjernen der det vil bli blandingsbebyggelse med handel og kontor, men det er fortsatt litt prematurt å snakke om nå, påpeker han.
Haaning opplever god interesse i retailmarkedet, og svært lav ledighet.
– Alt i sentrum er fullt utleid. Handelen i Drammen forgår i sentrum og på kjøpsenterne, de ledige lokalene finner man i randsonen, avslutter han.
Fokus på samarbeid
Næringsforeningen i Drammensregionen har på oppdrag fra Drammen kommune og næringslivet i Drammen igangsatt «Næringsvekst 2020», et fireårig prosjekt som skal være en forsterker for innovasjon og vekst.
– Prosjektets konkretiserte målsetting er å bidra til at det skapes én ny arbeidsplass for hver annen nye innbygger til regionen. Arbeidet er organisert innenfor de seks hovedområdene: eiendom, helse, besøksnæringen, gründer, annen næringsutvikling og høyskole & studenter, sier Cecilie Bjørgan Brunsell, prosjektleder i Næringsforeningen i Drammensregionen. Hun forteller at en av grunnene til at mange ønsker å etablere seg i Drammen er et bredt sammensatt næringsliv, med mange bransjer og aktører.
– Kompetansen vi har her og den vi ser etter skal bidra til å bygge regionen. Drammen er en by i vekst med et stort fremtidig potensial, og med mange spennende utviklingsprosjekt, sier hun og understreker at Drammen har kort vei til Oslo og har et internasjonalt rettet, kunnskapsintensivt og konkurransedyktig næringsliv.
Den forventede befolkningsveksten i Drammen og regionen er blant de med høyest vekst i medianinntekt og kjøpekraft ifølge Brunsell.
– Det er mange fordeler ved å etablere seg her, dette er den første byen du kommer til utenfor Oslo som har alle bykvalitetene. I tillegg har man god kollektivdekning med en jernbanestasjon midt i sentrum, og det tar kun 1 time til Oslo Lufthavn med Flytoget, sier hun, og legger til at næringslivet samarbeider godt i byen for å bidra til total vekst. Næringsforeningen i Drammensregionen samarbeider også tett med Høgskolen i Sør- Øst Norge slik at næringslivet får den kompetansen nå og i fremtiden.
Stor tro på Drammen
Administrerende direktør i Oxer Eiendom, Erling Langeland forteller at selskapet har lange tradisjoner i Drammen, siden oppstarten til Ole K. Karlsen i 1945. Per i dag har de tre pågående byggeprosjekter: Doyén Drammen med 87 leiligheter (ferdigstilles i november 2018), Pålsøya Park med cirka 220 leiligheter gjennom flere byggetrinn og Nedre Storgate 19, et kontorbygg på cirka 3.000 kvadratmeter, som ferdigstilles i mai 2018. Der Svensson Nøkleby Advokatfirma ANS har inngått en 10 års leiekontrakt for sitt nye hovedkontor. Bygget blir på 5 etasjer hvor av Svensson Nøkleby skal leie de 4 øverste av disse. I tillegg har de to prosjekter under planlegging.
– Vi ser at avstanden til Oslo blir stadig «mindre» og at stor-Oslo blir mer og mer et felles bo- og arbeidsmarked. Foreløpig er det forholdsmessig stor prisforskjell i dette markedet og jeg tror dette på sikt utjevner seg til fordel for Drammen. Drammen er en unik by med veldig tydelig identitet rundt elven. De siste 10–20 årene har Drammen vært i en enorm utvikling og vi tror dette fortsetter både innenfor bolig og næring. Sykehuset vil gi byen en boost, sier Langeland.
– Vi satser på både bolig- og næringsbygg i Drammen. Næringsbygg for langsiktig eierskap og boligbygg for salg til sluttbrukere. Vi har mange gode eiendommer og ønsker å kjøpe flere i årene fremover sentralt i Drammen, fortsetter han.