Bærum kommunes lokalpolitikere og innbyggere er kjent for å være skeptisk til blokker og høye kontorbygg. Opprinnelig ville mange helst at Fornebu skulle være et område med svært lav utnyttelse og store grøntområder. Men etter hvert ble det likevel lagt til rette for økt utbyggingsvolum, og nå bygges det en boligby der den gamle flyplassen var lokalisert. Men skepsisen til høyhus er fortsatt stor i kommunen. Dermed var det trolig mange som satt kaffen i halsen da Kjell Inge Røkkes seneste planer for eiendomsutvikling på Fornebu ble kjent.
200 meter
REV Ocean, som ledes av tidligere Naturvernforbundets Nina Jensen, vil etablere Verdenshavets hovedkontor (World Ocean Headquarters) på Fornebu. Og det er ikke et vanlig kontorbygg som skal fylles opp med forskere, organisasjoner, bedrifter og investormiljøer med fokus på ressursforvaltning fra havet. Signalbygget Det Store Blå kan bli hele 200 meter høyt, nesten dobbelt så høyt som Oslo Plaza. Det skal bli et landemerke som ifølge arkitekt Gert Wingårdh «er skapt for å være et landemerke som skal minne oss om betydningen havet har for livet på jorden».
– Norge har gjennom mange tiår hatt en ledende rolle innen forvaltningen av havet, og det er naturlig å etablere et internasjonalt ledende havsenter her. Som nasjon har vi unike muligheter og forutsetninger for å ta et globalt lederskap bl.a. innenfor bekjempelsen av plastforsøpling i havet. Vi har tilgang på kunnskapsbedrifter, innovasjonsmiljøer, forskningsinstitusjoner i verdensklasse og forskningsskipet REV, sa administrerende direktør Nina Jensen i REV Ocean fa planene ble kjent.
65 000 m2
Det er Aker-eide FP Eiendom (tidligere Fornebuporten Eiendom) og REV Ocean som vil utvikle det gigantiske prosjektet som kan få et totalt areal på 65 000 kvadratmeter. Ambisjonene er at det nye havsenteret skal samle kompetansen som allerede finnes innenfor havområdet i regionen sammen med nasjonale og globale ledende kompetansemiljøer.
FP Eiendom har allerede utviklet Akerkvartalet på Fornebu på til sammen 80 000 kvadratmeter. Der leier virksomheter som Aker Solutions, Kværner og Eureka Pumps kontorlokaler. Eiendomsselskapet er også sentral i en omfattende boligutvikling, både i partnerskap med OBOS og med John Fredriksens Geveran Trading.
By på Lysaker
Mustad Eiendom eier i dag rundt 330 000 kvadratmeter eiendom fra Lysaker stasjon til Lilleaker og mellom Lilleakerveien og Vollsveien. Selskapet har imidlertid store planer for området hvor de har 300 leietakere. Blant annet ønsker Mustad Eiendom å rive dagens gullkalv CC Vest og bygge leiligheter der kjøpesenteret er. Mustad Eiendom-sjef Olav Line vil flytte handelen inn i gater og kvartalsstruktur. Andelen mat og servering skal også øke kraftig.
I den nye Lilleakerbyen vil Mustad Eiendom utvikle en rekke nye kontorbygg, hotell, kulturbygg og flerbrukshall for idrett. Mustad Eiendom er også i dialog med DNT for å opparbeide/forbedre en tursti som kan binde sammen fjorden og Bogstadvannet.
NCC Property Development har hatt flere utviklingsprosjekter på Lysaker de seneste årene. Selskapet sto blant annet bak Lysaker Polaris, et kontorbygg på 18 500 kvadratmeter som er leid ut til oljeserviceselskapet Technip. Deretter begynte NCC Property Development å jobbe med Philip Pedersens vei 9-11. Nummer 11 er et kontorbygg på 6300 kvadratmeter fordelt på fire etasjer. Nemko har signert leiekontrakt for 4800 kvadratmeter i bygget som skal stå ferdig nå i begynnelsen av 2019.
Ved siden av i Philip Pedersens vei 9 planlegger NCC Property Development andre byggetrinn i prosjektet. Der skal det settes opp et kontorbygg på 11 000 kvadratmeter. «Byggene er siste ledd i utbyggingen av profileringstomtene langs E18 ved Lysaker. Målet med prosjektene er å utvikle bygg som fungerer optimalt for brukeren og som er tilpasset fremtidens krav til arbeidsplasser, fleksibilitet og effektivitet», skriver NCC Property Development om prosjektet.