– Hvilken arbeidsgiver drømmer du om å jobbe for og hvorfor?

– Jeg synes det er farlig å drømme for mye om en spesifikk arbeidsgiver, da man ofte baserer slikt på hvordan bedriften ser ut fra utsiden. Som student bør man være åpen for å ta utfordringer på strak arm og ikke ha preferanser som begrenser valgene dine. Man ender ofte opp i en helt annen bransje en det man først har tenkt. Jeg ønsker å jobbe for en arbeidsgiver som klarer å kombinere det å skape verdier både for seg selv og resten av samfunnet, gjerne i form av god byutvikling. Jeg er ambisiøs og ønsker derfor en arbeidsgiver som er fremoverlent og som ikke er redd for å sette seg høye mål.

– Hvordan ønsker du å ha det på arbeidsplassen?

– Jeg ønsker en arbeidsplass med et kreativt miljø som gir rom for utvikling, og hvor det ikke står skrevet i stein hvordan arbeidsoppgavene skal gjennomføres. Det å kunne utfordre seg selv er viktig for å opprettholde motivasjon. Dyktige medarbeidere og en ledelse som utfordrer deg på varierte oppgaver gjør at du stadig lærer nye ting.

Flat organisasjonsstruktur forenkler kommunikasjon og korter ned tiden det tar å endre strategier etter omgivelsene. Dette tror jeg vil være avgjørende i fremtiden. Vi ser at dagens beste arbeidsplasser legger til rette for innovasjon ved at man får friheten til å jobbe med egne prosjekter ved siden av. Jeg tror dette er veldig positivt, og ikke minst verdiskapende.

– Hva er den optimale arbeidsformen for deg?

– Jeg foretrekker å være mye på farten og ønsker derfor en fleksibel arbeidsform. Jeg har liten tro på å låse seg til kontoret, men liker å tro at det handler mye om å være tilgjengelig og i nærheten av sine prosjekter. Det er utrolig hvor mye man får utført så lenge man har tilgang til internett. Jeg ønsker ingen A4-arbeidsdag, men ser stor verdi av uformelle møter, tett kundeoppfølging og sosial interaksjon. Det er selvfølgelig oppgaver som krever uforstyrret arbeidsro, men for min del så er dette overvurdert.
– Hvordan tror du arbeidslivet vil se ut om 20 år?

– Med tanke på hvor fort utviklingen går så er det tilnærmet umulig å spå hvordan arbeidslivet ser ut så langt frem i tid. Om 20 år har vi kontoret i lommen og nesten halvparten av dagens arbeidsplasser vil være erstattet av datamaskiner. Jeg har veldig tro på co-working og synergier som oppstår ved å jobbe tett på andre. I fremtiden har vi ikke behov for store kontorlokaler, men derimot fleksible møterom som kan benyttes på kort varsel. Digitaliseringen av arbeidslivet kommer uansett, så blir det spennende å se hvilke bedrifter som klarer å lykkes med endringsledelse. Kreativitet og innovasjon vil være nøkkelen til suksess.

 

Profil

Mats Emil Rebbestad

Alder: 23

Om: Studerer økonomi og ledelse på Handelshøyskolen BI

Aktuell: Leder for Eiendomsdagen på BI, en konferanse som skal fremme studenters interesse for utvikling, investering og forvaltning av eiendom.