Å komme inn i Finansparken oppleves lunt, det lukter godt og føles sunt. Her er den bærende konstruksjonen i tre, med søyler og dragere i gran og himlingen i ask.

Dette er det nye hovedkontoret til SpareBank 1 SR-Bank i Bjergsted, like utenfor Stavanger sentrum. Her skal selskapet realisere sine visjoner om å skape verdier i nærområdet, og tilby det beste for omgivelsene og byggets brukere. Dette er et eksempel på fremtidens arbeidsplass og én av Europas største kontorbygg i tre.

Pia Fischer, konsernbanksjef for kundeopplevelse i SpareBank 1 SR-Bank, forteller at de har vært tett på prosessen fra start, og at deres kravspesifikasjoner er tatt hensyn til.

– Vi har hatt høyt fokus på å sikre fleksibilitet i løsningene, og at organisasjonen, teknologien og det fysiske miljøet spiller godt sammen. Dette skal sikre at vi også i fremtiden tilpasser oss den utviklingen konsernet er i, sier hun.

I Finansparken er 650 ansatte samlet i et bygg på drøyt 22.000 kvadratmeter. I samarbeid med entreprenøren Veidekke og arkitektene i Helen & Hard og SAAHA valgte SpareBank 1 SR-Bank et hovedkontor i trekonstruksjon. Det var betydningsfullt at Finansparken skulle være godt tilpasset den eksisterende trehusbebyggelsen i området, som er en del av gamle Stavanger.

– I samarbeid med totalentreprenør har vi i hele prosjektet hatt en tett dialog for å tilrettelegge for teknisk infrastruktur som er fleksibelt for fremtidige løsninger. Ved valg av materialer, farger og tekstiler/møbler har vi også hatt som mål at Finansparken skal fremstå tidløst og elegant, fremhever hun.

Målet er at Finansparken blir sertifisert som et Breeam Outstanding-bygg.

Fra 3 til 1

– Ved å etablere nytt hovedkontor, samlet vi 650 medarbeidere fra tre lokasjoner til én. Finansparken er SpareBank 1 SR-Bank sitt første hovedkontor, til tross for at vi har eksistert i 180 år, sier Fischer og understreker at det var en tydelig føring fra ledelsen at etableringen er et organisasjonsutviklingsprosjekt og ikke et flytteprosjekt. Visjonen for prosjektet har vært; «Finansparken – en arena for verdiskapning».

– Hoveddrivere for utviklingen av nytt arbeidsplasskonsept har vært å sikre samhandling mellom medarbeidere som gir kommersiell verdi, sikre åpenhet og korte beslutningsveier.

De tydeligste barrierene for å sikre en effektiv arbeidshverdag før innflytting, var at teknologiske løsninger hindret mobilitet og fleksibilitet, at det ikke var steder der medarbeidere kunne konsentrere seg – vi hadde ingen uformelle møteplasser og steder for tverrfaglig teamarbeid og kreativ samhandling, forteller hun.

De ulike avdelingens arbeidsdag er såpass forskjellige, derfor var det avgjørende å tilpasse arbeidsplassene til det beste for hver avdeling.

Finansparken har totalt syv etasjer, samt tre etasjer med parkering i underetasjene. I auditoriet er det plass til 220 gjester, og det kan deles i tre ulike saler. Fischer forklarer at de har lagt resepsjonen og møterom for eksterne møter i første etasje.

– Andre etasje er hjertet av bygget. Her finner du kantinen, kafeen og ekstern møteromsfløy er etablert. Den spektakulære trappen opp til 7. etasje starter her. Den binder etasjene og fløyene sammen og trappesatsene har blitt et møtested. Den sosiale sonen i hver etasje ligger også i tilknytning til trappen, og langbordene her har blitt et naturlig møtested. I 3.–6. etasje er det arbeidssoer, og helt på toppen i 7. etasje har vi en møteromsfløy for eksterne møter og styrerom, beskriver hun.

Gjenbruk

85 prosent av møblene i Finansparken er norske. SpareBank 1 SR-Bank har etablert et samarbeidsprosjekt mellom norske møbelprodusenter og designer Lars Tornøe.

– Det var Senab Eikeland som vant anbudskonkurransen for anskaffelse av møbler. Gjennom deres leverandører ForaForm, Eikund, Kvadrat (tekstil), Haugstad og Håg, samt Helen & Hard, har vi valgt norske møbler, tilpasset arkitektur og funksjon, sier hun og legger til at Lars Tornøe lanserte sofaen Tind til åpningen, og de spesialtilpassede benkene og bordene har han designet og Eikund produsert.

Det er også utviklet et trekk i ny designet stoff fra Kvadrat (Skog). De gjenbrukte 150 møteromstoler, som fremstår i ny drakt. Alt av spesialtilpassede møbler er også fra lokale produsenter som Treprosjekt og Vaagan & Viste.

Fokus på gode arbeidsplasser

– Hvordan jobbet dere med arbeidssonene?

– Det viktigste har vært å tilrettelegge for arbeidsformer som gjør at medarbeiderne i SR-Bank får løst sine oppgaver hver dag. Vi gjennomførte undersøkelsen «Leesman – employee experience & workplace performance» våren 2017, hvor medarbeiderne som skulle flytte inn svarte på hvordan det fysiske miljøet hvor de satt, støttet opp under oppgavene som skal løses hver dag. Gjennom svarene fikk vi tilbakemeldinger om tydelige barrierer som hindret opplevd produktivitet og fornøydhet, svarer hun.

På tidligere lokasjoner hadde alle egen arbeidsplass, og det var store og små møterom tilgjengelig.

– Svarene vi fikk, ga oss klare føringer på hva det var nødvendig å tilrettelegge for i Finansparken, for å skape gode arbeidsplasser. Sammen med ledelsen utarbeidet vi prinsipper for hva som skulle ligge til grunn for å sikre dette, sier Fischer.

Betydningsfulle kriterier var blant annet at alle tilhører en hjemmesone, med sin avdeling, men ingen har faste plasser. Det ble innført «clean desk», og ny teknologi er implementert, som gjør at alle kan sitte hvor de vil, benytte den flaten de ønsker og samtidig få informasjonen de trenger.

– Det er i tillegg til ergonomiske arbeidsplasser, tilrettelagt for konsentrasjonssoner, tverrfaglige teamsoner, kreativt arbeid og uformelle møteplasser. Vi vet at 80 % av møtene vi holder er for fire personer eller færre. Derfor har vi etablert 60 små arbeidsrom for små møter, skype/teamsmøter og telefonsamtaler i arbeidssonene, forklarer hun.

– Hva har dere lært av prosjektet?

– Det har vært et krevende prosjekt, med mye nybrottsarbeid. For å ivareta alles interesser, har den tette dialogen og samhandlingen mellom bruker, arkitekt og totalentreprenør vært utrolig viktig for å lykkes. Vi har vært tett på prosjektet fra starten av, noe som sikrer at løsninger og teknologi er funksjonelle og tilpasset vår bruk, samtidig som vi er fleksible for de endringene som fremtiden bringer, avslutter Fischer.